Paradoks
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Laibach

Laibach - słoweński zespół muzyczny, powstał w 1980 roku w Trbovije w Jugosławii (obecnie Słowenia). Silnie związany w swojej działalności z Neue Slowenische Kunst (NSK). Nazwa zespołu pochodzi od niemieckiej nazwy Lubljany, obecnie stolicy Słowenii.
Laibach w swojej twórczości często sięga do motywów wykorzystywanych w marszach wojskowych, symboli totalitarnych, stylizując podobnie swój wizerunek, czego celem jest podkreślenie zagrożeń związanych z totalitaryzmem. Okładki ich płyt czy też ilustracje scenografii podczas koncertów często zdobią przerobione symbole religijne i totalitarne, związane ze sobą w specyficzny sposób, jak np. Matka Boska z Leninem na rękach, czy sylwetka Chrystusa na tle czarnego krzyża, jakiego używało niemieckie wojsko w trakcie drugiej wojny światowej. Jak deklarują członkowie zespołu, symbole i treści ich utworów wymierzone są przeciwko symbolom totalitarnym, a ich rodowód jest bliższy punka czy nowej fali, niż innych trendów kulturowych.

Część utworów, a nawet całych płyt tego zespołu to swoisty performance, bazujący na przeróbkach najbardziej znanych zespołów światowych, takich jak The Beatles, Queen, Europe czy The Rolling Stones.

Skład:

Milan Fras - wokal
Ivan Novak - światła, projekcje, zapowiedzi
Dejan Knez - instrumenty klawiszowe, efekty
Ervin Marko¹ek - instrumenty klawiszowe, efekty
Mina Spiler - boczny wokal (tylko na koncertach)
Luka Jamnik - syntezator (tylko na koncertach)
Primo¾ Hladnik - syntezator (tylko na koncertach)
Eva Breznikar - wokal, perkusja (tylko na koncertach)
Natasa Regovec - wokal, perkusja (tylko na koncertach)
Janez Gabriè - perkusja (tylko na koncertach)

Byli członkowie zespołu:

Toma¾ Hostnik - instrumenty klawiszowe, efekty
Matej Mr¹nik - gitara elektryczna
Borut Kr¾i¹nik - gitara elektryczna
Oto Rimele - gitara elektryczna
Dare Hocevar - gitara basowa
Nikola Sekulović - gitara basowa
Roman Decman - perkusja
Miran Mohar
Andrej Lupinc

Dyskografia:

01. Laibach (1985)
02. Neue Konservatiw (1985)
03. Nova Akropola (1985)
04. Rekapitulacija 1980-1984 (1985)
05. The Occupied Europe Tour 1983-1985 (Live) (1986)
06. Opus Dei (1987)
07. Slovenska Akropola (1987)
08. Krst Pod Triglavom - Baptism Under Triglav (1987)
09. Let It Be (1988)
10. Macbeth (1990)
11. Sympathy For The Devil (1990)
12. Kapital (1992)
13. Ljubljana-Zagreb-Beograd (1993)
14. NATO (1994)
15. Jesus Christ Superstars (1996)
16. Occupied Europe (NATO Tour 1994-95) (Live) (1996)
17. M.B. December 21 1984 (Live) (1997)
18. Laibach (1999)
19. WAT (2003)
20. Für Die Die Verstehen (2003)
21. Anthems (2004)
22. Volk (2006)
23. Laibachkunstderfuge (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.laibach.nsk.si
MySpace: www.myspace.com/laibach

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły