Przemyślenia na temat studiów ;-). Strona: 1

Dodano: 2006-09-24 15:07

Dla mnie książki są nie tyle przyjemnością co i obowiązkiem.....studiuję polonistykę i czasem trzeba się brać za coś, co niekoniecznie chce się w danej chwili czytać....tzw.wyższa konieczność :wink:

Dodano: 2006-09-25 22:35

arachna napisał(a):
tzw.wyższa konieczność :wink:

no na studiach tak jest; na polonistyce na pewno :wink:
co prawda polonistyki nie studiuję, ale też mam takie problemy jeśli chodzi o literaturę uczelnianą, bo inne zamiłowania czytelnicze to swoją drogą. Np.chciałabym przeczytać Twórczą resocjalizację a muszę czytać jakieś przepisy i ustawy odnośnie prawa opiekuńczego :? :evil:

między fiordami a fieldami

Dodano: 2006-09-26 11:39

Ja właśnie dlatego nie chcę isć na polonistykę żeby nie musieć czytać tego co mi pod nos podetkną. Z polskim zawsze miałem ten problem że zamiast lektur czytałem to co mi się w danej chwili chciało Pewnie i tak po liceum wyladuję na skandynawistyce i będę czytał to co będę musiał ale na razie staram się o tym nie myśleć żeby sobie humoru nie psuć :D

"You gotta put your faith in a loud guitar..."

Dodano: 2006-09-26 12:07

Zgadzam się !!!
Najgorsze na studiach jest to ,ze potrafią obrzydzić człowiekowi przedmiot którym sie interesuje ,nakazując mu czytać coś czego nie chce .
A jak powszechnie wiadomo człowiek przeciwstawia się odgórnym nakazom :twisted:

Nasza i Wasza, Moja i Twoja ....

Dodano: 2006-09-26 12:47

Nightcreature napisał(a):
Pewnie i tak po liceum wyladuję na skandynawistyce

nie wiem jak to jest teraz na tym kierunku, ale znałam parę osób które wybrały ten kierunek i się zawiodły. Ponoć to było niezgodne z ich oczekiwaniami :? W sumie obojętnie na jakie studia idziesz - i tak zawsze znajdzie się coś co nie jest zgodne z zainteresowaniami
artrosis napisał(a):
A jak powszechnie wiadomo człowiek przeciwstawia się odgórnym nakazom

jeśli jest czas to zawsze się przeciwstawi, gorzej jak go nie ma :wink:

Dodano: 2006-09-26 13:18

Się okaże. Mam jeszcze ponad rok do matury więc jeszcze pewnie parę razy mi się we łbie poprzestawia :D A co do tego że jak mówisz że zawsze się znajdzie coś nie takiego jakby się chcialo to się domyślam. Obaczy się jeszcze.

Dodano: 2006-09-26 13:52

A co do tego że jak mówisz że zawsze się znajdzie coś nie takiego jakby się chcialo to się domyślam.

tylko oby takich jak najmniej :D :wink:

Dodano: 2006-09-27 21:44

Ja tam jestem bardzo z mojego kierunku zadowolona. Fakt są rzeczy, przedmioty które mnie przerażają....
Ale jeszcze podoba mi się w studiowaniu polonistyki to, że mamy baaardzo duzo czasu wolnego :D Cóż wykładowcy wychodzą z założenia, że powinniśmy przeznaczyć ten czas na czytanie obowiązkowych lektur ( a takich np. na pierwszym roku jest ok200-poważnie!-bo to na pierwszym roku leci cała literatura czterech epok, każdy następny rok to góra dwie epoki). Tylko pytanie:kto z tego skorzysta? :wink:

Dodano: 2006-09-27 21:49

Ja nawet o polonistyce nie myślałem. Właśnie ze względu na to ze słowo lektura budzi we mnie odgórną odrazę...

Dodano: 2006-09-27 21:53

Właśnie ze względu na to ze słowo lektura budzi we mnie odgórną odrazę...

bo to pewnie awersja wyniesiona już z podstawówki :wink:

Dodano: 2006-09-27 21:56

Ja to się śmieje z siebie, bo w podstawówce to ja ani jednej lektury nie przeczytałam...zresztą w liceum było dosyć podobnie :wink:
A teraz??Nadrabiam za wszystkie lata 8O

Dodano: 2006-09-27 22:00

Awersja wyniesiona z podstawówki i jeszcze pogłebiająca sie w liceum. Dobrze że nie jestem na humanie bo bym nie wytrzymał. A tak poszerzony mam angielski i niemiecki i jestem szczęśliwy :D

Dodano: 2006-09-27 22:05

arachna napisał(a):
Nadrabiam za wszystkie lata 8O

arachno - na to wygląda :D

ja też lektur nigdy nie czytałam, bo uznawałam, że to jest zbędne w moim życiu. Nic chyba nie straciłam, bo jak mam teraz czas to sobie zaglądam w byłe lektury i jakoś nadal ich nie trawię. Jednak wolę czytać to, co mnie interesuje.

Nightcreature- dobrze, że lubisz języki. Są przydatne w życiu :wink:

Dodano: 2006-09-27 22:05

Ja w liceum miałam profil prawniczo-historyczny....90%mojej klasy jest na prawie!

Dodano: 2006-09-27 22:12

lili napisał(a):
dobrze, że lubisz języki. Są przydatne w życiu :wink:

Wiem :D Coraz bardziej chcę po studiach spylić do Skandynawii a najlepiej do Norwegii więc angol i niemiec a i do tego jeszcze norewski zawsze się przydadzą :D Chociaż słyszałem ze w Norwegii jest dużo dialektów i nawet kilka języków literackich z których na studiach uczą jednego a dialekty te są ponoć tak różne że Norweg z pólnocy kraju nie może się zupełnie dogadac z tym z południa. Niby jakby gadali ze soba w dwóch różnych językach. Coś takiego słyszałem ale aż mi sie wierzyć nie chce

Dodano: 2006-09-27 22:34

Jeszcze co do lektur szkolnych to powiem jedno.....to nie jest z nimi tak do końca jakby się mogło wydawać. W szkole omawiane są one pod pewnym ustalonym kryterium-bo tak nakazuje, tego wymaga program. Są nudne i w ogóle tragedia....
Inaczej podchodzi sie do lektur na studiach(tych starych szkolnych lektur). Niekoniecznie są takie nudne jak to się nam w podstawówce wydawało... :wink:

Dodano: 2006-09-27 22:57

a dialekty te są ponoć tak różne że Norweg z pólnocy kraju nie może się zupełnie dogadac z tym z południa. Niby jakby gadali ze soba w dwóch różnych językach. Coś takiego słyszałem ale aż mi sie wierzyć nie chce

uwierz mi na słowo. Są dwie wersje norweskiego jako języka państwowego: bokmal, który ma większe znaczenie (używany w stolicy) oraz nynorsk. Dialektów jest olbrzymia ilość,w zależności od regionu w którym mieszkasz, w takim dialekcie rozmawiasz.Trochę to zakręcone. To tak jak byś chciał dogadać się z Czechem czy Słowakiem. :D :D :D

arachna napisał(a):
Inaczej podchodzi sie do lektur na studiach(tych starych szkolnych lektur). Niekoniecznie są takie nudne jak to się nam w podstawówce wydawało... Wink

tak słyszałam, kumpel po filologii polskiej starał się mi to wytłumaczyć :wink:

Dodano: 2006-09-28 12:05

Ja sioe zgadzam sa dwie wersje tego jezyka :)
JA tez nigdy nie czytalem lektur ale za to czytalem to co mnie interesowalo i lubie czytac
Co do moicgh studiow to nawet sa spoko bo mam na nich luzy

Dodano: 2006-09-28 14:12

W podstawówce czytałam lektury... w liceum już nie. Te z liceum nadrobiłam w tej części, którą uważałam za słuszną, ale dopiero po skończeniu LO.

Co do studiów, to wiadomo, że każde potrafią zniechęcić... ale cóż, studia to szkoła życia Im na nich trudniej, tym łatwiej potem w życiu (człowieka już nic nie zdziwi i żadne chamstwo nie ruszy :D)

Dodano: 2006-09-28 14:24

Fausthie napisał(a):
człowieka już nic nie zdziwi i żadne chamstwo nie ruszy :D

tak, masz rację; co prawda nie wiem na jakie studia uczęszczasz.
Ja zaraz resocjalizację kończę. Ten kierunek to dopiero zmienia człowieka :wink:

Dodano: 2006-09-28 19:25

NorwegianWinter napisał(a):
Co do moicgh studiow to nawet sa spoko bo mam na nich luzy

Ale Ci Dobrze............... zazdroszcze... bo ja to mam przej*****

Dodano: 2006-09-28 20:41

jestem na sieciach komputerowych przedmioty spoko proch fizy i matmy bo mam poprawki hehe

Dodano: 2006-09-28 20:44

fiza i matma to pryszcz w porównaniu z statyką, wytrzymką, dynamiką itd. itd.

Dodano: 2006-09-28 20:50

NorwegianWinter napisał(a):
jestem na sieciach komputerowych

fajny kierunek, wszystko by było ok gdybym właśnie matmy nie oblała :evil: :evil: :evil: i tak mam tylko technika :evil:
bezprzewodowe są fajne :D :D do tej pory jestem dumna ze swojej anteny bedącej na dachu :) i nie zapomnę min sąsiadów jak zastanawiali się co ja robię na tym dachu :D :D :D

Dodano: 2006-09-28 21:13

hehe moze mysleli, ze kolejna samobujczyni
jaka antene montowalas ?? 8)

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło