Ohlsson
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Death

Death, death metal, progressive metal Zespół powstał w 1983 roku na Florydzie. Pierwszą nazwę jaką zespół nosił to Mantas. Założyli ją: Chuck Schuldiner (gitara elektryczna), Rick Rozz (gitara elektryczna) i Kam Lee (perkusja). W 1984 roku nagrali pierwsze demo zatytuowane "Death By Metal". Po nagraniu dema, lider zespołu, Ch. Schuldiner wpadł na pomysł, aby zmienić nazwę zespołu z Mantas na Death. W tym samym roku, pod nową nazwą, zespół nagrywa kolejne demo: "Reign Of Terror".
W 1985 roku wydaje kolejne trzy dema pt: "Infernal Death", "Rigor Mortis" oraz "Back From The Dead". Rok 1986 przynosi piąte w kolejności, a zarazem ostatnie juz demo w historii zespołu: "Mutilation". Rok 1987, jest rokiem debiutanckim dla projektu Chuck'a. Wydają pierwszą studyjną płyte "Scream Bloody Gore".

Podczas nagrywania albumu wspomógł go perkusista Chris Reifert, zaś pozostałe partie nagrał sam Chuck. Podczas całej działalnosci Death, ani razu nie zdarzyło się, aby Ci sami muzycy nagrali kilka płyt z Chuckiem. Co płyta to inni muzycy. Nie miało to wpływu na kompozcyję w muzyce, gdyż wszystko układał Chuck i wszystko miał starannie rozplanowane, więc jedyne czego mu było trzeba, to najęcie odpowiednich muzyków, aby nagrać dany album, a następnie wyruszyć z nimi (choć nie zawsze) w promującą dany krążek trasę.

W 1988 roku nagrany zostajał album "Leprosy". Tym razem na płycie pojawia się więcej muzyków. Jest nowy perkusista - Bill Andrews, basista - Terry Butler oraz gitarzysta rytm. - Rick Rozz. Dwa lata później Chuck wchodzi ponownie do studia, aby zarejestrować materiał na nowy krążek, zatytuowany "Spiritual Healing". Skład zespołu jest prawie ten sam. Zmienił się jedynie gitarzysta rytmiczny z Rick'a Rozz'a na James'a Murphy'ego. Słuchając dotychczasowe nagrania widzimy w nich wpłwy Slayera na kompozycje, jednak utwory powoli przestają być takie chaotyczne. Zauważyć można również, jak muzyka powoli zmierza ku progresywnemu brzmieniu. W tym samym roku, Chuck nagrywa płytę ze swoim drugim projektem Control Denied, zatytuowaną "The Fragile Art Of Existence". 

Następny rok, 1991, przynosi kolejny album: "Human". Tym razem skład uległ zupełnej zmianie. Trudno powiedzieć, dlaczego Chuck ciągle dobierał nowych muzyków. (Czyżby nie nadążali za prędkością rozwoju Chucka w technice gry?) Tym razem za perkusją usiadł Sean Reinert, bas szarpał Steve DiGorgio, zaś na drugiej gitarze zagrał Paul Masvidal. W takim też składzie zespół wyruszył w trasę. W roku 1992 ukazał się album pt: "Fate" stanowiący The Best Of Death. Na płycie zawarte zostały poszczególne utwóry z wcześniejszych płyt. W 1993 roku na świat przychodzi kolejny krążek, zatytuowany "Individual Thought Patterns". Ponownie dochodzi do zmian personalnych, za wyjątkiem basisty (Steve DiGorgio). Nowy perkusista to Gene Hoglan, zaś drugi gitarzysta - Andy LaRocque.

Dwa lata później, w 1995 roku zespół nagrywa kolejną płytę "Symbolic". Z poprzedniego składu pozostał tylko Gene Hoglan. Pojawił się natomiast nowy basista Kelly Conlon oraz gitarzysta Bobby Koelbe. Niskie wskaźniki sprzedaży ilości płyt doprowadzają, iż Chuck rozwiązuje zespół i skupia się na swoim drugim projektecie -  Control Denied.

Jednak trzy lata później, w 1998 roku Chuck postanawia nagrać kolejną płyte pod szyldem Death z członkami zespołu Control Denied (Richard Christy - perkusja, Scott Clandenin - bas oraz Shannon Hamm - gitarzysta rytm.) . Płyta nosi tytuł "The Sound Of Perseverance" i okrzyknięta zostaje najlepszą, i najważniejszą płytą w historii death metalu. Po nagraniu tej płyty do składu na miejsce Scotta Clendenina ponownie wraca Steve DiGiorgio i w takim składzie zespół wyrusza w trase promującą nowy krążek. Jednak plany zespołu zaczynają się krzyżować. Po trasie koncertowej Chuck ląduje w szpitalu, ma guza mózgu. Pieniądze z wydanych w 2001 roku płyt koncertowych "Live In L.A. (Death & Raw)" oraz "Live In Eindhoven", przeznaczone zostają na operację Chuck'a. Mimo operacji dnia 13 grudnia 2001 roku lider Death Chuck Schuldiner umiera.

Death, swoją muzyką stworzył nowy rozdział w historii muzyki metalowej. Zespół opierał się niemal w całości na geniuszu Schuldinera, którego śmierć była końcem grupy. Z płyty na płytę słychać coraz większą dojrzałość tekstów i muzyki. Death stworzył swój własny, niepowtarzalny styl muzyczny, w efekcie czego został uznany legendą death metalu.

Ostatni skład:

Chuck Schuldiner - wokal, gitara elektryczna
Shannon Hamm - gitara elektryczna
Scott Clendenin - gitara basowa
Richard Christy - perkusja

Byli członkowie zespołu:

John Hand - gitara elektryczna (nigdy nie zagrał w zespole)
Rick Rozz - gitara elektryczna (1988)
James Murphy - gitara elektryczna (1990)
Paul Masvidal - gitara elektryczna (1991-1992)
Andy LaRocque - gitara elektryczna (1993)
Bobby Koelble - gitara elektryczna (1995)
Terry Butler - gitara basowa (1988-1990)
Steve DiGiorgio - gitara basowa (1991-1993)
Kelly Conlon - gitara basowa (1995)
Chris Reifert - perkusja (1987)
Bill Andrews - perkusja (1988-1990)
Sean Reinert - perkusja (1991-1992)
Gene Hoglan - perkusja (1993-1995)

Dyskografia:

01. Scream Bloody Gore (1987)
02. Leprosy (1988)
03. Spiritual Healing (1990)
04. Human (1991)
05. Fate (Compilation) (1992)
06. Individual Thought Patterns (1993)
07. Symbolic (1995)
08. Sound Of Perseverance (1998)
09. Live In Los Angeles (Death & Raw) (Live)
10. Live In Eindhoven (Live) (2001)

Oficjalna strona internetowa: www.emptywords.org
Komentarze
Harlequin : Rocznica była ... a ja pamiętam jak na apelu w liceum dowiedziałem sie...
zet : Rocznice mają to do siebie, że się cyklicznie powtarzają co około 36...
KostucH : Jak chce Noone ten temat wystrzelić w kosmos to śmiało. Rocznica była...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły