NNHMN
Amphi Festival 2020
Encyklopedia :

Rational Youth

Rational Youth - zespół pochodzący z Montrealu (Kanada) założony w 1981 roku przez Tracy Howe'a i Bill'a Vorna, na świecie kultowy zespół synthpopowy, w Polsce prawie wogóle nie znany. Zainspirowani płytą "Computer World" zespołu Kraftwerk wydają singla "I Want To See The Light" w 1981 roku, a w 1982 roku wydali swoją debiutancką płytę "Cold War Night Life". W początkowym okresie swojej działalności brzmieniem zbliżyli się do takich zespołów jak: Depeche Mode, OMD i Soft Cell.
Jedno z wielu kultowych nagrań zespołu to "Saturdays In Silesia". Rational Youth dali wiele koncertów na całym świecie, w 2001 roku zagrali finałowy koncert na Tinitus Festival In Stockholm w Szwecji. Zespół wielokrotnie zmieniał skład, jedyną osobą która występowała w Rational Youth od samego początku działalności zespołu był Tracy Howe.

Podkreślić należy to, że Rational Youth w swoich tekstach opisywał panującą w latach 80tych sytuację geopolityczną panującą w tym okresie na świecie a szczególnie sytuację polityczną w Europie Środkowej, która w owym czasie powoli  wyłaniała się spod komunistycznych rządów, z tych też powodów Rational Youth jako zespół piętnujący i potępiający system komunistyczny w Europie Wschodniej nie był puszczany w owym okresie w Polskim Radiu.

Muzycy, którzy grali w zespołe:

Tracy Howe - wokal, instrumenty klawiszowe, gitara elektryczna
Bill Vorn - wokal, instrumenty klawiszowe
Kevin Komoda - instrumenty klawiszowe
Dave Rout - instrumenty klawiszowe
Jean-Claude Cutz - instrumenty klawiszowe
Gary Boigon - saksofon
Joel Zifkin - wiolonczela
Kevin Breit - gitara elektryczna
Peter McGee - gitara elektryczna, instrumenty klawiszowe
Dee Long - gitara elektryczna, instrumenty klawiszowe, programowanie
Denis Guran - gitara basowa
Kevin Sinnaeve - gitara basowa
Rick Joudrey - gitara basowa
Owen Tennyson - perkusja
Angel Calvo - perkusja, instrumenty perkusyjne
David Quinton - perkusja, instrumenty perkusyjne

Dyskografia:

01. I Want To See The Light (12") (1981)
02. Cold War Night Life (1982)
03. City Of Night (12") (1982)
04. Saturday In Silesia (7"/12") (1982)
05. Rational Youth (EP) (1983)
06. Heredity (Vinyl Album) (1985)
07. No More And No Less (7"/12") (1985)
08. Call Me (7"/12") (1985)
09. Bang On (7"/12") (1985)
10. Malade (7") (1985)
11. Total Rational (1994)
12. All Our Saturdays (1981-1986) (1996)
13. 3 Remixes For The New Cold War (EP) (1998)
14. Everything Is Vapour/Money And Blood (MCD) (1999)
15. To The Goddess Electricity (1999)
16. Early Singles (CD Box) (2000)
17. The 20th Anniversary Collection (2001)

Oficjalna strona internetowa: www.rationalyouth.ca

Źródło: Wikipedia
Komentarze
soundcliniqum : relacja z Berlina http://www.postindustry.org/archive.php?id=2351...
krax : Mam nadzieje, że nikt nie przebije i nikt nie powtórzy, przynajmniej na imprez...
Industrial : wszystko wszystkim ale nikt naatakiej imprezie nei zagrał reggae lub dubu op...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły