Castle Party 2018
Paradoks
Encyklopedia :

Nazareth

Nazareth - jedna z legend muzyki rockowej. Zespół powstał w 1968 roku w Szkocji i wciąż jest aktywny - gra koncerty i wydaje płyty. Czasy największej świetności grupy przypadły na lata 70., kiedy to muzyka hard rockowa była bardzo popularna, a płyta "Razamanaz" z 1973 roku wyniosła Nazareth na szczyty list przebojów na zachodzie Europy. Wydany dwa lata później album Hair of the Dog przyniósł zespołowi uznanie na całym świecie, a w samych Stanach Zjednoczonych sprzedał się w ilości miliona egzemplarzy.
Muzyka Nazareth w latach 70. dotarła także do Polski, gdzie zyskała liczne rzesze fanów. Członkowie Nazareth docenili ten fakt i odwiedzili nasz kraj w 1984 roku. 20 lat od pierwszej wizyty w Polsce, Nazareth ponownie zawitał do naszego kraju 8 grudnia 2004 roku, zagrał w warszawskim klubie Stodoła.
Skład:

Dan McCafferty - wokal
Jimmy Murrison - gitara elektryczna
Pete Agnew - gitara basowa
Lee Agnew - perkusja

Dyskografia:

01. Nazareth (1971)
02. BBC Radio 1 Live In Concert (Live) (1972)
03. Exercises (1972)
04. Razamanaz (1973)
05. Loud'n'Proud (1974)
06. Rampant (1974)
07. Hair Of The Dog (1975)
08. Greatest Hits (1975)
09. Close Enough For Rock'n'Roll (1976)
10. Hot Tracks (Compilation) (1976)
11. Play'n'The Game (1976)
12. Expect No Mercy (1977)
13. No Mean City (1978)
14. Malice In Wonderland (1980)
15. The Fool Circle (1981)
16. 2XS (1982)
17. Sound Elixir (1983)
18. The Catch (1984)
19. Cinema (1986)
20. Snakes'n'Ladders (1989)
21. No Jive (1993)
22. Snaz (live) (1995)
23. Move Me (1995)
24. Boogaloo (1998)
25. Live At The Beeb (Live) (1998)
26. Alive And Kicking (2003)

Oficjalna strona internetowa: www.nazarethdirect.co.uk
MySpace: www.myspace.com/nazarethdirect
Komentarze
Gocha : Hehe no dobrze więc zastocowałam się do powyższej wskazówki...
Elvis : Lol... dopiero teraz te fotki zauważyłem tutaj :P Przyznajcie ze jestem f...
Gocha : Hehe że Ty jak elf wygladasz :P bo jak zaznaczylam to przypisy pod fotkami s...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły