Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

King Diamond

King Diamond, Kim Bendix Petersen, heavy metal, horror metalKing Diamond (z ang. król karo) - właściwie Kim Benedix Petersen, (ur. 14 czerwca 1956 w Kopenhadze) - muzyk duński. W roku 1976 zaczął grać w zespole Brainstorm - był tam gitarzystą. W 1978 roku King znalazł ogłoszenie zespołu Black Rose, który poszukiwał wokalisty. Wygrał przesłuchanie. W roku 1980 King Diamond trafił do zespołu Brats, który wkrótce się rozpadł. Razem z jednym z jego członków założył zespół Mercyful Fate.
We wrześniu 1982 roku w Holandii nagrali swój pierwszy album "Nuns Have No Fun". 19 marca 1983 wystąpili w programie radiowym BBC - Friday Rock Show, co miało świetny wpływ na ich dalszą karierę. Jesienią 1983 roku wydali płytę "Melissa", która okazała się wielkim sukcesem. W grudniu tego samego roku wydali singel "Black Funeral". W maju 1984 pojawił się album "Don't Break The Oath", po czym zespół pierwszy raz występował w Ameryce (razem z zespołem Motörhead).

W roku 1985 Mercyful Fate rozpadł się. Wokalista zebrał muzyków i rozpoczął karierę pod szyldem King Diamond. Z pierwotnego składu zespołu pozostał jedynie gitarzysta Andy LaRocque. 9 maja 2006 roku zespół wystąpił w warszawskim klubie Stodoła. King Diamond jest charakterystycznym wokalistą: w swoich utworach korzysta naprzemiennie ze śpiewu falsetem, bądź chrapliwym tenorem.

Skład:

Kim Bendix Petersen "King Diamond" - wokal
Andy LaRocque - gitara elektryczna
Mike Wead - gitara elektryczna
Hal Patino - gitara basowa
Matt Thompson - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Michael Denner - gitara elektryczna (1986-1987)
Pete Blakk - gitara elektryczna (1988-1990)
Herb Simonsen - gitara elektryczna (1995-1998)
Glen Drover - gitara elektryczna (2000)
Timi Hansen - gitara basowa (1986-1989)
Chris Este - gitara basowa (1995-1998)
David Harbour - gitara basowa (2000)
Mikkey Dee - perkusja (1986-1989)
Snowy Shaw - perkusja (1990)
Darrin Anthony - perkusja (1995)
John Luke Hebert - perkusja (1996-2000)

Dyskografia:

01. Fatal Portrait (1986)
02. Abigail (1987)
03. Them (1988)
04. The Dark Sides (EP) (1989)
05. Conspiracy (1989)
06. The Eye (1990)
07. A Dangerous Meeting (Compilation) (1992)
08. The Spider's Lullabye (1995)
09. The Graveyard (1996)
10. Voodoo (1998)
11. House Of God (2000)
12. Abigail II: The Revenge (2002)
13. The Puppet Master (2003)
14. Deadly Lullabyes (Live) (2004)
15. Give Me Your Soul... Please (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.covenworldwide.org
MySpace: www.myspace.com/kingdiamond

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły