Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Ancient Rites

Ancient Rites - belgijski zespół założony w 1988 roku przez czterech muzyków, którzy działali jeszcze kilka lat przed ustaleniem nazwy obecnej. Klimat muzyczny to: black/folk/viking metal. W tekstach możemy znaleźć odzwierciedlenie historycznych dziejów Europy.
W obecnym składzie (liczącego dzisiaj 7 członków ) mamy tylko jednego założyciela, jest nim wokalista i basista: Gunther Theys. Wcześniej skład wielokrotnie się zmieniał, na płytach można usłyszeć wielu zaproszonych gości. Zespół działa pod wytwórnią  Season Of Mist.

Skład:

Gunther Theys - wokal
Davy Wouters - instrumenty klawiszowe
Domingo Smets - instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna, gitara basowa
Erik Sprooten - gitara elektryczna
Walter Van Cortenberg - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Ciara - wokal (muzyk sesyjny)
Mika Luttinen - wokal (muzyk sesyjny)
Louis Jans - - instrumenty klawiszowe (muzyk sesyjny)
Oliver Phillips - instrumenty klawiszowe (muzyk sesyjny)
Ellen van Wauwe - flet (muzyk sesyjny)
Philip - gitara elektryczna
Johan - gitara elektryczna
Pascal - gitara elektryczna
Jan "Örkki" Yrlund - gitara elektryczna
Raphael Jansen - gitara elektryczna
Bart Vandereycken - gitara elektryczna
Chris Gamble - gitara elektryczna (tylko na koncertach)
Mike Verhoeven - gitara elektryczna (tylko na koncertach)
Blakkheim - gitara elektryczna (tylko na koncertach)
Wattie - gitara basowa
Stefan - perkusja

Dyskografia:

01. Dark Ritual (Demo) (1990)
02. Longing For The Ancient Kingdom II/Windows (Split) (1992)
03. Evil Prevails (EP) (1992)
04. Promo 1992 (Demo) (1992)
05. Thou Art Lord/Ancient Rites (Split) (1993)
06. Uncanny/Ancient Rites (Split) (1993)   
07. Promo'94 (Demo) (1994)
08. Scared By Darkwinds/Longing For The Ancient Kingdom II (Split) (1994)  
09. The Diabolic Serenades (1994)
10. Blasfemia Eternal (1996)
11. Fatherland (Demo) (1998)   
12. Fatherland (1998)
13. The First Decade 1989-1999 (Compilation) (1999)
14. Scenes Of Splendour (VHS) (2001)
15. Dim Carcosa (2001)
16. And The Hordes Stood As One (Live) (2003)
17. And The Hordes Stood As One (DVD) (2003)
18. Rubicon (2006)

Oficjalna strona internetowa: www.ancientrites.be
MySpace: www.myspace.com/ancienthordes
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły