Ohlsson
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Sonata Arctica

Zespół powstał w 1996 roku, w mieście Kemi w północnej Finlandii. Na początku zespół nazywał się Tricky Beans. Jako Tricky Beans zespół wyprodukował trzy dema, "Friend Till The End", "Agre Pamppers" i "PeaceMaker". Dwa razy zagrali w telewizji. Po kilku zmianach personalnych nazwę zmieniono na Tricki Means. W 1999 roku nagrali nowe demo "FullMoon", który z pomocą Tico-Tico Studio otworzył zespołowi drogę do kariery jako Sonata Arctica. Pierwszy singiel "UnOpened" został wydany w lecie 1999 roku.
Później jesienią wydano pierwszy album studyjny "Ecliptica". Niedługo potem Sonata Arctica towarzyszyła jako support grupie Stratovarius na europejskim tournee grupy. Tournee trwało dwa miesiące, a zespół zagrał około 30 koncertów w 10 krajach.

Dwa lata później w maju 2001 roku wydano pierwszy singiel z drugiego albumu zespołu, "Silence" zatytułowany "Wolf & Raven", następnie wydano singiel "Last Drop Falls". Czwartego września 2001 roku w Tokio nagrano album na żywo, wydany później jako "Songs Of Silence: Live In Tokyo". Na 3 studyjnym albumie grupy jako klawiszowiec udzielił się członek grupy Stratovarius, Jens Johansson. Zagrał w 4 utworach, w pozostałych piosenkach na płycie jako klawiszowiec udzielał się wokalista zespoły Tony Kakko. Pierwszym singlem z albumu "Winterheart's Guild" był "Victoria's Secret", który w pierwszym tygodniu sprzedaży wspiął się na 2 miejsce w oficjalnych fińskich notowaniach. W ciągu następnych dwóch tygodni singiel znalazł się na 1 miejscu notowań, pozostawiając w tyle takich artystów jak Eminem, Negative i The Rasmus. "Victoria's Secret" stał się najlepiej sprzedającym singlem w historii grupy.

Kolejny sukces odniósł album "Winterheart's Guild", który w pierwszym tygodniu sprzedaży uplasował się na 3 miejscu notowań pozostając w pierwszej dziesiątce przez 5 tygodni. Album w Finlandii rozszedł się w nakładzie ok. 14 000 egzemplarzy. W drugiej połowie 2003 roku wydano drugi singiel zatytułowany "Broken". W marcu 2004 roku perkusista zespołu, Tommy Portimo, został ojcem, a zespół rozpoczął nagrywanie 4 albumu studyjnego. Trzy miesiące później zakończyli pracę w studio. Album zatytułowany "Reckoning Night" trafił do sprzedaży na początku października.

Pierwszy singiel z płyty został wydany 23 sierpnia, singiel od razu trafił na pierwsze miejsce notowań, później spadł na drugie miejsce notowań. Pozostał jednak w pierwszej dziesiątce przez sześć tygodni. Po wydaniu czwartego albumu studyjnego muzycy Sonaty otrzymali zaproszenie do wspólnego europejskiego tournee z zespołem Nightwish jako gość specjalny. Album "Silence" otrzymał status złotej płyty, poprzez sprzedanie 15 000 egzemplarzy - jest również pierwszym albumem w historii zespołu, który otrzymał status złotej płyty.

Skład:

Tony Kakko - wokal
Henrik Klingenberg - instrumenty klawiszowe
Elias Viljanen - gitara elektryczna
Marko Paasikoski - gitara basowa
Tommy Portimo - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Mikko Härkin - instrumenty klawiszowe
Jani Liimatainen - gitara elektryczna
Janne Kivilahti - gitara basowa
Pentti Peura - gitara basowa

Dyskografia:

01. Ecliptica (1999)
02. Successor (EP) (2000)
03. Orientation (EP) (2001)
04. Silence (2001)
05. Songs Of Silence: Live in Tokyo (Live) (2002)
06. Winterheart's (2003)
07. Takatalvi (EP) (2003)
08. Don't Say A Word (EP) (2004)
09. Reckoning Night (2004)
10. The End of This Chapter (Compilation) (2005)
11. For The Sake Of Revenge (DVD) (2006)
12. For The Sake Of Revenge (Live) (2006)
13. The Collection 1999-2006 (Compilation) (2006)
14. Unia (2007)
15. The Days Of Grays (2009)
16. Stones Grow Her Name (2012)

Oficjalna strona internetowa: www.sonataarctica.info
MySpace: www.myspace.com/sonataarctica

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły