Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Kobiecość. Strona: 11

Wysłany: 2008-02-29 16:04

Zgodzę się, że nie można postawić kobiet i mężczyzn zupełnie na równi we wszystkich dziedzinach życia. Mimo wszystko zawsze jest mi przyjemnie, gdy chłopak/mężczyzna zaproponuje mi pomoc np. przy ciężkiej pracy czy dźwiganiu czegoś-tam: i uważam, że tak powinno być. Śmieszą mnie zapalczywie walczące feministki uparcie szarpiące się ze wspomnianą wyżej walizką (tudzież całujące faceta w rękę po tym, jak on ją pocałował, chociaż to już temat na zupełnie inną rozmowę .

Tak więc wcale nie uważam, że bez względu na okoliczności należy stawiać znak równości między obiema płciami co absolutnie nie oznacza, że którąś płeć uważam za gorszą/mniejzdolną/itp. Po prostu jesteśmy inni. Tak samo jak nie uznaję np. podziału na męskie czy żeńskie zajęcia bo to, czy ktoś się nadaje do wykonania danej pracy zależy od indywidualnych predyspozycji, a nie tylko ogólnego podziału na płeć.

A problem polega na tym, że chrześcijaństwo, a stąd i nasza kultura, traktuje kobiety nie tylko jako istoty inne, ale, przede wszystkim, gorsze. I tu tkwi problem.

Natomiast nie jestem przekonana, czy jest racja w tym, że szaleje moda na "niekobiecość".

Wysłany: 2008-02-29 17:33

nida (Bicz)
nida
gliwice/opole

kobiecość jest najbardziej fascynująca rzeczą na ziemi, absolutnie nieprzewidywalną linią obowiązków cierpień błogosławieństw wspaniałośći wyrzeczeń

[b:620d9b9427]panowie[/b:620d9b9427] największym wynalazkiem ludzkości będzie zamknięcie kobiecości w pigułce

[b:620d9b9427]panie[/b:620d9b9427] panie to panowie a panowie to panie, bo facet może wiedzieć więcej niż kobieta o kobiecości i nie ma to nic wspólnego z homoseksualnością

Wysłany: 2008-02-29 17:39

Dla jednej dziewczyny facet bedzie męski bo naprawi kran, dla innej bo pomoże wnieść walizkę, a jeszcze dla innej bo ją wysłucha i wesprze. Tak samo z drugiej strony. Męskość i kobiecość nie mają już określonej strony, na przestrzeni wielu lat wiele się zmieniło. Moda na niekobiecość? Co za bzdura. To chyba ktoś kto ma kompleksy może tak mówić. W każdej osobie co innego dany człowiek widzi i poprzez pryzmat tego co lubi określa czy dana osoba jest w czymś kobieca/męski. Nie da się tak wszystkiego z góry, ze schematu określić. Jedne lubią jak się im pomaga wnosić rzeczy, ja lubię to robić, powinniśmy sobie pomagać. Natomiast niewszystkie, są takie, których za cholerę nie uda się namówić aby w czymś pomóc, ale w moim przypadku to niechodziło o pokazanie czego to one nie mogą - lecz o fakt, że po prostu rzeczywiście ta pomoc potrzebna nie była. Jednak zawsze można spytać. Ludzie dzisiaj są wolni w pewnym sensie. Mogą odkrywać inne horyzonty samych siebie, dlatego to wszystko się zmienia. Jak pisałem w innym poście, ludzie są bardziej różnorodni i prawie wszystko zależy od danej osoby i jej predyspozycji, gustu i tego co ogółem lubi. I tego nie zmieni żaden odgórny, przedwojenny schemat. Powiem tak: każdy powinien wiedzieć co lubi i nie atakować nikogo za inne podejście. Dzisiaj człowiek niesamowicie może się rozwijać i bardzo fajnie. Facet to facet, a kobieta to kobieta, bez względu na to co robi i ile ma wzrostu czy możliwości. Pewne rzeczy się nie zmienią, no chyba, że ktoś nazywa się bill i wydaje dziwne dźwięki w niejakim tokio hotel, to tutaj mamy problem.

Wysłany: 2008-02-29 18:38

[quote:02576450be="cold_sea"][quote:02576450be="efunia"][quote:02576450be="Morgana"]Kobieta jest kobietą, a mężczyzna mężczyzną, ale przede wszystkim wszyscy jesteśmy ludźmi. [/quote:02576450be]

Dobrze powiedziane, myślę nawet, że może to być piękne podsumowanie tematu :) .[/quote:02576450be]

niema co ucinac temat , moze znajdzie sie ktos kto ma inne zdanie [/quote:02576450be]

Napisałam może być, co nie znaczy, że chcę ucinać temat:P :wink:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło