Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Rasmus, The

The Rasmus - fiński zespół rockowy, śpiewający w języku angielskim. Zespół powstał w 1994 roku, kiedy jego członkowie byli jeszcze w szkole średniej. Największą popularność zdobył płytą "Dead Letters" z której pochodzi przebój "In The Shadows".
Debiut grupy "Peep" (1995) okazał się prawdziwą rewelacją fińskiej sceny muzycznej, błyskawicznie zdobywając złoto za rekordową sprzedaż. Za "Playboys" (1997), drugi krążek, członkowie The Rasmus otrzymali Emmę, finśki odpowiednik nagrody Grammy. Kolejny album, "Hell Of A Tester" (1998) okazał się być kolejnym wielkim sukcesem bandu między innymi ze względu na utwór "Liquid" uznany za fiński singiel roku. Potwierdzeniem statusu fińskiej megagwiazdy były koncerty, podczas których The Rasmus supportowali Garbage, Rancid czy Red Hot Chili Peppers. Sukces "Liquid" powtórzył kolejny hit "F-F-F-Falling", promujący album "Into" (2001), który w ojczyźnie muzyków pokrył się podwójną platyną i został także wydany w Niemczech, Włoszech, Francji i Hiszpanii. Kolejny krążek "Dead Letters" (2003) był już wyczekiwany przez fanów w całej Europie - singiel "In The Shadows" zwiastujący album okazał się być największym przebojem w karierze The Rasmus. Kolejnymi płytami w dyskografii The Rasmus są "Hide From The Sun" (2005) oraz najnowsze dzieło zespołu - "Black Roses" (2008), które będzie promowane wielką trasą koncertową Black Roses Tour 2009.

Skład:

Lauri Ylonen - wokal
Pauli Rantasalmi - gitara elektryczna
Eero Heinonen - gitara basowa
Aki Hakala - perkusja

Dyskografia:

01. Peep (1996)
02. Playboys (1997)
03. Hell Of A Tester (1998)
04. Hell Fof ACollection (Compilation) (2001)
05. Into (2001)
06. Dead Letters (2003)
07. Hide From The Sun (2005)
08. Black Roses (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.therasmus.com
MySpace: www.myspace.com/therasmus
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły