Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Motörhead

Motörhead - brytyjski zespół rockowy założony w 1975 roku przez trójkę muzyków - Iana "Lemmy'ego" Kilmistera (wokal, gitara basowa), Lucasa Foxa (perkusja) oraz Larry'ego Wallace'a (gitara elektryczna). W 1975 roku jako Bastard, Motörhead wyrósł na doświadczeniach basisty Lemmy'ego (który grał już w jednym zespole - Hawkwind). Motörhead charakteryzowała prosta i ostra muzyka przywołująca wprost ducha rock and rolla, przez co grupa zdobyła popularność zarówno wśród zdeklarowanych fanów heavy metalu, jak i punk rocka. Motorhead uważany jest za klasyków heavy metalu oraz protoplastów stylu thrash metal.
Najlepsze lata zespołu przypadają na okres 1976/1982, kiedy tworzyli go Lemmy, Phil Taylor (perkusja) raz Eddie Clarke (gitara elektryczna). Grupa nagrała wtedy klasyczne speed metalowe albumy jak "Motörhead", "Overkill" oraz "Ace Of Spades". Z tego czasu pochodzi także najsłynniejsza płyta koncertowa zespołu - "No Sleep 'Til Hammersmith". Później zaczęły się nieustanne zmiany składu, przez co dziś Lemmy pozostaje jedynym członkiem klasycznego składu nadal występującym w Motörhead. Od 1982 roku grupa nie nagrała już żadnej płyty, która tak wpłynęłaby na rozwój rocka jak dawne dokonania. Mimo to zespół ma do dziś wielkie rzesze fanów w Europie i Ameryce Północnej. Do inspiracji muzyką tego zespołu przyznają się obecnie największe heavy metalowe grupy jak Metallica.

Ostatnie lata obfitują w wydawnictwa kompilacyjne, ale grupa nadal jest aktywna, co dokumentują nowe płyty studyjne - "We Are Motörhead", "Hammered" oraz ostatnia "Inferno" (2004).

Skład:

Ian "Lemmy" Kilmister - wokal, gitara basowa
Phil Campbell - gitara elektryczna
Mikkey Dee - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Larry Wallis - gitara elektryczna
Ed Clarke - gitara elektryczna
Brian Robertson - gitara elektryczna
Wurzel - gitara elektryczna
Lucas Fox - perkusja
Philthy Taylor - perkusja
Pete Gill - perkusja

Dyskografia:

01. On Parole (1976)
02. Motörhead (1977)
03. Overkill (1979)
04. Bomber (1979)
05. Ace Of Spades (1980)
06. No Sleep Til Hammersmith (1981)
07. Iron Fist (1982)
08. Another Perfect Day (1983)
09. No Remorse (1984)
10. The Birthday Party (1985)
11. Orgasmatron (1986)
12. Rock'n'Roll (1987)
13. No Sleep At All (1990)
14. 1916 (1991)
15. March Or Die (1992)
16. Bastards (1993)
17. Sacrifice (1995)
18. Overnight Sensation (1996)
19. Snake Bite Love (1998)
20. Everything Louder Than Everyone Else (1999)
21. We Are Motörhead (2000)
22. The Best Of Motörhead (2000)
23. Hammered (2002)
24. Inferno (2004)

Oficjalna strona internetowa: www.imotorhead.com
MySpace: www.myspace.com/motorhead

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły