Castle Party 2018
Paradoks
Encyklopedia :

Venedae

Venedae - polski zespół pagan metalowy. Grupa została uformowana w 1993 roku w Bytowie. Na początku działali pod nazwą Seth, w 1995 roku zespół zmienił nazwę na Venedae.
Zespół wykonuje muzykę w klimatach melodyjnego black metalu, a teksty nawiązują głównie do pogaństwa, wilczej natury i dawnych wojen, przez co zespół został przyporządkowany do gatunku pagan black metalu. Pierwsze demo "...From The Dungeons" powstało w 1995 roku. Natomiast pierwszą profesjonalną płytę wydali dopiero w 2002 roku - "Siedem Kammienych Oblicz" zostało nagrane w warszawskim studio DBX, a materiał profesjonalnie wydała na CD wytwórnia Eastside.

Skład:

Wened Wilk Sławibór - wokal, perkusja
Zemial Gniewomir - gitara elektryczna
Gulgaroth - gitara basowa

Byli członkowie zespołu:

Gotah - wokal
Baurus Drzewowit - gitara elektryczna
Thomas - gitara basowa

Dyskografia:

01. ...From the Dungeons (Demo) (1995)
02. Promo Winter 1996 Anno Pagan War (Demo) (1996)
03. Tesknota (Demo) (1997)
04. The Silenced Boulders (1997)
05. Diabol Sive Zcerneboh (Demo) (1997)
06. Venedae (Demo) (1998)
07. Kaszubia Live'98 (1998)
08. Czerń Wilczej Natury (Demo) (1999)
09. Pod Znakiem Ognia (Demo) (1999)
10. Promo'99 (Demo) (1999)
11. Pod Znakiem Ognia/Ńûí Ńòàðîãî Ëåńà (Split) (2000)
12. Stanice Świętowita (Demo) (2000)
13. Siedem Kamiennych Oblicz (2002)
14. Dekada Słowiańskiej Supremacji 1993-2003 (Best Of/Compilation) (2004)

Oficjalna strona internetowa: brak

Źrodło: Wikipedia oraz Encyclopaedia Metallum
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły