Dodano: 2009-08-24 20:43
PO latach czasem wracam do klasyki.. Nikołaj Gogol "Martwe Dusze".....Wspaniała literatura i czasem bardzo dowcipna :wink: Zaczęłam wczoraj.
nie mówcie mi jak mam żyć ,bo za mnie umierać nie będziecie!!!!!!!!!
Dodano: 2009-09-02 09:13
Właśnie skończyłam czytać rewelacyjną i niesamowitą książkę. To naprawdę biały kruk. "Mistrz gry" Sergio Kokisa. Opowiada o bogu-erudycie, który wciela się w poszczególne istnienia ludzkie i toczy swoją pozbawioną skrupułów, bezlitosną grę, demitologizując przy tym wydarzenia biblijne. Manipuluje ludźmi, wywierając na nich presję tylko po to, by dobrze się bawić. Opowieść jest przeplatana dziennikami torturowanego więźnia politycznego. Jak się okazuje bóg ingerował także w losy tej postaci. Wszechmogący w świecie pozbawionym szatana - przybiera sporo jego cech.
Książka do ostatniej chwili trzyma w napięciu i mimo, że dialogi bohatera z bogiem są trudnym, logicznym naukowo-filozoficznym wywodem, to warto ją przeczytać.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Dodano: 2009-09-02 18:45
No a ja po raz kolejny zaburzyłem kolejność czytania i wziąłem się za "Wojnę i Pokój" Tołstoja...
A jak się zacząłem delektować to pewnie zagubię się w tym na dłużej jakoś tak mam że jak mnie coś wciąga to czytam wolno i jednocześnie widzę tamten świat przed oczyma duszy mojej 
Dodano: 2009-09-03 07:14
Wczoraj skończyłam czytać Haruki Murakami "Po zmierzchu" i zaczęłam czytać "Kafkę nad morzem" tego samego autora
Żyj i pozwól żyć innym; tak jak ty nie lubisz kiedy ktoś narusza twą przestrzeń życiową tak ty nie ładuj się na siłę w życie innych!!!
Dodano: 2009-09-03 08:42
"My zdies emigranty" Manueli Gretkowskiej. Dość ciekawa. Mnóstwo wątków dotyczy dotarcia do prawdy o Marii Magdalenie.
"I lived the life of a drifter waiting for the day/ When I'd take your hand and sing you songs/ And may be you would say/ Come lay with me and love me/ And I would surely stay." "A ty z tej próżni czemu drwisz, kiedy ta próżnia nie drwi z ciebi
Dodano: 2009-09-03 12:43
Niedawno skończyłam czytać "Kłamcę" Jakuba Ćwieka i tę książkę mogę z czystym sumieniem polecić (ze względu na panujący tam humor) :) A teraz czytam mój niedawny zakup "Życie sekretne" Pascala Quignarda, na razie doszłam do 100 strony, i jak dotąd książka ta mnie nie powaliła :evil:
Muminki Cię widzą, Muminki Cię śledzą, Muminki Cię dorwą, zabiją i zjedzą
Dodano: 2009-09-03 20:30
"Żegnaj laleczko" Chandlera. Kocham detektywa Marlowe'a :D
"Darkness inprisoning me, all I see, absolute horror!"
Dodano: 2009-09-03 21:17
Maja Lidia Kossakowska i mój nowy nabytek z jej twórczości "Żarna Niebios":)
Yttligare Ett Steg Närmare Total Jävla Utfrysning...
Dodano: 2009-09-04 01:08
Marek Oramus - Kankan na wulkanie.
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2009-09-04 08:43
"Czarownica z Radosnej", później będzie "Homo Bimbrownikus" Pilipiuka
a może już dziś zacznę?
"The fear is not the fate I seek. My destiny will build upon, the mighty turbulence beyond. If I fall I will rise again"
Dodano: 2009-09-23 17:50
"Sezon czarownicy", "Ogród miłości" i "Greywalker"
Dodano: 2009-09-23 19:14
Sean Williams - Star Wars : Moc wyzwolona
Na podstawie gry (SW: the force unleashed) Niby zbiera sałe ładne oceny ale pierwsze 40 stron średnio mi sie podoba...
"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym, czego nie jestem w stanie zmienić. Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę. I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."
Dodano: 2009-09-23 19:27
| Elvis napisał(a): |
| Sean Williams - Star Wars : Moc wyzwolona
Na podstawie gry (SW: the force unleashed) Niby zbiera sałe ładne oceny ale pierwsze 40 stron średnio mi sie podoba... |
Komiks jest fajny - tylko za szybko przeskakują z jednego wątku do drugiego.
Mimo wszystko polecam po książce obczaic
Użytkowniku! Nie bój się używać linku "Zgłoś moderatorowi"! :D
Dodano: 2009-09-28 11:11
Historyk - Elisabeth Kostova
polecam :)
Dodano: 2009-09-28 16:51
| Xarthicus napisał(a): |
| Historyk - Elisabeth Kostova
polecam :) |
Tak, naprawdę świetna książka. Klimat starych bibliotek, zagadka historyczna, a w to wszystko elegancko wpleciony element grozy. Autorka odwaliła kawał dobrej roboty. Także gorąco polecam.
A ja sobie czytam "Maskaradę" Prachetta. Lubię go, a poza tym nie mam teraz łba do czegoś cięższego.
Ale jeszcze muszę przemęczyć "Księgę Jonasza" z ST. Tragedyja.
Dodano: 2009-09-28 17:03
Mary Shelley - Frankenstein. Tylko dla wytrwałych :)
Ten tekst staje się mrocznym łacińskim motto kiedy nie patrzysz.
Dodano: 2009-09-28 19:00
| elkurczako napisał(a): |
| Mary Shelley - Frankenstein. Tylko dla wytrwałych :) |
Niby, ciekawość, dlaczego?
Dodano: 2009-10-02 08:22
Wolfgang Hohlbein "ANUBIS" bardzo fajna książka, przynajmniej mnie wciągnęła :)
Dodano: 2009-10-02 13:48
'Historyka' to bym chętnie posmakowała.
Obecnie po raz kolejny Brama Stokera.
Dodano: 2009-10-03 07:50
Czarodziejska Góra Thomasa Manna
Dusza bez ciała jest czymś tak nieludzkim i strasznym, jak ciało bez duszy. Pierwsza z tych rzeczy jest zresztą rzadkim wyjątkiem, a druga - regułą
In these days I’m breathing stone