Wracać wciąż do domu Le Guin
Paradoks
Encyklopedia :

Metal Church

Metal Church - amerykański zespół heavy metalowy. Powstał w 1981 roku w Shrapnel. Pierwszy album "Metal Church" został nagrany w 1984roku, a ostatni "A Light In The Dark" w roku 2006. Już w połowie lat osiemdziesiątych zespół ten stał się bardzo znany i lubiany, praktycznie tak jak Metallica czy Anthrax.
Niekwestionowanym liderem zespołu od zawsze był gitarzysta Kurdt Vanderhoof i to właśnie on założył grupę, której dano miano Metal Church. Kurdt od zawsze zafascynowany był grupą Deep Purple, a potem także Judas Priest i Iron Maiden. Kawałki, które wykonywać miał jego zespół, zaczął tworzyć już pod koniec lat siedemdziesiątych, tak więc kiedy powołał do życia Metal Church, część repertuaru zawartego na debiucie, było już właściwie gotowa.

Skład:

Ronny Munroe - wokal
Kurdt Vanderhoof - gitara elektryczna
Jay Raynolds - gitara elektryczna
Steve Unger - gitara basowa
Jeff Plate - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Ed Bull - wokal
Mike Murphy - wokal
David Wayne - wokal
Mike Howe - wokal
Rick Condrin - gitara elektryczna
Craig Wells - gitara elektryczna
Mark Baker - gitara elektryczna
John Marshall - gitara elektryczna
Steve Hott - gitara basowa
Duke Erickson - gitara basowa
Aaron Zimpel - perkusja
Carl Sacco - perkusja
Tom Weber - perkusja
Kirk Arrington - perkusja

Dyskografia:

01. Red Skies (Demo) (1981)
02. Four Hymns (Demo) (1982)
03. Hitman (Demo) (1982)
04. Metal Church (1985)
05. The Dark (1986)
06. Blessing In Disguise (1989)
07. The Human Factor (1991)
08. Hanging In The Balance (1994)
09. Live In Japan (Live) (1998)
10. Live (Live) (1998)
11. Masterpeace (1999)
12. The Weight Of The World (2004)
13. A Light In The Dark (2006)
14. Dynamo Classic Concerts 1991 (DVD) (2007)

Oficjalna strona internetowa: metalchurchmusic.com
MySpace: www.myspace.com/metalchurch
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły