Paradoks
Ohlsson
Encyklopedia :

Cannibal Corpse

Cannibal Corpse, brutal death metal, gore metal Cannibal Corpse - amerykański zespół, będący jednym z najlepszych kapel grających ektramalne death metalowe i gore metalowe utwory. Powstał w 1989 roku w Buffalo w stanie New York. Początkowo zespół grał naprawdę brutalny death metal, na co wpływ miał jeden z członków zespołu, Chris Barnes, który odszedł od zespołu w 1994 roku do Six Feet Under. Wpływ ten słychać w szczególności w pierwszych 4 krążkach zespołu. Począwszy od albumu "Vile", muzyka jest szybsza, jednakże już mniej miażdżąca i brutalna.
Pierwszy skład tworzyli: Chris Barnes (wokal), gRob Barrett (gitara elektryczna), Jack Owen (gitara elektryczna), Alex Webster (gitara basowa) oraz Paul Mazurkiewicz (perkusja).

Ogólnoświatową sławę zespół Cannibal Corpse zyskał u ludzi o specyficznym guście muzycznym, poszukującym doznań przy ekstramalnych dźwiękach gitary i perkusji. Rok 2002 okazał się szczęsliwy dla zespołu - nagrany album "Tomb Of The Mutilated", został ich najlepiej sprzedawanym wydawnictwem (ponad 100 tys. sprzedanych płyt).

Band jest bardzo dobrze znany także europejskim fanom dzięki ogólnoświatowym koncertom. Zespół wystąpił w także Polsce i to kilkakrotnie: w 1992, 1993 i 2002 na Metalmanii oraz w 2003 i 2004 w klubie Proxima w Warszawie.

Skład:

George Fisher "Corpsegrinder" - wokal
Pat O'Brien - gitara elektryczna
Rob Barrett - gitara elektryczna
Alex Webster - gitara basowa
Paul Mazurkiewicz - instrumenty perkusyjne

Byli członkowie zespołu:

Chris Barnes - wokal
Jack Owen - gitara elektryczna
Jeremy Turner - gitara elektryczna
Bob Rusay - gitara elektryczna

Dyskografia:

01. Cannibal Corpse (Demo) (1989)
02. Eaten Back To Life (1990)
03. Butchered At Birth (1991)
04. Hammer Smashed Face (SP) (1993)
05. Tomb Of The Mutilated (1992)
06. The Bleeding (1994)
07. Vile (1996)
08. Monolith Of Death (VHS) (1997)
09. Gallery Of Suicide (1998)
10. Bloodthirst (1999)
11. Live Cannibalism (CD) (2000)
12. Live Cannibalism (VHS/DVD) (2000)
13. Gore Obsessed (2002)
14. Worm Infested (EP) (2002)
15. Monolith Of Death (DVD) (2002)
15. 15 Year Killing Spree (Box) (2003)
16. The Wretched Spawn (2004)
17. Kill (2006)

Oficjalna strona internetowa: www.cannibalcorpse.net
MySpace: www.myspace.com/cannibalcorpse

Źródło: rumor.pl
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły