W tym tygodniu czytamy.... Strona: 14

Dodano: 2009-05-10 21:04

Ach ta Achaja :wink: :twisted:

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Dodano: 2009-05-10 21:18

...cudowna :roll: (lick!) :twisted:

"psy patrzą na nas z szacunkiem, koty z pogardą, a świnie jak na równych sobie"

Dodano: 2009-05-10 21:23

pureatheist napisał(a):

Pozatym czas skończyć Panią Jeziora i mieć tym samym wszystkie tomy Sagi o Wiedźminie za sobą.

Huhu, jeszcze nie skończyłeś?
:twisted:

Sapkowskiego dosłownie pochłonęłam :wink:
teraz prócz Achai (Ziemiańskiego) :wink: czytam zbiór opowiadań "Nowe idzie" i "Kochali się, że strach"

Dodano: 2009-05-10 22:26

TatumiMorgan napisał(a):
[quote:d5e0b2dfd2="pureatheist"]
Pozatym czas skończyć Panią Jeziora i mieć tym samym wszystkie tomy Sagi o Wiedźminie za sobą.

Huhu, jeszcze nie skończyłeś?
:twisted:"[/quote:d5e0b2dfd2]

Nie, wybrałem sobie jako jedną z lektur na ustny polski, by mieć powód by kupić cały zestawik (a piękny jest) i dopiero wtedy zacząłem czytać. Do 18 maja czekają mnie jeszcze 3 tomy Władcy Pierścieni (w sumie mam wydanie jednotomowe), Dracula Stokera, Pieśń o Rolandzie, napisanie pracy i nauczenie się tego

Potem jeszcze tylko zakup książki Alicja i ciemny las, i posiadać będę wszystkie dotąd wydane książki Piekary. Uwielbiam jego twórczość - "kupił" mnie, gdy przeczytałem jego opowiadania o Madderdinie w nieistniejącym już Fantasy.

"To me, everything is a joke but very serious"

Dodano: 2009-05-11 09:04

pureatheist napisał(a):

...wybrałem sobie jako jedną z lektur na ustny polski, by mieć powód by kupić cały zestawik (a piękny jest) i dopiero wtedy zacząłem czytać.

Dobry pretekst :twisted:

Dodano: 2009-05-11 13:43

pureatheist napisał(a):
(...) - "kupił" mnie, gdy przeczytałem jego opowiadania o Madderdinie w nieistniejącym już Fantasy.

Inkwizytora pochłonąłem już dwukrotnie w całości. Chyba wydziergam sobie złamany krzyż na kurtce :wink: :twisted:

Dodano: 2009-05-11 16:01

ado napisał(a):
Inkwizytora pochłonąłem już dwukrotnie w całości. Chyba wydziergam sobie złamany krzyż na kurtce :wink: :twisted:

Tylko dwa? Ja jak narazie 4 :D Jak wyjdzie coś nowego będzie pretekst do piątego podejścia
Mam w planach wytatuowanie go... miejsce i wielkość jeszcze do ustalenia :twisted:

"To me, everything is a joke but very serious"

Dodano: 2009-05-11 16:49

Widzę ciekawy temat
Ja aktualnie czytam Evangelistiego, serię o Inkwizytorze Eymerichu.
Poza tym mam za sobą sagę o Wiedźminie, polecam:)
no i niektóre dzieła Browna. Czytał ktoś może Zwodniczy punkt tegoż pisarza?:)

"A ja myślę że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji." A. Sapkowski -Narrenturm-

Dodano: 2009-05-11 18:24

TatumiMorgan napisał(a):
...cudowna :roll: (lick!) :twisted:

Poczułem się prawie polizany rotfl :lol:

"Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone..." "Lubię oczęta twe, kochanie, Ich blasków zmienność tajemniczą, Gdy je podnosisz niespodzianie I niby modrą błyskawicą Ogarniasz ziemię aż po kraniec....."

Dodano: 2009-05-12 13:08

Właśnie skończyłem "Zmierzch" Stephenie Meyer. Podobno o romansie z wampirem :twisted: . Co prawda łyknąłem tom w dwa dni, aczkolwiek, jak na mój zrypany gust książka lekko infantylna (a może to ja już posunięty w latach ) Czyta się lekko i przyjemnie, może nawet za przyjemnie 8) .
Aktualnie wróciłem do Suworowa i na tapecie "Cień zwycięstwa" czyli mit jenerała Żukowa od drugiej, podobno prawdziwej strony.

Dodano: 2009-05-18 09:29

Frank Herbert - "Diuna". Zobaczyłem piękne wydanie ostatnio w księgarni i nie mogłem się oprzeć :) Nie ma to jak klasyka :)

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2009-05-18 12:35

Ja teraz sobie czytam "Kochali się, że strach" znów. Zrobiłam sobie przerwę na Achajkę i parę innych pozycji, teraz czas na powrót

Dodano: 2009-05-18 12:44

Roger Penrose - Droga do Rzeczywistosci

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2009-05-18 13:45

amorphous napisał(a):
Roger Penrose - Droga do Rzeczywistosci

Uhuhu...ambitnie 8)

Dodano: 2009-05-18 14:26

ado napisał(a):
Właśnie skończyłem "Zmierzch" Stephenie Meyer. Podobno o romansie z wampirem :twisted: . Co prawda łyknąłem tom w dwa dni, aczkolwiek, jak na mój zrypany gust książka lekko infantylna (a może to ja już posunięty w latach ) Czyta się lekko i przyjemnie, może nawet za przyjemnie 8) .
Aktualnie wróciłem do Suworowa i na tapecie "Cień zwycięstwa" czyli mit jenerała Żukowa od drugiej, podobno prawdziwej strony.
Daj spokoj ksiazka to kicha, slaba warsztatowo i malo wciagajaca imo film 3 razy lepszy. Chocby ze wzgledu na scenografie, ujecia plenerowe, muzyke i za co wiekszosc osob mnie objedzie grę i wygląd aktorki(Nie to zeby byla jakas pieknoscia, chocaz brzydka nie jest, tylko pasowala imo do tej roli). A co do czytania to w tym tygodniu "Portret Doriana Greya" moze nie porywajaca fabula ale cudownie napisana. Kazde zdanie dopracowane opisy naprawde działające na wyobraznie no i przedewszystkim inteligentne dialogi Henrego Wottona (Podobno to postac samego autora)

Dodano: 2009-05-18 14:31

OskarOskar napisał(a):
Daj spokoj ksiazka to kicha, slaba warsztatowo i malo wciagajaca imo film 3 razy lepszy. Chocby ze wzgledu na scenografie, ujecia plenerowe, muzyke

No widocznie miales słabe plenery i muzyke w książce

Life is complex: it has both real and imaginary components

Dodano: 2009-05-18 14:37

CrommCruaich napisał(a):
Frank Herbert - "Diuna". Zobaczyłem piękne wydanie ostatnio w księgarni i nie mogłem się oprzeć :) Nie ma to jak klasyka :)

mi bejbe dała na prezent owe pikne wydanie i też wałkuję 8)

Dodano: 2009-05-18 15:12

amorphous napisał(a):
[quote:736db640cc="OskarOskar"]Daj spokoj ksiazka to kicha, slaba warsztatowo i malo wciagajaca imo film 3 razy lepszy. Chocby ze wzgledu na scenografie, ujecia plenerowe, muzyke

No widocznie miales słabe plenery i muzyke w książce [/quote:736db640cc] Powaga

Dodano: 2009-05-18 17:44

Terry Pratchett "Carpe Jugulum"

Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą

Dodano: 2009-05-18 18:46

Paskievicz napisał(a):
[quote:a723cf823a="CrommCruaich"]Frank Herbert - "Diuna". Zobaczyłem piękne wydanie ostatnio w księgarni i nie mogłem się oprzeć :) Nie ma to jak klasyka :)

mi bejbe dała na prezent owe pikne wydanie i też wałkuję 8)[/quote:a723cf823a]
Szczęściarz :)

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Dodano: 2009-05-18 19:02

Terry Pratchett - "Piekło Pocztowe"

Szufladkuję jako jedną z "tych lepszych" książek Mistrza :)

Victims, aren't we all...

Dodano: 2009-05-19 13:06

Italo Calvino - Jesli zimowa nocą podróżny
polecam, choć książka nie dla każdego

Dodano: 2009-05-22 06:55

Gustav Janouch "Rozmowy z Kafką. Notatki i wspomnienia"

Dodano: 2009-05-22 09:06

fx napisał(a):
Italo Calvino - Jesli zimowa nocą podróżny
polecam, choć książka nie dla każdego

Bardzo dobra ksiazka, w ogole Calviono dobry pisarz

Dodano: 2009-05-22 13:01

Będę mało oryginalna, biorąc pod uwagę, że w ostatnim czasie zaczął mnie fascynować temat japońskich gejsz i zaczęłam wypożyczać książki związane z tym tematem właśnie zakończyłam lekturę pt. "Wyznania gejszy". Wcześniej oglądałam film, który zrobił na mnie takie sobie wrażenie, w przeciwieństwie do książki, którą przeczytałam w przeciągu dwóch dni.

Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło