Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Dead Can Dance

Dead Can Dance - australijska grupa rockowa założona w 1981 roku w Melbourne, w Australii, po rozpadzie w 1998 została reaktywowana we wrześniu 2004 roku i nadal daje koncerty. W Australii nie zrobili wielkiej kariery. Przeprowadzili się do Londynu, gdzie rok później (w roku 1983) podpisali kontrakt z wytwórnią 4AD.
Od początku lat 90 Lisa Gerrard i Brendan Perry coraz częściej pracowali osobno. Lisa powróciła do Australii, zaś Brendan przeniósł się do Irlandii. Prawdopodobnie rozstanie to przyczyniło się do rozpadu grupy.

Określenie muzyki Dead Can Dance jako "rockowa" jest pewnym nadużyciem. W swej istocie jest ona niemożliwa do sklasyfikowania. Zawiera elementy alternatywnego rocka, progresywnego rocka, ambient, new age oraz folku, jednocześnie nie będąc żadną z nich. Utwory grupy są na ogół długie, powolne, często minimalistyczne, melancholijne i zwykle posępne. Muzyka opiera się na motywach celtyckich, lecz także słychać w niej elementy muzyki orientalnej i europejskiej, średniowiecznej. Rozwinięte instrumentarium elektroniczne w połączeniu z przetworzonymi dźwiękami gitar z łagodną, grającą w tle sekcją rytmiczną, zbliżają tę muzykę do ambient, choć nie jest to muzyka tła i wymaga skupienia przy słuchaniu.

W 2005 roku grupa reaktywowała się i wyruszyła na ogólnoświatowe tournee.

Skład:

Lisa Gerrard - wokal, yang ch'in, instrumenty perkusyjne
Brendan Perry - wokal, gitara akustyczna, instrumenty klawiszowe, hurdy-gurdy, gwizdek, irish bouzouki, instrumenty perkusyjne

Gościnnie:

Alison Harling - skrzypce
Emlyn Singleton - skrzypce
Piero Gasparini - skrzypce
Tony Gamage - wiolonczela, skrzypce
Gus Ferguson - wiolonczela
Mark Gerrard - trąbka
Richard Avison - puzon
John Singleton - puzon
Andrew Claxton - puzon, tuba, instrumenty klawiszowe
Ruth Watson - obój
Peter Ulrich - kotły, werbel
Rebecca Jackson - skrzypce
Sarah Buckley - skrzypce
Andrew Beesley - skrzypce
David Navarro Sust - śpiew
Robert Perry - dudy, kobza, instrumenty perkusyjne, irish bouzouki, gwizdek
Andrew Robinson - bass viola da gamba
Lucy Robinson - tenor viola da gamba
Anne Robinson - dass viola da gamba
Honor Carmody - tenor viola da gamba
John Bonnar - instrumenty klawiszowe, śpiew, instrumenty perkusyjne
Lance Hogan - gitara basowa, gitara, instrumenty perkusyjne, śpiew
Ronan O'Snodaigh - instrumenty perkusyjne , śpiew
Renaud Pion - klarnet turecki
Peter Ulrich - instrumenty perkusyjne
Klaus Vormehr - instrumenty perkusyjne

Dyskografia:

01. Dead Can Dance (1984)
02. Spleen And Ideal (1985)
03. Spleen And Ideal (1985)
04. Within The Realm Of A Dying Sun (1987)
05. Seprent's Egg (1988)
06. Aion (1990)
07. A Passage In Time (1991)
08. Closer To Heaven (1992)
09. Into The Labirynth (1993)
10. Toward The Within (Live) (1994)
11. Spiritchaser (1996)
12. Duality (1998)
13. Enigma Of The Absolute (1999)
14. Dead Can Dance (1981-1998) (2001)
15. Wake: The Best Of Dead Can Dance (2003)
16. Live In Brussels (Live) (2005)

Oficjalna strona internetowa: www.dead-can-dance.com
MySpace: www.myspace.com/deadcandance
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły