Ohlsson
Zadra
Encyklopedia :

Suicide Commando

Suicide Commando, aggro, aggrotech, dark electro, electro-industrial, harsh electro, industrial, TBM, techno
Suicide Commando - belgijski projekt łączący w swojej muzyce aggrotech z elementami electro-industrialu. Został założony przez Johan Van Roy'a w 1986 roku. Jednak jego pierwszy album "Critical Stage" nie zdobył większej popularności do połowy lat dziewięćdziesiątych.

W 1989 Johan Van Roy pierwszy i jedyny członek Suicide Commando wydal swoją kompilację zatytułowaną "Electric". Do 1994 roku cała muzyka wydawana była jednak na taśmach ("Rotation II And Induktion", "Varianz Und Deren Folgen" wydane przez Kugelblitz Records.
W 1994 roku ukazała się pierwsza płyta Suicide Commando, wydana przez niemecki label Off-Beast. W 1995 roku ukazało się "Stored Images" z jednym z bardziej znanych utworów van Roy'a "See You In Hell". W roku 1996 w dziesiątą rocznicę istnienia projektu wydany został album "Contamination", który to jako pierwszy został wydany również w Stanach Zjednoczonych w 1997 roku przez Electronic Death Trip Records.

W 1998 roku Suicide Commando wydał płytę "Construct-Destruct" oraz "Reconstruction". Kolejny album "Chromdioxyde" osiągnął wysokie noty na niemieckich listach przebojów. Rok 1999 był bardzo ważny dla sceny electro-industrial. Powstała wtedy wytwórnia Dependent Records, której to van Roy był współzałożycielem. Pod ta marką wydawane były kolejne wydawnictwa Suicide Commando. Były to dwa single i jedna EPka: słynny "Hellraiser", "Comatose Delusion" oraz "Love Breeds Suicide". W tym samym czasie Suicide Commando zaczęło wydawać w USA Metropolis Records. Kolejnym wydawnictwem było "Axis Of Evil" oraz podwójny singiel "Face Of Death", który sprzedał się w ciągu dwóch dni. Kolejnym podwójnym singlem było "Cause Of Death: Suicide" i "One Nation Under God".

W 2004 roku zespół wystąpił w Polsce na festiwalu Castle Party w Bolkowie. W 2006 roku wydana została płyta "Bind, Torture, Kill" oraz singiel "Godsend". W 2007 roku w dwudziestą rocznicę istnienia zespołu wydane zostało wydawnictwo retrospekcyjne "X20".

Skład:

Johan Van Roy - wszystkie instrumenty

Dyskografia:

01. Suicide Commando (MC) (1988)
02. This is Hate (MC) (1989)
03. Industrial Rape I (MC) (1990)
04. Crap (MC) (1990)
05. Go To Hell (MC) (1990)
06. Into The Grave (MC) (1991)
07. Industrial Rape II (MC) (1991)
08. Black Flowers (MC) (1992)
09. Electro Convulsion Therapy (MC) (1993)
10. Critical Stage (1994)
11. Stored Images (1995)
12. Contamination (1996)
13. Construct-Destruct (1998)
14. Re-Construction (1998)
15. Chromdioxyde (1999)
16. Mindstrip (2000)
17. Anthology (2002)
18. Axis Of Evil (2003)
19. Bind, Torture, Kill (2006)
20. X20 (2007)
21. Die Motherfucker Die (Single) (2009)
22. Implements Of Hell (2010)

Oficjalna strona internetowa: www.suicidecommando.be
MySpace: www.myspace.com/suicidecommando

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły