Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Forum dyskusyjne - propozycje zmian. Strona: 2

Wysłany: 2007-10-23 11:37

[quote:e3e66179b8="Allanon23"][quote:e3e66179b8="amorphous"]
Albo ograniczamy forum do osob, ktore warto poczytac kosztem dynamiki.
[/quote:e3e66179b8]

hmm usuwać "słabych"? Czy usuwać niewygodnych albo nudnych?[/quote:e3e66179b8]

Nikt nie mowi o usuwaniu kogokolwiek. Caly czas jest mowa o ograniczaniu dostepu dla nowych uzytkownikow. Jezeli to nie zda egzaminu zawsze mozna wrocic do stanu aktualnego. Pytanie jest czy warto sprobowac.

Life is complex: it has both real and imaginary components

Wysłany: 2007-10-23 11:48

Zawsze można zastosować "próbny okres ochronny", powiedzmy na jeden miesiąc. Z tego zawsze można się wycofać.

Rozważania czysto teoretyczne zweryfikować można tylko w jeden sposób - testując je w praktyce.

I can't look it in the eyes Seconal, Spanish fly, absinthe, kerosene... Cherry flavored neck and collar I can smell the sorrow on your breath, The sweat, the victory... and sorrow The smell of fear, I got it

Wysłany: 2007-10-23 11:55

:) Nauka stawia problem, a eksperyment rozstrzyga :D

Generalnie jestem za eksperymentem, aczkolwiek sceptycznie podchodzę do tego, że nawet w czasie "powodzenia" coś się zmieni. Może to tylko będzie quasi-zmiana...taka ułuda, a dalej bedziemy tkwić w maraźmie jak to ostatnimi czasy widać nader dobitnie. Hmm..czas pokaże.
Good look ! 8)

Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.

Wysłany: 2007-10-23 16:26 Zmieniony: 2007-10-24 08:27

Jak widzę większość wypowiadających się w tym temacie to "starzy" forumowi wyjadacze, może więc dodam kilka słów od siebie, z punktu widzenia osoby, która podlegałaby ewentualnym ograniczeniom.
W wielu miejscach na tym forum spotykam się z opiniami, że DP od jakiegoś czasu tkwi w maraźmie, że mało się dzieje, brakuje świeżości idt. W tym momencie pada propozycja, by wypowiadanie się ograniczyć do osób, które i tak już nie za bardzo mają na to ochotę :!: Bo tak ten pomysł odbieram - szczerze, nie zacznę jak szalony umieszczać nagle artykułów, robić wpisów do encyklopedii, wymyślać jakiś opowiadań tylko po to, by móc umieścić swoją opinię np. na temat zespołu xyz, którą to opinię i tak wiekszość forumowiczów serdecznie oleje (bo jestem nowy, nikogo nie znam - nikt nie zna mnie, mają opinię inną od mojej, uważają, że pieprzę głupoty. *niepotrzebne skreślić)
Są działy gdzie wypowiada się bardzo mało osób, np. poezja. Powstała wielka dyskusja o krytykowaniu i sporo osób się tam żaliło, że nikomu się nie chce oceniać/krytykować twórczości innych. Mi się czasem zdarza coś tam napisać, rzadko bo rzadko, ale i tak częściej od wielu spośród tych, którzy tak chętnie by postawili granicę punktową dla innych sami mając tych punktów wystarczająco. Myślę, że ewentualne ograniczenie możliwości pisania wyeliminowałoby kolejnych kilka osób, które mają ochotę jeszcze tam się udzielać.
Padł argument, że forum z "wyższej półki" - może byłoby i z trochę wyższej, ale też z bardziej elitarnej i zamkniętej coraz bardziej w sobie, a kto się nie rozwija ten się kurczy :wink:
Fakt, to rozwiązanie pozwoliłoby pewnie ograniczyć ilość spamu i "zbanowanych frustratów", ale pytanie czy osiągnięta korzyść byłaby warta ewentualnych i nieuniknionych moim zdaniem strat w postaci braku "świeżej krwi" oraz zalewu marnej jakości artykułów - pisanych w jednym i konkretnym celu - zdobycie n punktów.
Jeśli mój głos cokolwiek znaczy jestem na nie.
Pozdrawiam

no pain - no gain

Wysłany: 2007-10-23 16:42

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Tez mamy wątpliwości co do tego pomysłu - i właśnie dlatego jest taki temat i taka dyskusja żeby poznać opinie. :)

Moze macie jakieś inne propozycje zmian, które ożywiłyby forum i podwyższyły jego merytoryczną wartość? Oczywiście, nie jestem za jedynym słusznym forum tylko wysokich lotów, bo czasem sama lubię napisać "co mnie wkurwia" Ale jakieś proporcje muszą być zachowane.

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2007-10-23 22:53

Argumenty, ktore przytoczyl Blady sa jak najabardziej sluszne. Tu jest raczej pytanie o mniejsze zlo. Mozemy jeszcze z tym poczekac tragicznie nie jest. W kazdym razie jestesmy przygotowani wprowadzic takie ograniczenie w kazdej chwili. Pozostnie jeszcze kwestia ew progu "punktow lansu"

Wysłany: 2007-10-24 09:53

nomay (Bicz)
nomay
Włocławek/Bergen/Praga/Kopenh...

To i ja dorzucę swoje trzy grosze, które już niedługo mogą okazać się zbyt małą zapłatą by móc tu wejść i wyrazić opinię...
Skoro jest problem z tzw. "jednopostowcami" to widziałam kiedyś na innym forum w "regulaminie" zapis o tym, że jeśli w ciągu (bodaj) 3 m-cy od daty ostatniego wpisu (jakiejkolwiek formy aktywności) taki user nie da znaku życia, wówczas jest automatycznie kasowany...

Niejasnym jest dla mnie także to, kogo miałaby objąć ta "punktacja"...wszystkich? nowych? A jeśli nowych, to jaka jest cezura czasowa momentu, od którego Góra uzna, że ktoś jest nowy?

300pkt...esz...nie łapię się, pomimo, iż staram się bywać w miarę możliwości na portalu, śledzić to co się dzieje, dodałam wydarzenie itd...
A tak swoją drogą...Semjan dał do zrozumienia iż, informacje o wydarzeniach, artykuły, opowiadania i tego typu wpisy są "wklejane" do portalu "po znajomości"...
Cóż...muszę przyznać, że jakiś czas temu też odniosłam takie wrażenie. Wtedy byłam jeszcze "userem o niskiej pozycji w rankingu", niewielu z was znałam osobiście i...próbowałam zainteresowanych wszystkich pewną wystawą malarstwa secesyjnego, która (myślę) wielu userom nie jest obca...niestety wydarzenie to nie zostało zaakceptowane. Dlaczego? Nie wiem...może było za mało gotyckie 8O

Pozdrawiam.

"...większość śpi nadal, przez sen się uśmiecha, a kto się zbudzi nie wierzy w przebudzenie. Krzyk w wytłumionych salach nie zna echa, na rusztach łóżek milczy przerażenie" [img:672c732866]http://www.avatary.ork.pl/avatary/3095.gif[/img:672c732866]

Wysłany: 2007-10-24 11:35

[quote:b55bbc8539="amorphous"] Nikt nie mowi o usuwaniu kogokolwiek. Caly czas jest mowa o ograniczaniu dostepu dla nowych uzytkownikow. Jezeli to nie zda egzaminu zawsze mozna wrocic do stanu aktualnego. Pytanie jest czy warto sprobowac.[/quote:b55bbc8539]

Moim zdaniem jedyne ograniczenie powinno być do momentu drugiego zalogowania się, czyli po potwierdzeniu konta mailem... wtedy ktoś jest nowy. Jeżeli wrócił - znaczy, że wie czego od tego miejsca oczekuje. Myślę, że wszelkie inne eksperymenty się nie powiodą.

ps. Co zauważyłam... chcąc coś edytować trzeba czekać, bowiem... nie można tak szybko wysłać NOWEGO posta. Chore! :D

Wysłany: 2007-10-25 08:02 Zmieniony: 2007-10-25 12:21

Niestety potwierdzanie logowania mailem to zadne ogranicznie - do tego sa skrypty. Predze captcha. Ale nie chodzi nam o utrudnianie rejstrowania sie tylko pisania na forum.

[quote:21c89bdf85="nomay"]
Skoro jest problem z tzw. "jednopostowcami" to widziałam kiedyś na innym forum w "regulaminie" zapis o tym, że jeśli w ciągu (bodaj) 3 m-cy od daty ostatniego wpisu (jakiejkolwiek formy aktywności) taki user nie da znaku życia, wówczas jest automatycznie kasowany...
[/quote:21c89bdf85]

Nie ma problemu z jednopostowcami. Nikt nie musi pisac ani jednego posta. Ludzie rejestruja sie glownie by ogladac galerie i przeszukiwac uzytkownikow a nie rozmawiac na forum. Nie ma sensu ich zmuszac do pisania albo zabierac konta

Niejasnym jest dla mnie także to, kogo miałaby objąć ta "punktacja"...wszystkich? nowych? A jeśli nowych, to jaka jest cezura czasowa momentu, od którego Góra uzna, że ktoś jest nowy?

Wszystkich nowych - starzy nie musza sie obawiac bez wzgledu na punky.

informacje o wydarzeniach, artykuły, opowiadania i tego typu wpisy są "wklejane" do portalu "po znajomości.

O tym nic nie wiem - prosze rozwinac.

Dlaczego? Nie wiem...może było za mało gotyckie 8O

To juz pytanie do Angelwing. Ale mozliwe ze po prostu je wcielo. To sie zdarza.

Wysłany: 2007-10-25 08:51

Post po poscie...uuuu :lol: a gdzie edycja?

Koniec i bomba, a kto czytał, ten trąba ! Witold Gombrowicz.

Wysłany: 2007-10-25 12:21

Wysłany: 2007-10-28 15:00

Popieram i pozdrawiam obydwie XD Ciebie Allanonku także... tssssseesesesese :twisted:

Wysłany: 2007-10-28 19:40

Ok. Zrobimy tak ze by oceniac czyjes zasob trzeba bedzie miec samemu jakas ilosc punktów. Trzeba znow ustalic jaka.

Jezeli chodzi o muzyke. Aby pojawila sie w dowolnym artylule wystarczy dodac link do mp3.

Wysłany: 2007-11-14 19:49

Nie wiem gdzie ten temat poruszyć, więc walnę go tu.

Dlaczego nie można wybrać na jakim forum mają się pojawić dyskusje do artykułów? i wszystkie automatycznie trafiają do Muza - Różne?

I mała uwaga, czy nie byłoby praktycznym wprowadzenie przeszukiwania for po konkretnych stronach.
Bo chcąc na przykład wejść na stronę 20. forum mającego ich pięćdziesiąt muszę kilkanaście razy kliknąć "następna strona".
Mówiąc krótko, wkurwiające to jest, zwłaszcza jeśli komuś wolno chodzi net :roll:

Not everyone likes metal... FUCK THEM!!!

Wysłany: 2007-11-22 11:31

[quote:4a507968ac="zet"]Nie wiem gdzie ten temat poruszyć, więc walnę go tu.

Dlaczego nie można wybrać na jakim forum mają się pojawić dyskusje do artykułów? i wszystkie automatycznie trafiają do Muza - Różne?
[/quote:4a507968ac]

Na przyszlosc to dobry pomysl - w najblizszym czasie nie przewiduje sie zmiany tego.

[quote:4a507968ac="zet"]

I mała uwaga, czy nie byłoby praktycznym wprowadzenie przeszukiwania for po konkretnych stronach.
Bo chcąc na przykład wejść na stronę 20. forum mającego ich pięćdziesiąt muszę kilkanaście razy kliknąć "następna strona".
[/quote:4a507968ac]

Jest to mało estetyczne rozwiazanie zwlaszcza przy tasiemcowych tematach. Przy odrobinie inteligencji mozna jednak tak spreparowac url by trafic na odpowiednia strone.

Wysłany: 2007-11-22 23:29

[quote:fd5142a39e="amorphous"]Jest to mało estetyczne rozwiazanie zwlaszcza przy tasiemcowych tematach. Przy odrobinie inteligencji mozna jednak tak spreparowac url by trafic na odpowiednia strone.[/quote:fd5142a39e]Hmm, czy ja wiem czy mało estetycznym byłoby małe puste okienko - obok hasła "idź do strony" i kilku numerków - w które można wpisać jakąkolwiek liczbę?

A z tym adresem, t w sumie niegłupi pomysł :idea: , nie wpadłbym na to, dzięki

Wysłany: 2007-11-24 01:41

a czy ktoś inteligentny mógłby mnie oświecić, jak to zrobić z tym adresem? :wink: głupia Schwei, tępa Schwei :twisted: bo faktycznie, szukanie konkretnej strony, np. 120-tej w przetargu, to parę godzin klikania :roll:

Wysłany: 2007-11-24 16:52

Z tego co widzę, to na końcu adresu danej strony forum są liczby. W sumie to nawet para liczb oddzielony podkreślnikiem : "liczba_liczba". [chodzi o te prze "html" na końcu]

Z moich obserwacji wynika, że pierwsza odnosi się do konkretnego forum druga zaś do poszczególnych stron.

Strona pierwsza ma "0" (zero), druga "15" (piętnaście :P ), trzecia "30" (trzydzieści :twisted: ) etc. (et ceatera :D ). Zatem mnożnikiem jest piętnaście.
Czyli ową liczbę pomnożysz przez wartość strony, na którą chcesz trafić i wpisać ją zamiast tej która widnieje na końcu adresu ( w tym podłużnym okienku na górze :P )

Tak mi się przynajmniej wydaje

Wysłany: 2007-11-24 20:28

Zecik, geniuszu, to działa 8O dziękuję serdecznie!

Wysłany: 2007-11-24 20:30

i dzięki za odpowiednie do mojego poziomu wyjaśnienie :lol: Schwei skumała, o dziwo :lol:

btw - piszę posty jeden pod drugim, ponieważ, jak już kilka osób wspominało, nie działają funkcje "zacytuj" i "edytuj" ... o ile zacytować umiem innym sposobem, tak edytować już nie :roll:

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło