Castle Party 2018
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Dillinger Escape Plan, The

The Dillinger Escape Plan - amerykańska grupa muzyczna wykonująca skomplikowaną technicznie odmianę metalcore z silnymi wpływami jazzu oraz fusion. Powstała 1997 roku w Morris Plains w stanie New Jersey w USA.
Zespół znany jest z szybkości i sprawności technicznej wykonania, podobnie jak brutalnej intensywności na koncertach. Podczas układania metrum w utworach, członkowie zespołu rzekomo używają sześciościennej kostki wedle zasad aleatoryzmu. Nazwa zespołu pochodzi od nazwiska słynnego złodzieja Johna Dillingera, a w trakcie pierwszych koncertów grupy puszczane były fragmenty jego wypowiedzi. Redakcja tygodnika New Musical Express nazwała ich "najbardziej niebezpieczną grupą", a magazyn Kerrang!" uznał ich za "najlepszy zespół koncertowy na naszej planecie".

The Dillinger Escape Plan był jedną z gwiazd XXII edycji Metalmanii w 2008 roku. Kilka miesięcy później - 26 czerwca wystąpił w naszym kraju ponownie.

Skład:

Greg Puciato - wokal
Jeff Tuttle - gitara elektryczna
Ben Weinman - gitara elektryczna
Liam Wilson - gitara basowa
Billy Rymer - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Dimitri Minakakis - wokal
Derek Brantley - gitara elektryczna
John Fulton - gitara elektryczna
Brian Benoit - gitara elektryczna
James Love - gitara elektryczna
Adam Doll - gitara basowa
Jeff Wood - gitara basowa
Chris Pennie - perkusja
Gil Sharone - perkusja

Dyskografia:

01. The Dillinger Escape Plan (1997)
02. Under The Running Board (1998)
03. Split With Nora (1998)
04. Split With Drowningman (1999)
05. Calculating Infinity (1999)
06. The Dillinger Escape Plan (2000)
07. Irony Is a Dead Scene (2002)
08. Cursed, Unshaven And Misbehavin': Live Infinity (2003)
09. Setting Fire To Sleeping Giants (2004)
10. Miss Machine (2004)
11. Plagiarism (2006)
12. Ire Works (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.dillingerescapeplan.com
MySpace: www.myspace.com/dillingerescapeplan

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły