Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Bathory

Bathory, black metal, thrash metal, viking metal Bathory - jeden z najbardziej znaczących zespołów w muzyce black metalowej i viking metalowej, mający jednocześnie największy wpływ na kierunki rozwoju tych dwóch odmian metalu. Został założony w Sztokholmie, w maju 1983 roku przez siedemnastoletniego Thomasa Forsberga ukrywającego się pod pseudonimem Quorthon Seth. Thomas był liderem zespołu i jedynym jego stałym członkiem.
Takie albumy jak: "Bathory", "The Return" czy "Under The Sign Of The Black Mark" stały się kanonem na black metalowej scenie i inspiracją dla wielu młodych zespołów na przełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Wraz z wydaniem albumu "Blood Fire Death" a następnie "Hammerheart" styl grupy ewoluował w kierunku łagodniejszej muzyki, charakteryzującej się wolnymi, epickimi utworami z towarzyszeniem chórów. W warstwie lirycznej, treści satanistyczne ustąpiły miejsca tematyce nordyckiej mitologii. W tej stylistyce zespół wydał jeszcze albumy "Twilight Of The Gods", "Blood On Ice" oraz "Nordland I" i "Nordland II". W międzyczasie powstały także albumy Requiem, Octagon i Destroyer of Worlds które nawiązywały muzycznie do thrash metalu lat osiemdziesiątych, ale spotkały się one z nieprzychylnymi opiniami krytyków.
Twórczość zespołu podsumowują wydawnictwa przekrojowe "Jubileum" (I, II i III) oraz kompilacja promocyjna "Katalog".
Lider zespołu - Quorthon Seth zmarł niespodziewanie na atak serca 7 czerwca 2004 roku, podczas nagrywania kolejnej płyty. 3 czerwca 2006 roku została wydana pamiątkowa kompilacja "In Memory Of Quorthon" (Box Set).

Skład:

Thomas Forsberg - wokal, wszystkie instrumenty

Byli członkowie zespołu:

Fredrick Hanoi "Freddan" - gitara basowa (1983-1984)
Kothaar - gitara basowa (1988)
Jonas Еkerlund "Vans McBurger" - perkusja (1983-1984)
Vvornth - perkusja (1988)

Dyskografia:

01. Bathory (1984)
02. The Return (1985)
03. Under The Sign Of The Black Mark (1987)
04. Blood Fire Death (1989)
05. Hammerheart (1990)
06. Twilight Of The Gods (1991)
07. Jubelium Volume I (Compilation) (1992)
08. Jubelium Volume II (Compilation) (1993)
09. Requiem (1994)
10. Octagon (1995)
11. Blood On Ice (1996)
12. Jublieum Volumne III (Compilation) (1998)
13. Destroyer Of Worlds (2001)
14. Nordland I (2002)
15. Nordland II (2003)

Oficjalna strona internetowa: www.bathory.se
MySpace: www.myspace.com/bathoryofficial

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły