Wracać wciąż do domu Le Guin
Zmierzch Bogów

Kosciół w Polsce. Strona: 28

Wysłany: 2013-02-11 22:13

saurus (Diabolista)
saurus
Stare Bojanowo//Leszno//Poznań

Czekam z utęsknieniem nawet sztandar Husytow uszyje .
Veritas Vincit..

Ludzie byli dawniej bliżsi sobie. Musieli. Broń nie niosła daleko.

Wysłany: 2013-02-11 22:14

i to o podstawowy symbol chrzescijanskiej wiary

"Zawsze na siebie zdani, swoje szczęście tworzymy sami"

Wysłany: 2013-02-11 22:22

saurus (Diabolista)
saurus

Husycyzm był ideę przeciwko bogacenia
się kościoła.
Husycka niszczyli figury obrazy krzyże.
Na początku ustami.byli chłopi którzy ruszyli
po spaleniu na stosie Jana Husa.
Wojny Husyckie obalił ostatecznie rycerstwo.
Więc jak najbardziej na bojówki chrześcijańskie
sztandar Husycki.

Wysłany: 2013-02-12 00:06

[quote:a04035cfee="saurus"]Islamiści mają że tak powiem jaja oni
zawsze tacy byli.
Byle kto im nie podskoczy .
A chrześcijanie to takie dupy tylko po
sądach by się walali.
[/quote:a04035cfee]

Masz racje, dlatego tęsknie za inkwizycją :) Co to za wyczyn napierdalać się z babciami, weż ten sztandar i wpadaj na jakieś osiedle "kato-faszystkowich" kibiców, tacy woje jak Ty powinni mieć większe ambicje ;d

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-12 00:59 Zmieniony: 2013-02-12 01:12

[quote:9152bd8f1d="saurus"]Islamiści mają że tak powiem jaja
[/quote:9152bd8f1d]

Gdy biją kobiety, jak zawsze.

oni zawsze tacy byli.[quote:9152bd8f1d]oni zawsze tacy byli.[/quote:9152bd8f1d]

Tak , damscy bokserzy.

[quote:9152bd8f1d]Byle kto im nie podskoczy [/quote:9152bd8f1d]
Pigmeje na bank się ich boją.

Wysłany: 2013-02-12 01:17

Islam jest trochę młodszy od chrześcijaństwa, więc są na takim etapie jak chrześcijaństwo trzy wieki temu. Z czasem się ucywilizują.

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2013-02-12 01:35 Zmieniony: 2013-02-12 01:35

Tak, akurat obecnie islam wypada dość blado w porównaniu z szeroko pojętym chrześcijaństwem choć wiadomo w każdej religii spotkać możemy różne bieguny. Liberałów-Postępowców jak i Konserwatystów-Betoniarzy .
Pamiętajmy jednak, że były czasy gdy Islam był tą religią bardziej oświeconą, tolerancyjną w porównaniu z wiarą przeciętnego Europejczyka.

Wysłany: 2013-02-12 13:06

http://www.youtube.com/watch?v=e1Btc9qMALg

Ciekawe czy nasza młoda, wykształcona, z wielkich miast mlodzież równie chętnie wychodziłąby nabijać się z nich, tak jak to robili z paroma babciami, które zajeło 5 m kwadaratowych w Warszawce...

Coco jambo i do przodu

Wysłany: 2013-02-13 23:59

saurus (Diabolista)
saurus

Nie ma co ukrywać lecz nienawiść między
Chrześcijaństwem a Islamem trwa od czasów
wypraw krzyżowych.
Fakt faktem arabowie jeżeli chodzi o kobiety
mają popierd..... stosunek.
Ale w XIII wieku.potrafili wiele rzeczy naukę
filozofię wiedzę mieli tak potężna że Europejczycy uczyli się od Arabów.
W X wieki potrafili operować złamania
a nawet operacje które w Europie
wykonywano dopiero w XVII wieku.
Pod punktem militarnym też byli większą potęga niż Europejczycy.
Zresztą do dziś tak jest...
Kościół tak naprawdę narobił szumu
za który do dziś płaci.

Wysłany: 2013-02-14 00:20 Zmieniony: 2013-02-14 00:21

[quote:c1f03ccd54="LuthienYavetil"]
Pigmeje to doprawdy świetny przykład... No bo niby dlaczego przeciętny Pigmej miałby obawiać się ekstremistów islamskich? Na tej samej zasadzie tobie leprosy (i wielu innym) nic nie grozi z ich strony.
Zdaje się, że w rozmowie chodziło o reakcję islamistów na otwartą krytykę religii, do której przynależą. Póki co nie słyszałam, aby jakikolwiek Pigmej opublikował cokolwiek, co uderzaloby w Mahometa.[/quote:c1f03ccd54]
Moje wypowiedzi w kwestii muzułmanów są na tyle poważne na ile poważnie ich traktuję.
To stwierdzenie jest formą szydery bowiem w moim odczuciu muzułmanów nie należy się obawiać bo kto się boi damskich bokserów (być może mały bezbronny pigmej).

Wysłany: 2013-02-14 21:07 Zmieniony: 2013-02-14 21:10

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

[quote:0705392f86="DonVitteo"] Instytucja Kościoła nie posiada całkowitej supremacji na państwami świeckimi, o ile wiem nie płacimy świętopietrza, stosy już dawno się skończyły, płatnych odpustów również nie ma. Chrześcijanin nie zabije Cię teraz w imię swej wiary, muzułmanin a i owszem. W Europie panuje względna wolność przekonań, słowa bądź sumienia. W państwach islamskich jak nie reżim wojskowy to państwo o ustroju wyraźnie teokratycznym ( np. Iran ). Zachód poszedł do przodu, Bliski Wschód pozostał na etapie czasów Mahometa.[/quote:0705392f86]

Ostatnio nawet zauwżyłem, że KK ma obowiązek płacić podatki PIT, tylko jeszcze na jakichś specjalnych dla nich zasadach i do stycznia. Pewnie słabo z egzekwowaniem tego prawa, ale zawsze to jakiś postęp. Najlepiej by było, żeby płacili podatki jak za normalną działalność usługową.

Fajnie byłoby dożyć czasów, w których zadeklarowani: prawy Słowianin, katolik, ateista i protestant przychodzą kulturalnie i bez większych kłótni ideologicznych z ciastkami, krakersami i chrupkami do kościoła i rozmawiają o bieżących sprawach gospodarczych na przykład.

edit:
no może z tymi chrupkami przesadziłem, ale żeby dało się normalnie pogadać

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Wysłany: 2013-02-14 21:12

saurus (Diabolista)
saurus

Niestety nigdy do tego nie dojdzie.
Choć było by to ciekawe.

Wysłany: 2013-02-14 21:30

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

No właśnie rzecz w tym, że nie ma sensu wdawać się w prawa innych nacji i religii niż te, które są blisko i z którymi mamy najbliższy kontakt gospodarczy.

Wysłany: 2013-02-14 21:40

saurus (Diabolista)
saurus

Coś w tym jest.
Lecz wiesz w mych oczach religia i gospodarka
są to różne światy.
Być może błąd czynię lecz nigdy w mych
oczach wiara i gospodarka nie była z
sobą połączona chyba,chyba że chodzi o
wojny na tle religijnym to przyznam rację wtedy.
Gospodarka jak najbardziej.

Wysłany: 2013-02-14 21:43

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Jak najbardziej się zgadzam - dwa różne światy, których nie ma sensu mieszać. A w kwestii wojen to chodzi właśnie o to, żeby ich nie było.

Wysłany: 2013-02-14 21:59

saurus (Diabolista)
saurus

No tak lecz zależy gdzie by do takiej
zbrodni doszło?
U nas czy u nich...
Prawo prawu nie równy.
Co kraj to obyczaj.

Wysłany: 2013-02-14 22:00 Zmieniony: 2013-02-14 22:12

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Don - Nah, złe książki czytasz Polecam dla odmiany historię Szwecji. W którymś momencie puknęli się w czoło i stali się samowystarczalni gospodarczo.

Ja się nie orientuję ogólnie w historii tak jak Ty, ale obiły mi się o uszy zdarzenia typu: ambitny król Szwecji ustawiał się na wojnę z Rosją, ale słabo się dogadali - nie ten język, nie ta strefa czasowa czy coś, utknęli gdzieś w Finlandii i do wojny nie doszło.

A Szwedzi zawsze słynęli z bardzo dobrej organizacji taktycznej i momentami najlepiej wyszkolonej armii w Europie. Jak dodamy do tego męską dumę carów Rosji to się można o byle co pokłócić i to jest bez sensu.

Widzę, że chcesz mnie sprowokować do rozważań na temat Arabów w Szwecji, ale to jednak Szwedzi organizują ogólną edukację w swoim kraju i tutaj też jestem za tym, żeby poznajdować rozwiązania wychodzenia z takich konfliktów.

Wysłany: 2013-02-15 20:34 Zmieniony: 2013-02-15 20:43

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Właściwie nie mam co polemizować, znasz się na tym lepiej. Moja wiedza na tematy wojenne ogranicza się do metodologii zawierania strategicznych sojuszy w taki sposób, żeby była zachowana optymalna równowaga sił ograniczona z jednej strony przez aktualny potencjał możliwości wojsk a z drugiej przez zasady etyki i ducha rywalizacji.

I już to jest dla mnie bardzo męczące. Ale jak już się przemęczę, to dopiero da się porozmawiać o gospodarce. Metodologia jest podobna - na podstawie danych o odnawialności zasobów naturalnych zbieranych każdego roku ustala się jednoliczbowe współczynniki aktualnego rozwoju gospodarczego na sąsiadujących obszarach i jeśli są podobne po obu stronach, to każda wojna zawsze przynosi straty i nigdy gospodarki nie napędza ;-P

Trzeba to robić regularnie. Do kościoła też wypadałoby chodzić regularnie, więc pewnie dałoby się to połączyć - cóż, czysto akademickie rozważania, ale może coś w tym jest, nie sądzisz?

Pozostają jeszcze przytaczane przez Ciebie konflikty kulturowe, ideologiczne - one są dla mnie jeszcze trudniejsze do rozważań.

Poza tym, zmęczyłem się - za dużo jak na jeden post ;-P

Wysłany: 2013-02-15 21:05

saurus (Diabolista)
saurus

Wiecie.
Zobaczcie jak wiara potrafi wpłynąć na człowieka
sam fakt wyobrazcie sobie teraz takiego
krzyżowa w zbroi która waży 40 kg w pełnym
słońcu na pustyni.
Owszem dużą część osób padała.
Ale byli tacy którzy walczyli i zwyciężali.
To jest jeden z wielu przykładów na fanatyzm.

Wysłany: 2013-02-15 21:27

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Fanatyzm, fundamentalizm - w krajach neutralnych militarnie praktycznie mógłby już nie istnieć, ale ludności żyjących w tych kilku krajach jest za mało, żeby sobie poradzić z wykorzenianiem takich ideologii z innych zakątków świata.

W Norwegii natknąłem się na festiwal - jarmark w folkowym stylu, tradycyjna muzyka nordycka itp. - było bardzo fajnie. Nawet nie zauważyłem czy była tam jakakolwiek broń, na pewno sporo ciekawych muzycznych instrumentów etnicznych.

Jeśli robisz to hobbystycznie, na przykład po pracy albo to zajęcie jest Twoją pracą na rzecz rozwoju kultury, to jak najbardziej spoko.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło