Wracać wciąż do domu Le Guin
Zadra
Encyklopedia :

Sepultura

Sepultura - brazylijski zespół metalowy. Styl muzyczny grupy ewoluował, począwszy od death metalu, poprzez thrash, po groove metal, którego Sepultura jest jednym z prekursorów. Niektóre jej dokonania można nawet zakwalifikować jako hardcore punk lub folk metal. Nazwa oznacza w języku portugalskim "grobowiec".

Grupę założyli w 1984 roku w Belo Horizonte gitarzysta i wokalista Max Cavalera oraz jego brat Igor, perkusista. Skład uzupełnili basista Paulo Jr. i gitarzysta prowadzący Jairo Guedes. Rok później Sepultura podpisała kontrakt z miejscową wytwórnią Cogumelo Records, która wydała ich pierwszą EPkę, "Bestial Devastation". W roku 1986 pojawił się pierwszy album długogrający Sepultury, "Morbid Visions". Na obu albumach zespół prezentował ciężkie, prymitywne deathowe brzmienie. Po wydaniu "Morbid Visions" z zespołu odszedł Guedes, a na jego miejsce został przyjęty Andreas Kisser.

Wydany w następnym roku drugi album "Schizophrenia" dał grupie rozgłos wystarczający do podpisania kontraktu z Roadrunner Records. W 1989 roku pojawił się nowy materiał, zatytułowany "Beneath The Remains", na którym zespół prezentuje już klasyczne, thrashowe brzmienie inspirowane nagraniami Kreatora czy Slayera. Wydanie płyty poprzedzone zostało pierwszą dużą trasą koncertową Sepultury po Europie. "Arise" z 1991 był kolejnym sukcesem zarówno według krytyki, jak i rosnącej rzeszy fanów na całym świecie.

"Chaos A.D.", który ukazał się w roku 1993, stał się jednym z ważniejszych albumów metalowych lat dziewięćdziesiątych. Bardziej melodyczna niż typowy thrash muzyka, zdradzająca wpływ innych gatunków, zwłaszcza hardcore punka, jaką Sepultura zawarła na tym albumie, dała początek gatunkowi określanemu jako groove metal. Z kolei na "Roots", wydanym trzy lata później, dominowały wątki zaczerpnięte z muzyki rdzennej ludności Brazylii. W okresie poprzedzającym powstanie tej płyty bracia Cavalera zaangażowani byli w równoległy projekt Nailbomb.

16 grudnia 1996 roku, po ostatnim koncercie trasy promującej "Roots" w Brixton Academy w Londynie z zespołem rozstał się jego lider, Max Cavalera. Oficjalnym powodem odejścia był konflikt dotyczący zmiany menedżera Sepultury - żony Maksa, Glorii. Nie bez znaczenia dla sprawy pozostawał również fakt depresji, w jakiej Cavalera znajdował się po tragicznej śmierci swego pasierba, Dany Wellsa.

Zespół ogłosił, że będzie kontynuował działalność pod nazwą Sepultura. Nowym wokalistą został Amerykanin Derrick Green. Od momentu rozłamu zespół stracił sporą część fanów, co jest po części spowodowane sukcesem nowej grupy Maxa Cavalery, Soulfly.

Kolejne dwa longplaye Sepultury, "Against" (1998) i "Nation" (2001) to dalsze odejście od thrashowego stylu grania. Na albumach gościnnie udzielali się m.in. Jason Newsted, Joao Gordo i Apocalyptica. Oba również nie spotkały się z dużym zainteresowaniem fanów. W 2002 roku zespół przeniósł się z Roadrunner Records do niemieckiego wydawcy SPV Records, co zostało wykorzystane przez Roadrunnera do wydania bez zgody zespołu ostatniego koncertu z udziałem Maxa Cavalery ("Under A Pale Grey Sky"). Muzycy w tym czasie wydali minialbum "Revolusongs", zawierający wyłącznie covery.

W 2003 ukazał się dziewiąty album długogrający zespołu, "Roorback", będący powrotem do cięższego brzmienia, zbierając pochlebne recenzje. Dwa lata później wydano pierwsze oficjalne DVD i CD z zapisem występu Sepultury, "Live in São Paulo". W 2006 roku światło dzienne ujrzał kolejny materiał grupy, zainspirowany "Boską Komedią" Dantego album koncepcyjny "Dante XXI", uważany za najlepszy z Greenem na wokalu.

13 stycznia 2006 ogłoszono, że Igor Cavalera zawiesza działalność z zespołem, aby poświęcić więcej czasu rodzinie. Dopiero 12 czerwca tego samego roku perkusista opuścił definitywnie zespół ze względu na "artystyczną niekompatybilność". Na jego miejsce został przyjęty Jean Dolabella.

Andreas Kisser w jednym z wywiadów powiedział, że premiera kolejnego albumu zatytułowanego "A-LEX" obędzie się w styczniu 2009 roku. Będzie to pierwszy album nagrany bez braci Cavalera w składzie.

Skład:

Derrick Leon Green - wokal, gitara elektryczna
Andreas Rudolf Kisser - gitara elektryczna
Paulo Xisto Pinto Jr. - gitara basowa
Jean Turrer Dolabella - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Max Cavalera - wokal, gitara elektryczna
Wagner "Antichrist" Lamounier - wokal
Jairo "Tormentor" Guedz - gitara elektryczna
Igor Cavalera - perkusja
Roy Mayorga - perkusja

Dyskografia:

01. Bestial Devastation (1985)
02. Morbid Visions (1986)
03. Schizophrenia (1987)
04. Beneath The Remains (1989)
05. Arise (1991)
06. Third World Posse (EP) (1992)
07. Refuse/Resist (EP) (1993)
08. Chaos A.D. (1993)
09. Natural Born Blasters (EP) (1996)
10. Roots (1996)
11. The Roots Of Sepultura (Compilation) (1996)
12. B-Sides (Compilation) (1997)
13. Procreation Of The Wicked (EP) (1997)
14. Blood-Rooted (Compilation) (1997)
15. Against (1998)
16. Nation (2001)
17. Under A Pale Grey Sky ('96 Live) (1992)
18. Revolusongs (EP) (2002)
19. Roorback (2003)
20. Live In Sao Paulo (Live) (2005)
21. Dante XIII (2006)
22. The Best Of (Compilation) (2006)
23. A-Lex (2009)

Oficjalna strona internetowa: sepultura.uol.com.br/v6/
MySpace: www.myspace.com/sepultura

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły