Ostatnio.... Strona: 68

Dodano: 2012-05-26 21:42

"Smażone zielone pomidory"
:"Dolores Creiborne"
"Zabiłem moją matkę "

"Dobry uczynek rzuć w fale rzeki i nie chwal się nim"-przysłowie japońskie.

Dodano: 2012-05-29 20:31

Iron Sky - nie spodziwałem się, że ten film będzie aż tak kiepski.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2012-05-31 19:24

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Control (2007) - biograficzny o Ianie Curtisie i Joy Division. Muzycznie zupełnie nie mój klimat, ale psychologicznie ciekawy - im więcej sukcesów zespołu tym więcej prywatnych problemów i utrata kontroli nad nimi.

Historie kuchenne (2003) - szwedzcy naukowcy badają wpływ ustawienia mebli w kuchni na ilość kilometrów pokonywanych przez gospodynie domowe i konfrontują wyniki w praktyce z rzeczywistością w Norwegii - trzyma w napięciu, wartka akcja, efekty specjalne, rozbudowane dialogi itp.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Dodano: 2012-06-04 08:53

"Hiszpański cyrk"
"Tańcząc w ciemnościach"
"Hel"
"Chrzest"
"Kobieta z piątej dzielnicy"

:)

Dodano: 2012-06-07 00:52

Ostatnio horror "Lustra", potem "Niewierna", i "Nietykalni".

Dodano: 2012-06-08 08:53

"Rzeznia nr 1"
"Przełamując fale"

Dodano: 2012-06-17 21:26

Nowy film - teoretycznie jest to film SF ale w praktyce całkiem hardcorowy dramat psychologiczny. Polecam.

Dodano: 2012-06-20 22:37 Zmieniono: 2012-06-20 22:40

Tym razem pwrót do klasyki

Dodano: 2012-06-27 19:40 Zmieniono: 2012-06-27 19:43

Oni (Ils)
http://www.filmweb.pl/film/Oni-2006-327449

Wyjątkowo ciekawy film uplasowany trochę w konwencji współczesnego horroru azjatyckiego, ale tylko po części. Nie uświadczymy tu duchów, klątw i jakichkolwiek elementów nadprzyrodzonych bez których w.w. nie mógłby się obejść. Mamy też trochę z konwencji horroru klasycznego: dom na odludziu, ciemny las, mroczne korytarze; jednak całość potraktowana jest dość subtelnie, na tyle że widz nie będzie czuł się zażenowany (co nie jest taki częste w przypadku horrorów).
Film jednak nie daje się zapędzić w sztampę i banał, mimo że jest kilka scen w moim odczuciu zbędnych i przerysowanych (pokój z foliami!! Na cholerę komuś coś takiego w domu). Zdecydowanie in plus są zdjęcia o bardzo sugestywnej kolorystyce i fakturze. Przekonywająca jest gra aktorska, wykreowane postacie wypadają wiarygodnie a my możemy się z nimi utożsamić (Olivia Bonamy jest bardzo w moim typie co też ma na to wpływ); nie będziemy stawiali tego częstego przy horrorcach pytania "po co oni tam lezą?".

Film ma dość długi ale bardzo potrzebny wstęp przed właściwą akcją, świetne zakończenie które trochę daje w mordę. No i całość jest inspirowana prawdziwymi wydarzeniami co daje do myślenia.
Godne uwagi.

PS. Amerykanie już kręca remake. No żeby oddestylować tę odrobinę subtelności .

“History,Stephen said, is a nightmare from which I am trying to awake”

Dodano: 2012-07-02 19:14

Ostatnio... zebrało się trochę.Z takich moim zdaniem najlepszych mogę polecić:
"Niedostateczny"
"Ogród Luizy"
"A.C.A.B."
"Bezimienni"
"Cyrk motyli"

Wszystkie dostępne na www.kinomaniak.tv

Dodano: 2012-07-06 22:08

Niewiele powstaje nowych SF wiec warto zobaczyć ten choć nie ma on najwyższych not. Film generalnie nie jest zły ale mozna by poprawić efekty specjalne.

Dodano: 2012-07-15 23:07

Dziś sobie kolejny raz obejrzałem Volver. Świetna rola Penelope Cruz. Fajnie obejrzeć film z fabułą i klimatem.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2012-07-17 19:04

Ostatnio oglądałam zdecydowanie NAJGORSZY FILM WSZECHCZASÓW o wiele mówiącym tytule: "Naziści z wnętrza Ziemi":
http://www.filmweb.pl/film/Nazis+at+the+Center+of+the+Earth-2012-644631
Kiedy podczas oglądania "Nazistów..." wydaje Wam się, że człowiek nie jest w stanie wymyślić już nic głupszego niż to, co widzicie na ekranie, niespodziewanie dzieje się w nim coś, co dobitnie dowodzi, w jak wielkim błędzie byliście jeszcze przed chwilą... Dla odważnych i raczej nie na trzeźwo.

Z rzeczy przyjemniejszych:
- "Mroczne cienie"
- "Dyktator"
- "Szepty"
Fajne, wszystkie trzy :)

Dodano: 2012-09-26 00:18 Zmieniono: 2012-11-09 20:01

Red Lights - całkiem dobry film o zjawiskach "paranormalnych", do tego niezła obsada.

Dodano: 2012-11-04 00:06

CrommCruaich napisał(a):
Dziś sobie kolejny raz obejrzałem Volver. Świetna rola Penelope Cruz. Fajnie obejrzeć film z fabułą i klimatem.

Uwielbiam ten film !!!

Ale chciałabym napisać o innym.

"Królewna Śnieżka" -
Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Przedtem nikt się nie zastanawiał nad dobrem czy złem tej bajki. Otóż istnieje coś takiego jak "psychologia postaci".
Wiedzcie jak to jest być kobietą "po przejściach" .

Z innej bajki he, he...
Mucho egoista...

Nieznizczalni...

Pierwsza część była naprawdę spoko, ale druga...

Wymiata po całości, zwłaszcza sceny z Chuckiem

... Dodano: 2012-11-08 23:09

Ostatnio zrobiłem sobie maraton moich najlepszych filmów. Zjadują się w nim :

-Nosferatu
-Blow
-Milczenie owiec
-Pachnidło
-Magnolia
-The divide
-Sweeney Todd: Demoniczny golibroda z Fleet Street
-Piąty element
-Fight club
-Rocky I
-Pulp Fiction

wszystkie są miomi perełkami, wszystkie polecam :)

Dodano: 2012-11-10 11:25

Po raz pierwszy i ostatni widzaiełem ten film wiele lat temu i dzis odbieram go zupełnie inaczej. Film jest długi, brytyjski i psychodeliczny i co może wydawać się niepojęte - na faktach.

Apropos psychodeli udało mi się dostać w końcu w miarę dobrej jakości legendarny już film:

Dodano: 2012-12-08 20:29

Mniej ambitnie za to, to co lubię *_* zimni powracają w kolejnej odsłonie Resident Evil: Retribution

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2012-12-09 01:33

HardKill napisał(a):
Mniej ambitnie za to, to co lubię *_* zimni powracają w kolejnej odsłonie Resident Evil: Retribution

Za dużo zombiaków nie ma, ale za to cała reszta bije na głowę.
No i nie wiadomo, czy zawiesić oko na Alice czy na Adę Wong ?

Dodano: 2012-12-09 10:27

To prawda sphinxio, obie kobitki są niczego sobie hehehe, a tym czasem nadchodzi ParaNorman

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...

Dodano: 2012-12-09 22:01 Zmieniono: 2012-12-09 22:06

I w końcu miałem czas iść do kina:

Polecam.

Dodano: 2012-12-28 12:10

Hobbit: Niezwykła podróż <3

Dodano: 2012-12-28 12:56

saurus (Diabolista)
saurus
Stare Bojanowo//Leszno//Poznań

Bez wątpienia HOBBIT ekranizacja która była długo oczekiwana nie ukrywam że warto było czekać. Zresztą Władca Pierścieni też ogląda się z wielka ciekawością. Nie mogę się doczekać kiedy wyjdzie Hobbit na DVD w wersji Reżyserkiej wzbogacona o kilka minut dodatkowych. Jestem wielkim fanem i miłośnikiem powieści TOLKENA więc jak dla mnie ekranizację jego powieści są naprawdę godne.

Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Dodano: 2013-01-19 23:20

Hobbit jak najbardziej godny polecenia. Tolkiena cenię, więc nawet nie było możliwości, aby nie zobaczyć na dużym ekranie Hobbita. Jednakże odniosłam wrażenie, że został on zrobiony pod nieco młodszego odbiorcę, porównując z Władcą Pierścieni :)

Ostatnio zaś wracam do filmowej klasyki. Maraton Ojca Chrzestnego jest dobrą wymówką przed sesją :>

"You are what you create... ... you create what you are",

Dodano: 2013-01-21 22:19

Ceiphied (Bicz)
Ceiphied
Nowa Sól - Zielona Góra

Co do Hobbita, słyszałam że to wielkie G.... , ale cóż, póki nie zobacze, nie bede oceniać. Kwestia gustu.

Oglądał ktoś film ''Anna Karenina''?

''Sztylet rani ciało, słowo - umysł.'' - Menander

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło