Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Meshuggah

Meshuggah - pięcioosobowy zespół muzyczny z Umeå w Szwecji. Muzyka, którą tworzą jest najczęściej szufladkowana jako progresywny, techniczny metal. Nazwa formacji pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza "zwariowany".
Członkowie zespołu w swojej muzyce używają rozszerzonych, wielometrycznych pasaży, rozbudowanych partii perkusyjnych, niestandartowych sposobów taktowania rytmu 4/4, dysonujących, kanciastych gitarowych riffów i ostrych wokali. Trzon kapeli był zawsze niezmienny, w odróżnieniu od pozycji basisty, która od początku istnienia zespołu była zajmowana przez różnych muzyków.

Skład:

Jens Kidman - wokal
Fredrik Thordendal - gitara elektryczna, boczny wokal
Mårten Hagström - gitara elektryczna
Dick Lövgren - gitara basowa
Tomas Haake - perkusja, boczny wokal

Byli członkowie zespołu:

Gustaf Hielm - gitara basowa
Peter Nordin - gitara basowa, boczny wokal
Niklas Lundgren - perkusja

Dyskografia:

01. Meshuggah (EP) (1989)
02. Ejaculation Of Salvation (Demo) (1989)
03. All This Because Of Greed (Demo) (1991)
04. Contradictions Collapse (1991)
05. Promo 1993 (Demo) (1993)
06. None (EP) (1994)
07. Selfcaged (EP) (1995)
08. Destroy Erase Improve (1995)
09. Hypocrisy/Meshuggah (Split) (1996)
10. The True Human Design (EP) (1997)
11. Contradictions Collapse & None (Compilation) (1998)
12. Chaosphere (1998)
13. Rare Trax (Compilation) (2001)
14. Nothing (2002)
15. I (EP) (2004)
16. Catch 33 (2005)
17. ObZen (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.meshuggah.net
MySpace: www.myspace.com/meshuggah
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły