Paradoks
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Iron Maiden

Iron Maiden - londyński zespół heavy metalowy, reprezentujący NWOBHM - New Wave Of British Heavy Metal) założony pod koniec 1975 roku. Liderem grupy jest basista Steve Harris (urodzony 12 marca 1956 roku w Leytonstone we wschodnim Londynie). Nazwa zespołu wymyślona przez Harrisa dosłownie oznacza żelazną dziewicę, średniowieczne narzędzie tortur.
Ich pierwsze próby odbywały się w domu ich przyjaciela, później oświetleniowca, David'a Beazley'a (vel. Dave Lights). Swoje pierwsze demo nagrali 31 grudnia 1979 roku, a znalały się w nim takie utwory jak: "Iron Maiden", "Invasion", "Prowler" i "Strange World". W pierwszym tygodniu grudnia 1979 roku Iron Maiden podpisał kontrakt z wytwórnią EMI z założeniem, że wytwórnia nie będzie mogła zerwać kontraktu przed wydaniem trzech albumów zespołu.

Pierwszy album zatytułowany po prostu "Iron Maiden" został wydany 14 kwietnia 1980 roku. Eddiego - maskotkę zespołu stworzył działający z Ironami do dziś Derek Riggs. Pierwsza ich trasa koncertowa, gdzie byli główną gwiazdą występu, obejmowała 45 koncertów w Wielkiej Brytanii i trwała od 15 maja do 23 sierpnia 1980 roku.

Drugi album "The Killers" ukazał się 2 lutego 1981 roku. W tym roku odszedł wokalista Paul Di'Anno z powodu kłopotów ze zdrowiem. Zastąpił go Bruce Dickinson, który wystąpił poraz pierwszy 15 listopada 1981 roku w klubie Rainbow w Londynie.

Trzeci album Iron Maiden "The Number Of The Beast" ukazał się 29 marca 1982 roku. Sprzedano go w pół milionie egzemplarzy, co było pierwszym wielkim sukcesem zespołu. Album "Piece Of Mind" ukazał się 16 maja 1983 roku. 3 września 1984 roku ukazał się album "Powerslave". "Somewhere In Time" wydany 11 października 1986 roku był pierwszym albumem "na żywo" i jednocześnie najdroższym z dotychczasowych.

"Fear Of The Dark" wydany 11 maja 1992 roku był ostatnim w "tamtych czasach" albumem, w którym wystąpił Bruce Dickinson. Na jego miejsce wszedł w styczniu 1994 roku Blaze Bayley. W marcu 1999 roku wrócili Bruce Dickinson i Adrian Smith. W tym składzie nagrali "Brave New World", który ukazał się 29 maja 2000 roku.

Skład:

Paul Bruce Dickinson - wokal
David Murray - gitara elektryczna
Adrian Smith - gitara elektryczna
Janick Gers - gitara elektryczna
Steven Harris - gitara basowa
Michael McBrain "Nicko" - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Paul Day - wokal (1975-1976)
Dennis Wilcock - wokal (1976-1977)
Paul Di'Anno - wokal (1977-1981)
Blaze Bayley - wokal (1994-1999)
Tony Moore - instrumenty klawiszowe (1977)
David Sullivan - gitara elektryczna (1975-1976)
Terry Rance - gitara elektryczna (1975-1976)
Bob Sawyer 'Angelo' - gitara elektryczna (1976)
Terry Wapram - gitara elektryczna (1977)
Paul Cairns - gitara elektryczna (1979)
Paul Todd - gitara elektryczna (1979)
Tony Parsons - gitara elektryczna (1979)
Dennis Stratton - gitara elektryczna (1980)
Ron Matthews - perkusja (1975-1977)
Barry Graham 'Thunderstick' - perkusja (1977)
Doug Sampson - perkusja (1977-1980)
Clive Burr - perkusja (1980-1982)

Dyskografia:

01. The Soundhouse Tape (1980)
02. Live + One (EP) (1980)
03. Iron Maiden (1980)
04. Killers (1981)
05. Maiden Japan (EP) (1981)
06. The Number Of The Beast (1982)
07. Piece Of Mind (1983)
08. Powerslave (1984)
09. Live After Death (Live) (1985)
10. Somewhere In Time (Live) (1986)
11. Seventh Son Of A Seventh Sun (1988)
12. Running Free: Sanctuary (EP) (1990)
13. Women In Uniform: Twilight Zone (EP) (1990)
14. Purgatory: Maiden Japan (EP) (1990)
15. Run To The Hills: The Number Of The Beast (EP) (1990)
16. Flight Of Icarus: The Trooper (EP) (1990)
17. 2 Minutes To Midnight: Aces High (EP) (1990)
18. Running Free: Run To The Hills (EP) (1990)
19. Wasted Years: Stranger In A Strangeland (EP) (1990)
20. Can I Play With Madness: The Evil That Men Do (EP) (1990)
21. The Clairvoyant: Infinite Dreams (EP) (1990)
22. No Prayer For The Dying (1990)
23. Fear Of The Dark (1992)
24. A Real Live One (1993)
25. A Real Dead One (1993)
26. Maiden England (Live) (1994)
27. The X-Factor (1995)
28. The Story So Far Part One (1995)
29. The Story So Far Part Two (1995)
30. Best Of The Beast (Compilation) ( 1996)
31. Virtual XI (1998)
32. Live At Donnington (Live) (1998)
33. Eddie Head (1998)
34. Ed Hunter (Compilation) (1999)
35. Brave New World (2000)
36. Rock In Rio (2002)
37. 17 Numbers By The Beast (Compilation) (2002)
38. Edward The Great (Compilation) (2002)
39. Eddie's Archive (2002)
40. Dance Of Death (2003
41. The Essential Iron Maiden (Compilation) (2005)
42. Death On The Road (Live) (2005)
43. A Matter Of Life And Death (2006)

Oficjalna strona internetowa: www.ironmaiden.com
MySpace: www.myspace.com/ironmaiden

Źródło: Wikipedia oraz oficjalna strona zespołu
Komentarze
Stary_Zgred : Nudzą mnie tak samo jak Pearl Jam :D Co nie zmienia faktu że od czasu do c...
Mandraghora : wracając do tematu to poza samą muzyką, która jest dla mnie całkowi...
Vammp : Zgadzam sie z toba dream_on
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły