Ohlsson
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Sara Noxx

Sara Noxx - artystka sceny electro-darkwave, jedna z laureatek konkursu Zillo z 1997 roku. W ciągu jednej nocy stała się gwiazdą niezależnej ceny muzycznej. "Noxxious" to tytuł debiutanckiej płyty Sary z 1997 roku, promowanej przez singiel "Society". Jej następna płyta "Paradoxx" z 1998 roku charakteryzuje się elektronicznymi dźwiękami, melancholijnymi rytmami i lirykami. W 2001 roku Sara Noxx wydała płytę "Exxtasy". Album ten pozwolił artystce przedstawić różnorodność swojej barwy wokalnej.

Jej piosenki takie jak: "Winter Again" oraz "Last Desire" stały się
współczesnymi klasycznymi dziełami. W 2003 roku Sara Noxx wydała
instrumentalną płytę "Nonvoxx", która przekonała nawet sceptyków, kiedy
to w ciągu bardzo krótkiego czasu została wyprzedana. Jesienią 2003
roku ukazuje się płyta "Equinoxx" oraz singiel "Colder & Colder",
które zajmowały pierwsze pozycje we wszystkich europejskich
alternatywnych listach przebojów przez kilka tygodni. "Lyrixx" to krok
naprzód w karierze Sary Noxx. To pierwsza płyta artystki z jej własnymi
wierszami. Album ukazał się wiosną 2004 roku, jest to wyjątkowa fuzja
strachu i miłości. Krytycy nie szczędzili jej komplementów.


Rok 2008 to muzyczne podsumowanie dotychczasowej kariery Sary Noxx. Z
tej okazji artystka wypuściła jubileuszowe wydawnictwo "XX-Ray", na
który znalazły się m.in zupełnie nowe interpretacje nagrań Sary,
remiksy, utwory z gościnnymi udziałami takich grup jak Feindflug,
Seabound czy The Frozen Autumn a także kompozycje Sary Noxx wykonane
m.in. po rosyjsku, niemiecku, francusku, bułgarsku czy japońsku.

17 kwietnia w sklepach pojawił się kolejny album długogrający Sary Noxx
- "Intoxxication". Długo oczekiwany materiał niemieckiej DJane to
kolejny dowód na wszechstronność i wyjątkową inwencję artystki tworzącą
elektronikę na swój sposób. 16 świeżych nagrań skomponowanych przy
współudziale projektu Electro Clash Low to intensywne kompozycje o
własnej, niepowtarzalnej tożsamości i dźwiękach.

Dyskografia:

01. Noxxiuos (1997)

02. Paradoxx (1998)

03. Exxtasy (2001)

04. Nonvoxx (2003)

05. Equinoxx (2003)

06. Lyrixx (2004)

07. XX-Ray (2008)

08. Superior Love (The Dark Side) (Single) (2009)

09. Superior Love (The Bright Side) (Single) (2009)

10. Intoxxication (2009)

11. Prepossessing (Single) (2009/2010)

Oficjalna strona internetowa: www.saranoxx.com

MySpace: www.myspace.com/saranoxx

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły