Ohlsson
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Front Line Assembly

Front Line Assembly (pisane niekiedy Frontline Assembly, w skrócie FLA) - kanadyjska electro/industrialna formacja, której trzon stanowią Bill Leeb i Rhys Fulber. Grupa została założona w 1986 roku po tym jak Leeb odszedł z zespołu Skinny Puppy.
Pierwszy studyjny album "The Initial Command" (poprzedzony przez dwie demówki) zespół wydał w 1987 roku. Kolejny "State Of Mind" powstał już przy udziale Rhysa Fulbera. Po wydaniu tej płyty z zespołu odszedł Michael Balch.

Albumy nagrane przez duet Leeb/Fulber w latach 1989-1992 - "Gashed Senses And Crossfire", "Caustic Grip" i w szczególności "Tactical Neural Implant" zostały gorąco przyjęte przez fanów i sprawiły, że FLA stała się jedną z najpopularniejszych industrialnych grup tamtych czasów. Na kolejnych płytach - "Millennium" (1994) i "Hard Wired" (1995) zespół ewoluował w kierunku metalu industrialnego, by zakończyć ten okres działalności odejściem Fulbera w roku 1997.

Miejsce Fulbera zajął Chris Petersen. Współpraca Leeba i Petersena zaowocowała następnym zwrotem w konwencji granej przez FLA muzyki - płyty "FLAvour Of The Weak" (1997), "Implode" (1999) i "Epitaph" (2001) utrzymane były w stylistyce praktycznie czysto elektronicznej z jedynie marginalnymi wpływami metalu. W roku 2003 do grupy wrócił Fulber, a dwa ostatnie albumy - "Civilization" (2004) i "Artificial Soldier" (2006) to powrót do muzyki jaką FLA grało w latach swojej świetności. W 2007 roku z zespołu zdecydował się odejść Adrian White.

Skład:

Bill Leeb - wokal, instrumenty klawiszowe
Rhys Fulber - instrumenty klawiszowe
Jeremy Inkel - instrumenty klawiszowe
Greg Reely - miksowanie
Jared Slingerland - gitara elektryczna

Byli członkowie zespołu:

Michael Balch - instrumenty klawiszowe
Chris Peterson - instrumenty klawiszowe
Jason Filipchuk - instrumenty klawiszowe
Jeff Stoddard - gitara elektryczna
Craig Huxtable - instrumenty klawiszowe
Devin Townsend - gitara elektryczna
Jed Simon - gitara elektryczna
Adrian White - gitara elektryczna, perkusja
Jason Hagen - perkusja

Dyskografia:

01. Nerve War (1986)
02. Total Terror (1986)
03. State Of Mind (1987)
04. The Initial Command (1987)
05. Convergence (Compilation) (1988)
06. Corrosion (1988)
07. Digital Tension Dementia (CDM) (1988)
08. Disorder (EP) (1988)
09. Gashed Senses & Crossfire (1989)
10. Live (1989)
11. No Limit (CDM) (1989)
12. Caustic Grip (1990)
13. Iceolate (CDM) (1990)
14. Provision (CDM) (1990)
15. Virus (Single) (1990)
16. Mindphaser (CDM) (1992)
17. Tactical Neural Implant (1992)
18. The Blade (EP) (1992)
19. Total Terror I (1993)
20. Total Terror II (Compilation) (1993)
21. Millennium (1994)
22. Circuitry (Single) (1995)
23. Corroded Disorder (Compilation) (1995)
24. Hard Wired (1995)
25. Surface Patterns (CDM) (1995)
26. Live Wired (1996)
27. Plasticity (CDM) (1996)
28. The Remix Wars: Strike 2 - Front Line Assembly Vs. Die Krupps (Compilation) (1996)
29. Colombian Necktie (CDM) (1997)
30. FLAvour Of The Weak (1997)
31. Reclamation (Compilation) (1997)
32. Comatose (CDM) (1998)
33. Monument (Compilation) (1998)
34. Re-Wind (Compilation) (1998)
35. Explosion (Compilation) (1999)
36. Fatalist (CDM) (1999)
37. Implode (1999)
38. Prophecy (CDM) (1999)
39. Epitaph (2001)
40. Everything Must Perish (CDM) (2001)
41. Maniacal (CDM) (2003)
42. Civilization (2004)
43. Vanished (CDM) (2004)
44. Artificial Soldier (2006)
45. Fallout (2007)
46. Improvised Electronic Device (2010)
47. Angriff (EP) (2010)

Oficjalna strona internetowa: www.frontlineassembly.com
MySpace: www.myspace.com/thefrontlineassembly

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły