Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Limbonic Art

Limbonic Art - zespół założony w 1993 roku w Sandefjord w Norwegii, tworzył muzykę będącą połączeniem black metalu, klasycznej symfonii oraz dark ambientu. Początkowo składał się z czterech osób, jednak szybko uległ rozpadowi. Nowy skład uformował się niedługo po tym, jak Daemon (jedyny członek poprzedniego składu) zwerbował do zespołu Morfeusa.
W 1996 roku zespół podpisał kontrakt z norweską, niezależną wytwórnią płytową Nocturnal Art Productions i w tym samym roku wydał swój debiutancki album "Moon In The Scorpio". Bardzo szybko został uznany za jeden z najlepszych i najbardziej obiecujących nowych zespołów na norweskiej scenie.

Drugi album muzyków, wydany w 1997 roku "In Abhorrence Dementia" kontynuował drogę muzyczną obraną na debiucie - muzyka stała się bardziej dojrzała i agresywna oraz znacznie poprawiła się jakość produkcji. W 1998 roku zespół ponownie nagrał utwory ze swych taśm demo i wydał je na płycie "Epitome Of Illusions".

W 1999 roku ukazał się trzeci album zespołu: "Ad Noctum Dynasty Of Death", który zaskoczył fanów i krytyków muzycznych agresją i surowością. Symfoniczne aranżacje klawiszowe zeszły na dalszy plan, ustępując miejsca gitarowym riffom, tremolom czy nawet solówkom. Zespół jednak nie zatracił charakterystycznego dla niego klimatu.

W 2000 roku wytwórnia Nocturnal Art Productions postanowiła wydać limitowaną kompilację wszystkich czterech dotychczas nagranych albumów (Volume I-IV) wzbogaconą kilkoma utworami dotychczas niepublikowanymi.

Po dłuższej przerwie, w 2002 roku, zespół wydał czwartą i zarazem ostatnią w swej karierze płytę "The Ultimate Death Worship". W 2003 zespół Limbonic Art został rozwiązany, a jego członkowie poinformowali fanów, że osiągnęli do tej pory już tyle, ile potrafili oraz, że nie czują się zainspirowani na tyle, by stworzyć nowy album.

W 2007 roku grupa postanowiła się reaktywować. Owocem powrotu jest wydana 24 września 2007 roku płyta "Legacy Of Evil".

Skład:

Vidar Jensen "Daemon" - wokal, gitara elektryczna
Krister Dreyer "Morpheus" - gitara elektryczna, efekty specjalne, boczny wokal

Byli członkowie zespołu:

Morgana - wokal (tylko w studiu)
Elizbeth F - wokal (tylko w studiu)
Attila Csihar - wokal (tylko w studiu)
Per Eriksen - perkusja

Dyskografia:

01. Promo Rehearsal '95 (Demo) (1995)
02. Promo 1996 (Demo) (1996)
03. Moon In The Scorpio (1996)
04. In Abhorrence Dementia (1998)
05. Epitome Of Illusions (Compilation) (1998)
06. Ad Noctum: Dynasty Of Death (1998)
07. Chronicles Of Limbo ( 2000)
08. Limbonic Art: Volume 1-4 ( 2001)
09. The Ultimate Death Worship (2002)
10. Legacy Of Evil (2007)

Oficjalna stroan internetowa: brak
MySpace: www.myspace.com/limbonicart

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły