Ohlsson
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Depeche Mode

Depeche Mode - brytyjska grupa muzyczna z kręgu elektronicznego popu, która powstała w 1980 roku w Basildon w Wielkiej Brytanii. Nazwa grupy powstała na podstawie inspiracji francuskim magazynem mody, zasugerował ją Dave Gahan. Powstanie Depeche Mode poprzedzała grupa Composition Of Sound.
Skład grupy zmieniał się na przestrzeni lat. Po wydaniu pierwszej płyty "Speak & Spell" dotychczasowy autor utworów Vince Clarke (m.in. Yazoo, Erasure) opuścił grupę. Zastąpił go, początkowo tylko jako muzyk koncertowy, Alan Wilder - stając się członkiem grupy dopiero w 1983 roku. W czerwcu 1995 roku po nagraniu "Songs Of Faith And Devotion" i związanej z płytą trasie koncertowej Wilder odszedł z grupy na skutek wewnętrznych nieporozumień.

Od początku istnienia grupy nad jej karierą czuwał producent, Daniel Miller. Mimo że Miller formalnie nigdy nie należał do niej, jego rola w rozwoju Depeche Mode jest jednak bardzo duża. Jego twórczy i organizacyjny wkład w pracę był znaczący zwłaszcza w początkowych latach.

Po odejściu Clarke'a, lidera pierwotnego składu, grupa nie rozwiązała się i kontynuowała działanie. Prawdopodobnie wpłynęło na to niezdecydowanie muzyków i niechęć do podejmowania decyzji oraz właśnie zaangażowanie Daniela Millera, dla którego zespół był wcieleniem młodzieżowej grupy elektronicznego popu, jaką sobie wymyślił, i której sukcesu się spodziewał. Grupa nie doczekała się kolejnego wyraźnego lidera i od tej pory istniała pod życzliwą opieką Millera jako zbitek indywidualności podejmujących wszelkie decyzje w sposób zbiorowy i demokratyczny.

Zespół działa na specyficznych zasadach artystycznych, organizacyjnych i towarzyskich. Trzon Depeche Mode tworzą trzy osoby: Martin Lee Gore, David Gahan i Andy Fletcher. Kompozytorem repertuaru grupy (i niekiedy wokalistą) jest Gore, jednak jako silny introwertyk nie stara się nią kierować. Z drugiej strony nawet jego solowe projekty i praca z innymi zespołami nie odciągnęły go od pracy w zespole. Przeciwieństwem zamkniętego w sobie Gore'a jest wokalista Dave Gahan, ekstrawertyk i urodzony frontman. Tych dwóch członków grupy łączy osoba Andy'ego Fletchera, który ma wprawdzie najmniejszy wkład w muzyczny dorobek zespołu, ale przyjaźni się ze skrytym Gorem i w naturalny sposób zapewnia jego komunikację z pozostałymi członkami ekipy. Dba także o sprawy czysto organizacyjne. Na płaszczyźnie artystycznej podstawą działalności Depeche Mode jest szczególne porozumienie między Gorem i Gahanem, dwoma twórczymi biegunami zespołu, jednak pod względem towarzyskim ci dwaj nie są mocno związani, głównie z powodu zamkniętego usposobienia Gore'a.

Grupa od początku prowadziła bujne życie rozrywkowe, któremu sprzyjała rosnąca popularność i częste trasy koncertowe, a także towarzystwo zespołów, które supportowały ich występy. Przez wiele lat udawało im się unikać zagrożeń płynących z nieustannego imprezowania, aż w końcu David Gahan popadł z tego powodu w poważne problemy życiowe (rozwód, związek z prostytutką) i zdrowotne (alkoholizm i narkomania, które pchnęły go do dwóch prób samobójczych). Zdołał jednak wrócić do formy, a zespół pokonał kryzys wywołany jego uzależnieniami.

Depeche Mode jako grupa elektroniczna często współpracowała z różnymi inżynierami dźwięku. Podobnie jak Miller nie byli oni nigdy członkami zespołu, ale na równi z nimi wpływali na kształt i styl kolejnych albumów. To także ważny element tej nietypowej grupy muzycznej.

Grupa tworzy muzykę, którą trudno jednoznacznie zaszeregować do konkretnego gatunku muzycznego. W zasadzie każdy album tego zespołu jest kolejną ewolucją rodzaju muzycznego. Parę razy okazało się, że grupa była pionierem jakiegos gatunku muzycznego. Zespół zaczynał tworzyć w epoce new romantic i tak też nazywał się pierwszy styl, który zaobserwować można na albumach "Speak And Spell" oraz "A Broken Frame".

20 kwietnia 2009 roku ukazał się dwunasty album studyjny zatytułowany "Sounds Of The Universe". Pierwszym singlem promującym nową płytę jest "Wrong". Promocja płyty została wsparta serią koncertów zespołu o wspólnej nazwie Tour Of The Universe.

Skład:

David Gahan - wokal
Martin Lee Gore - instrumenty klawiszowe, gitara akustyczna, gitara elektryczna, boczny wokal
Andrew Fletcher - instrumenty klawiszowe

Byli członkowie zespołu:

Alan Wilder - instrumenty klawiszowe, perkusja
Vincent John Martin "Vince Clark" - instrumenty klawiszowe

Dyskografia:

01. Speak And Spell (1981)
02. A Broken Frame (1982)
03. Construction Time Again (1983)
04. People Are People (US Edition) (1984)
05. Some Great Reward (1984)
06. The Singles 81>85 (Compilation) (1985)
07. Catching Up With Depeche Mode (US Edition) (Compilation) (1985)
08. Black Celebration (1986)
09. Music For The Masses (1987)
10. 101 (1989)
11. Violator (1990)
12. Songs Of Faith And Devotion (1993)
13. Songs Of Faith And Devotion Live (Live) (1993)
14. Ultra (1997)
15. The Singles 86>98 (Compilation) (1998)
16. Exciter (2001)
17. Remixes 81>04 (2003)
18. Playing The Angel (2005)
19. The Best Of (2006)
20. Wrong (Single) (2009)
21. Sounds Of The Universe (2009)

Oficjalna strona internetowa: www.depechemode.com
MySpace: www.myspace.com/depechemode
Komentarze
beatha : te kocur my tu o DM a nie cure'ach:P btw dzisiaj kolejna rocznica...
Kocurowa : Berlin: wspominam (oczywiście!) The Cure w amfiteatrze w Berlinie w 2005,...
beatha : w łodzi powiem tak - pierwszy koncert genialny pod względem publicznoś...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły