Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

VNV Nation

VNV ("Victory Not Vengeance") Nation - niemiecki zespół tworzący muzykę określaną mianem future pop (będącą melanżem EBM oraz synthpopu). Grupa nie ogranicza się jednak tylko do tego gatunku, nawiązuje też po trosze do klasyki oraz innych rodzajów muzyki. W rzeczywistości twórczość Ronana Harrisa i Marka Jacksona przeszła metamorfozę z neoklasycznego, "dyskotekowego" electronic body music (EBM) w ewidentnie lżejsze, bardziej przystępne dla przeciętnego słuchacza brzmienia. Słowa do utworów VNV Nation nawiązują głównie do filozofii, literatury, sztuki, polityki oraz innych symbolicznych elementów.
Można powiedzieć, iż historia zespołu, a raczej zdarzeń prowadzących do jego powstania ciągnie się od 1990 roku, kiedy to Ronan Harris przeprowadził się z rodzinnego Dublina do Londynu. Artysta tworzył tam kolaż muzyki orkiestrowej i elektronicznej, w wyniku czego światło dzienne ujrzały dwie jego pierwsze (winylowe) płyty. W 1994 roku, po dłuższym pobycie w Toronto, Harris powrócił do Europy i nadal pracował nad muzyką. W 1995 roku podpisał kontrakt z niemiecką Discordią i wydał swoje pierwsze CD pod tytułem: "Advance And Follow". Mniej więcej tym samym czasie dołączył do niego Mark Jackson.

W styczniu 1998 roku, zespół podpisał kolejny kontrakt - tym razem z (również) niemiecką Off-Beat i wydał kolejny album "Praise The Falen", a następnie "Solitary" (EP). We wrześniu tego samego roku, zespół wyruszył w swoja pierwszą trasę po Niemczech. Rok później na kapelę czekał kolejny kontrakt… już w Dependent Records. Wydał on kolejny krążek kapeli: "Empires", który po 7 tygodniach od premiery został uznany za Album Roku 1999, a drugi singiel z tejże płyty - "Standing" uhonorowano nagrodą German Alternative Music Award. Dwa lata później, zespół zremasterował swój pierwszy album oraz wydał go ponownie. Wyruszył też w trasę koncertową po Europie oraz USA, gdzie osiągnął ogromny sukces. Kolejne CD: "Futureperfect" umocniło tylko dotychczasową pozycję kapeli. W roku 2002, VNV Nation wyruszyło w kolejną trasę po Stanach. Na rozpoczęcie pracy nad kolejną płytą przyszedł czas dopiero dwa lata później, brakowało jednak koncertów.

Po trzech latach bez występów, zespół zagrał w ośmiu największych miastach USA. Wydał też piąty album oraz wyruszył w trasę obejmująca Europę oraz Amerykę Północną, która okazała się kolejnym ogromnym sukcesem.

Pod koniec 2008 roku lider niemieckiej formacji VNV Nation - Ron Harris, zaanonsował o postępujących pracach nad nowym albumem studyjnym. Muzyk, w imieniu swoim i Marka Jacksona, poinformował elektroniczne media o tytule przygotowywanej płyty. Krążek o dość patetycznej nazwie - "Of Faith, Power And Glory" powinien ukazać się w 2009 roku. Przed jego premierą do sklepów muzycznych trafi długo zapowiadana EPka "Reformation" zawierająca remiksy nagrań z dwóch ostatnich płyt  duetu - "Judgement" (2007) i "Matter + Form" (2005). Nowe kompozycje powstają w nowoczesnym prywatnym studiu zespołu w Hamburgu w którym muzycy osiedlili się na dobre pod koniec lata (z małymi przerwami na jesienną mini-trasę po Stanach Zjednoczonych i Europie zamykającej tournee Judgement Tour).

Skład:

Ronan Harris - wokal, instrumenty klawiszowe
Mark Jackson - perkusja

Dyskografia:

01. Advance And Follow (1995)
02. Praise The Fallen (1998)
03. Solitary EP (EP) (1998)
04. Darkangel (CDM) (1999)
05. Empires (1999)
06. Burning Empires (Standing) (EP) (2000)
07. Standing (CDM) (2000)
08. Advance And Follow (V2) (2001)
09. Genesis.1 (CDM) (2001)
10. Beloved.1 (CDM) (2002)
11. Futureperfect (2002)
12. Honour 2003 (CDM) (2003)
13. Pastperfect (DVD) (2004)
14. Chrome (Single) (2005)
15. Matter + Form (2005)
16. Judgement (2007)
17. Reformation 01 (2009)
18. Of Faith, Power And Glory (2009)
19. The Great Divide (EP) (2011)

Oficjalna strona internetowa: www.vnvnation.com
MySpace: www.myspace.com/vnvnation

Źródło: oficjalna strona zespołu
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły