Joy Fielding
Siedem minut po północy
Encyklopedia :

Veljanov

Alexander Veljanov - jeden z najbardziej charakterystycznych wokalistów na świecie. Muzyk pochodzi z Macedonii. Studiował sztukę filmową i teatrologię w Monachium i Berlinie. W 1991 przerwał studia, aby móc w pełni skoncentrować się na muzyce. Największe uznanie zdobył jako wokalista zespołu Deine Lakaien, założonego wspólnie z kompozytorem Ernstem Hornem w 1985 roku, w którym śpiewa nieprzerwanie do dziś.

Veljanov, jak sam mówi, zaczął śpiewać w dzieciństwie i już od wtedy wiedział, że to chce robić. Jest w zasadzie samoukiem. Nie uczęszczał do żadnej szkoły muzycznej i sam pracował nad swoim stylem śpiewania kierując się wskazówkami udzielanymi przez innych ludzi. Jednym z nich był Ernst Horn, który współpracował z muzykami operowymi.

Veljanov mieszkał i pracował w Berlinie, Monachium oraz Londynie. Bardzo strzeże swojego prywatnego życia. W wywiadach bardzo rzadko mówi o czymś, co nie dotyczy jego działalności artystycznej. Na przykład jego data urodzenia czy sekret jego charakterystycznej fryzury są cały czas tajemnicą.

Oprócz Deine Lakaien do 1993 roku śpiewał w zespole Run Run Vanguard. W przeciwieństwie do Daine Lakaien, Run Run Vanguard był czysto rockowym zespołem niemającym nic wspólnego z elektronicznym obliczem Deine Lakaien. W 1998 roku wydał swój pierwszy solowy album. Muzyka zagrana przy użyciu "żywych" instrumentów - gitary elektrycznej, basowej, perkusji, bez elektroniki. Jest bardziej przebojowa niż twórczość Deine Lakaien, lecz nie brak w niej melancholii i stylistycznie jest jej bliska.

Wydany w 2001 roku drugi solowy album "The Sweet Life" powstał przy współpracy z producentem Davem Youngiem (producent płyt Davida Bowie). Na jesień 2008 roku jest zapowiedziany trzeci solowy album wstępnie zatytułowany "Portia Macedonia".

Dyskografia:

z zespołem Run Run Vanguard:

Suck Success (1993)

z zespołem Deine Lakaien:

01. Deine Lakaien (1986)
02. Dark Star (1991)
03. 2nd Star (1991)
04. Dark Star Tour Live (1992)
05. Forest Enter Exit (1993)
06. Mindmachine (1994)
07. Acoustic (1995)
08. Winter Fish Testosterone (1996)
09. Kasmodiah (1999)
10. Return (1999)
11. Generators (2001)
12. Where Are You (In The Chains Of): CD1 (2002)
13. Where Are You (In The Chains Of): CD2 (2002)
14. White Lies (2002)
15. Live In Concert (White Lies Tour) (DVD/VHS) (2003)
16. Live In Concert (White Lies Tour) (2CD/4LP) (2003)
17. 1987: The Early Works (2003)
18. Secret Hideaway (2005)
19. April Skies (2005)
20. Over And Done (2005)
21. The Concert That Never Happened Before (DVD) (2006)
22. 20 Years Of Electronic Avantgarde (2007)

solo:

01. Secrets Of The Silver Tongue (1998)
02. The Man With A Silver Gun (MCD) (1998)
03. Past And Forever (MCD) (1998)
04. The Sweet Life (2001)
05. Fly Away (MCD) (2001)
06. Nie Mehr (MCD) (2008)
07. Porta Macedonia (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.veljanov.de
MySpace: www.myspace.com/veljanov

Źródło: Wikipedia

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły