Wracać wciąż do domu Le Guin
Zadra
Encyklopedia :

Pain

Pain, Peter Tägtgren, Industrial Metal

Pain jest formacją założoną w 1996 roku przez szwedzkiego muzyka Petera Tägtgrena. Tägtgren tym samym stworzył coś odmiennego od swojej wcześniejszej twórczości, łącząc wpływy metalu z electro-industrialem lat '80tych. Szwed działa również jako producent muzyczny, mając swoją wytwórnię The Abyss Studio.

"Muzyka jest dla mnie wszystkim. Ze względu na muzykę, przeszedłem przez gówno dwóch rozwodów i całego świata i wciąż muzyka jest dla mnie najważniejszą rzeczą na świecie. Wolę tworzyć muzykę niż cokolwiek innego." Są to słowa samego Tägtgrena zaczerpnięte z jednego z francuskich wywiadów. Jego działalność z Hypocrisy oraz Painem, a także współpraca przy wydaniu płyt zespołów takich jak na przykład: Celtic Frost, Children of Bodom, Dimmu Borgir, Fear Factory czy Immortal, sprawiły, że stał się jednym z najbardziej szanowanych szwedzkich muzyków.

Jeśli chodzi o samą działalność zespołu, jest to projekt solowy Tägtgrena. Dopiero na scenie dołączają do niego inni muzycy. W swojej twórczości w pełni oddaje siebie, co nieraz podkreślał w wywiadach, stąd specyficzne, nie mniej przemyślane teksty utworów.

Pierwszą płytę Pain wydał w 1997 roku o tytule takim samym jak nazwa zespołu. Od tego czasu powstało jeszcze sześć albumów studyjnych. Utwory znalazły się niejednokrotnie w szwedzkich rankingach, głównie dzięki singlom takim jak "End of the Line", "Shut Your Mouth" czy "Same Old Song". Na dzień dzisiejszy Pain wydaje swoje płyty w wytwórni Nuclear Blast.

W swojej twórczości Tägtgren współpracował również z innymi muzykami. Zaowocowało to m.in. udziałem Alexiego Laiho w solówce utworu „Just think again” w 2007 roku, duetem wokalnym z Anette Olzon w „Follow me” i „Feed Us” z 2008 roku oraz Peterem Iwersem na basie w „Save Your Prayers”, „Nailed to the ground”, Reidar Horghagenem na perkusji przy tworzeniu całej płyty Rebirth oraz Mikkey'em Dee również gościnnie na perkusji w utworze „Zombie Slam”.

Muzycy grający na koncertach to David Wallin (perkusja od 2003 roku), Michael Bohlin (gitara od 2007 roku) i Johan Husgafvel (bass od 2007 roku).

Dyskografia:

Pain – 1996

Rebirth – 1999

Nothing Remains the Same – 2002

Dancing with the Dead – 2005

Psalms of Extinction – 2007

Cynic Paradise – 2008

You Only Live Twice - 2011


http://www.painworldwide.com/

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły