Paradoks
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Vital Remains

Vital Remains - amerykański zespół death metalowy ze stylistycznymi wpływami black metalu. Zespół powstał w 1989 roku w Providence na Rhode Island z inicjatywy gitarzystów Paula Flynna i Tonyego Lazaro, wokalisty Jeffa Gruslina, basisty Toma Supkowa oraz perkusisty Chrisa Duponta.
Mimo wielokrotnych zmina składu zespół nieprzerwanie funkcjonuje do dziś z Tonym Lazaro będącym obecnie jedynm członkiem z oryginalnego składu, występującym w niej nieprzerwanie od siedemnastu lat. W grupie przez krótki okres czasu występował ponadto znany m.in. z grupy Death basista Kelly Conlon oraz perkusista Kyle Severn znany z grup Incantation i Acheron.

W 2002 roku do współpracy z grupą zaproszono znanego z Deicide wokalistę i basistę Glena Bentona, który nagrał partie wokalne na album pt. Dechristanize wydany w 2003 roku. Ten jednak nie występuje z grupą na żywo, podczas koncertów zastępuje go Anthony Geremia.

Skład:

Glen Benton - wokal
Tony Lazaro - gitara elektryczna
Dave Suzuki - gitara elektryczna, gitara basowa, perkusja
Damien Boynton - wokal (tylko na koncertach)
Brian Hobbie - gitara basowa (tylko na koncertach)
Antonio Donadeo "O' Fenomeno" - perkusja (tylko na koncertach)

Byli członkowie zespołu:

Jeff Gruslin - wokal
Thorn - wokal
Anthony Geremia - wokal (tylko na koncertach)
Paul Flynn - gitara elektryczna
Ralph Santolla - gitara elektryczna
Derek Boyer - gitara basowa (tylko na koncertach)
Kelly Conlon - gitara basowa
Tom Supkow - gitara basowa
Istvan Lendvay - gitara basowa (tylko na koncertach)
Joe Lewis - gitara basowa
Ron Greene - gitara basowa (tylko na koncertach)
Mark Pitruzella - perkusja (tylko na koncertach)
Ace Alonzo - perkusja
Kyle Severn - perkusja (tylko na koncertach)
Rick Corbett - perkusja
Chris Dupont - perkusja (tylko na koncertach)
Tim Yeung - perkusja (tylko na koncertach)

Dyskografia:

01. Reduced To Ashes (Demo) (1989)
02. Excruciating Pain (Demo) (1990)
03. The Black Mass (Singiel) (1991)
04. Live Demo 1991 (Demo) (1992)
05. Let Us Pray (1992)
06. Live Promo '94 (Demo) (1994)
07. Into Cold Darkness (1995)
08. Forever Underground (1997)
09. Dawn Of The Apocalypse (2000)
10. Dechristianize (2003)
11. Horrors Of Hell (Compilation) (2006)
12. Icons Of Evil (2007)
13. Evil Death (Live) (DVD) (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.vitalremains.com
MySpace: www.myspace.com/vitalremains

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły