Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Death Angel

Death Angel - filipińsko-amerykański zespół thrashmetalowy, powstały w 1982 roku, w San Francisco. Można śmiało powiedzieć, że kładli fundamenty pod budowę "thrashu z Bay Area". Zespół rozpoczął karierę w składzie Rob Cavestany (gitara elektryczna), Gus Pepa (gitara elektryczna), Dennis Pepa (gitara basowa, wokal), Andy Galeon (perkusja).
W 1983 roku Death Angel nagrał pierwsze demo: "Heavy Metal Insanity". Mark Osegueda (wokal) dołączył do grupy w 1984 roku. W tym czasie w brzmieniu zespołu można było usłyszeć wpływy takich kapel, jak Metallica, Exodus czy Testament. W roku 1986 wydane zostało kolejne demo - "Kill As One", pod patronatem Kirka Hammeta...

Sukces drugiego dema doprowadził do podpisania kontraktu z Enigma Records i nagrania w 1987 roku płyty "The Ultra-Violence". Na uwagę zasługuje fakt, że wszyscy muzycy mieli wtedy mniej niż 20 lat, a krążek sprzedał się w nakładzie 40 tys. egzemplarzy w czasie pierwszych czterech miesięcy...

W 1988 roku Death Angel wydał kolejną płytę, wciąż w barwach Enigma Records, zatytułowaną "Frolic Through The Park". Ugruntowana pozycja na rynku pozwoliła muzykom wyruszyć w pierwszą poważną trasę koncertową i odnieść sukces m.in. w Japonii.

Rok 1989 przyniósł zmianę wytwórni na Geffen Records. W tym samym roku Death Angel zaszczycił słuchaczy trzecią, legendarną płytą "Act III", wyprodukowaną przez Maxa Normana (współpracował m.in. z Megadeath). W 1990 roku wytwórnia Enigma Records wypuściła na rynek "Fall From Grace", z kawałkami zarejestrowanymi w wersji live.

Od 1991 Death Angel nagrywał pod nazwą The Organization. W 1995 roku grupę opuścił Gus Pepa, a w 1998 roku Rob Cavestany i Andy Galeon znów połączyli siły z Markiem Osegueda po raz pierwszy od 1990 roku. Z basistą Michaelem Isaiahem trio nagrało EP "Devour", sygnowane nazwą zespołu "Swarm". Grupie w tym składzie nie udało się jednak odnieść "komercyjnego sukcesu".

Nadchodzi rok 2001. Niesie ze sobą powrót prawdziwego Death Angel. Grupa odnowiła działalność pod starą nazwą, w składzie Ted Aguilar, Rob Cavestany, Mark Osegueda, Andy Galeon i Dennis Pepa. A wszystko to z okazji "Thrash Of The Titans". Z początku miała to być reaktywacja na potrzeby jednego show, ale po tak gorącym przyjęciu Death Angel postanowili zostać. W 2004 roku w barwach Nuclear Blast wydana została płyta "The Art of Dying". Najnowszy krążek zespołu, jeśli wierzyć basiście, ma ukazać się latem 2007 roku.

Skład:

Mark Osegueda - wokal
Ted Aguilar - gitara elektryczna
Rob Cavestany - gitara elektryczna
Dennis Pepa - gitara basowa, wokal
Andy Galeon - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Gus Pepa - gitara elektryczna

Dyskografia:

01. Heavy Metal Insanity (Demo) (1983)
02. Kill As One (Demo) (1986)
03. The Ultra-Violence (1987)
04. Frolic Through The Park (1988)
05. Fall From Grace (Live) (1990)
06. Act III (1990)
07. The Art Of Dying (2004)
08. Archives & Artifacts (Boxed Set) (2005)
09. The Long Road Home (Compilation) (2007)
10. Killing Season (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.deathangel.com
MySpace: www.myspace.com/deathangel
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły