Castle Party 2018
Paradoks
Encyklopedia :

Apoptygma Berzerk

Apoptygma Berzerk - grupa tworząca muzykę synthpop, EBM oraz future pop. Zespół został stworzony przez Stephana Grotha i Jona Erika Martinsena w 1986 roku. Pierwsze demo "Victims Of Mutilation" wydane tylko w 500 egzemplarzach bardzo szybko rozeszło się w undegroundowych klubach Europy. Zaraz potem, Jon Erik Martinsen opuścił zespół (głównie z uwagi na kierunek, w którym zmierzała muzyka zespołu). Stefan Groth zddecydował się więc działać na własną rękę.
W roku 1991 wydał debiutancki singiel "Ashes To Ashes" (także tylko w 500 egz). Rok później, Stefan nagrał trzy utwory na słynną norweską składankę: "Sex, Drugs And E.B.M." (dwa jako Apoptygma Berzerk i jeden jako Germ - współpracując z Andersem Oddenem, byłym gitarzystą zespołu Cadavar). "Burning Heretic", jeden z tych utworów stał się hitem undergroundowej Europy. W roku 1993 ukazał się singiel - "Bitch" oraz debiutancki album "Soli Deo Gloria". Rok później Groth wydał trzy single jako "Tb-MOONchild" i "H2O" oraz pracował nad innymi projektami z kręgu techno-house. Efekty jego eksperymentów usłyszeć można na klejnym singlu Apoptygmy - "Deep Red". Następne single "Non-Stop Violence" i "Love Never Dies" idą muzycznie w kierunku gatunku reprezentowanego przez kapele takie Covenant i VNV Nation.

W 1996 roku ukazała się druga płyta pt. "7". Kolejny singiel "Paranoia" okazał się wielkim hitem w całej Europie i Apoptygma wyruszyła w trasę Apoptygma Berzerk Europe Tour 1998. Efektem powyższej trasy było wydanie pierwszej płyty koncertowej. Kolejno, kapela ruszyła na podbój Ameryki, gdzie wydała kompilację "The Apocalyptic Manifesto", reedytowała "7" oraz zagrała pierwsze amerykańskie tournee. W 1999 roku przyszedł czas na kolejną płytę. Jej zwiastun - singiel "Eclipse" zaprezentował brzmienie znacznie lżejsze od wcześniejszych produkcji. Delikatniejszy okazał się cały album "Welcome To Earth", który niezwykle szybko wspiął się na pierwsze miejsce niemieckiej listy przebojów DAC. Następnie APB wyruszyła w kolejną, zakończoną sukcesem, trasę koncertową. W 2001 roku Stefan wraz z kolegami nagrał kolejną płytę - pt. "Harmonizer" , wydaną na początku 2002 roku. Przyniosła ona jeszcze większe złagodzenie brzmienia co przyniosło ogrom krytyki ze strony fanów. Obecnie APB tworzą Stefan Groth, Geir Bratladn i Ted Skogmann.

Ogromnym uznaniem dla Apoptygmy okazało się nominowanie zespołu w kategoriach najlepszy album i najlepszy koncert przez German Alternative Music Awards. Zespół wygrał kilka nagród, kilkukrotnie również znalazł się w pierwszej dziesiątce na listach najlepiej sprzedających się singli zarówno w Niemczech, jak i w krajach skandynawskich. Apoptygma Berzerk dawała koncerty w Europie, Ameryce Północnej i Izraelu, grając z takimi zespołami jak VNV Nation i Icon Of Coil.

Sama nazwa Apoptygma Berzerk ma ukryte znaczenie, lub też nie znaczy kompletnie nic - członkowie zespołu w różnych wywiadach podawali różne wersje. Wokalista Stephan Groth mówi, że "apoptygma" jest słowem wybranym na "chybił-trafił" ze słownika. Słowo to pochodzi ze starożytnego języka greckiego i oznacza fałdę na damskim ubraniu. Z fonetycznego punktu widzenia poprawna wymowa nakazuje "y" w tym słowie traktować jako długie "u", jednak przeważnie pierwszy człon nazwy grupy wymawia się "apoptigma"

Skład:

Stephan Groth "Grothesk" - wokal
Jon Erik Martensen - instrumenty klawiszowe, kompozytor
Per Aksel Lundgreen - instrumenty klawiszowe (tylko na koncertach)
Angel Stengel - gitara elektryczna
Anders Odden - gitara elektryczna
Fredrik Brarud - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Jon Erik Martensen - kompozytor
Per Aksel Lundgreen - instrumenty klawiszowe

Dyskografia:

01. The 2nd Manifesto (EP) (1992)
02. Soli Deo Gloria (1993)
03. 7 (1996)
04. Mourn (EP) (1997)
05. The Apopcalyptic Manifesto (1998)
06. APBL '98 (Live) (1999)
07. Welcome To Earth (2000)
08. APBL 2000 (Live) (2001)
09. Harmonizer (2002)
10. Singles Collection (Compilation) (2003)
11. You And Me Against The World (2005)
12. Black (EP) (2006)
13. Sonic Diary (Covers) (2006)
14. Cambodia (Maxi CD) (2006)
15. Apollo (Live On Your TV) (Single) (2009)
16. Rocket Science (2009)

Oficjalna strona internetowa: www.apoptygmaberzerk.de
MySpace: www.myspace.com/apoptygmaberzerk
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły