Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Nurse With Wound

Nurse With Wound powstał w  1978 roku założony  przez Stevena Stapletona, Johna Fothergilla i Hemana Pathaka. Ich wczesne nagrania powstałe w bardzo krótkim czasie były mocno inspirowane  wolną improwizacją i krautrockiem i niejednokrotnie  mimo protestów samych muzyków, były kojarzone z odłamem muzyki industrialnej.
Z całej trójki do 1981 roku przetrwał tylko Stapleton, który za pierwsze poważne nagranie Nurse With Wound uznaje wydany w 1982 album "Homotopy To Marie". Do dziś Nurse With Wound wydał około dwadzieścia płyt długogrających. W twórczości Steplatona dają się wyraźnie zauważyć wpływy dada, surrealizmu i humoru absurdalnego.

Artysta odnajduje się w każdym wyobrażalnym gatunku muzycznym czy to w muzyce kabaretowej, czy rytmicznej od Johna Cage'a po Beach Boys. Od krautrocka po pop, ambient i noise, Jednak chyba najlepiej do muzyki Stapletona pasuje określenie - muzyka konkretna.

Lista muzyków współpracujących z NWW jest imponująca: Foetus, Tony Wakeford, Andrew McKenzie, The Hafler Trio, Jim O'Rourke, William Bennett (Whitehouse), Annie Ankiety, John Balance (Coil), i regularnie David Tibet (Current 93). Zespół występuje na żywo niezwykle rzadko a każdy live performance to niezapomniane doświadczenie nie tylko dla otwartych umysłów. Zespół pojawił się w Polsce w 2008 roku na Wrocław Industrial Festival.

Skład:

Steve Stapleton
Colin Potter
Matthew Waldron
Andrew Liles
Paul Beauchamp

Dyskografia:

01. Chance Meeting On A Dissecting Table Of A Sewing Machine And An Umbrella (1979)
02. Merzbild Schwet (1980)
03. Homotopy To Marie (1982)
04. Spiral Insana (1986)
05. Automating Volume One (1986)
06. Drunk With The Old Man Of The Mountains (1987)
07. Soliloquy For Lilith (1988)
08. The Sylvie And Babs Hi-Fi Companion
09. A Sucked Orange
10. Cooloorta Moon (1989)
11. Automating Volume Two (1989)
12. Thunder Perfect Mind (1992)
13. Sugar Fish Drink (1992)
14. Rock'n'Roll Station (1994)
15. Who Can I Turn To Stereo (1996)
16. An Awkward Pause (1999)
17. Man with the Woman Face (2002)
18. Music From The Horse Hospital (z Current 93) (2002)
19. Salt Marie Celeste (2003)
20. She And Me Fall Together In Free Death (2003)
21. The Musty Odour Of Pierced Rectums (2003)
22. Angry Eelectric Finger (Spitch'cock One) (2004)
23. Shipwreck Radio Volume One (2004)
24. Drunk With The Old Man Of The Mountains (Reedycja) (2005)

Oficjalna strona internetowa: brainwashed.com/nww
MySpace: www.myspace.com/babssantini
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły