Paradoks
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Kraftwerk

Kraftwerk - niemiecki zespół grający muzykę elektroniczną, wywodzący się ze sceny krautrockowej. Jedna z najbardziej wpływowych grup, której muzyka inspirowała rzesze twórców techno, synthpop, electro, new wave, a także hip hop.Kraftwerk zasłynął z charakterystycznych, elektronicznych brzmień, a wiele jego utworów zyskało sporą popularność w latach 70. i 80.
Zespół jest symbolem muzyki elektronicznej, a jego największym przebojem jest "The Model" ("Das Modell"), wykonywany później przez takie grupy jak Rammstein czy noise-rockowy Big Black. Innym znanym utworem jest "Pocket Calculator" ("Der Taschenrechner"), który grupa śpiewała w wersji polskiej rozpoczynając od słów: "Jestem operator i mam mini kalkulator. Ja dodaję, odejmuję, kontroluję, komponuję... wzbudzając aplauz widowni".

Kraftwerk został założony w 1970 roku przez Floriana Schneidera i Ralfa Hüttera. Pomiędzy 1970, a 1974 rokiem skład ulegał wielu zmianom (z grupą nagrywał m.in. gitarzysta Michael Rother i perkusista Klaus Dinger, który odszedł z Kraftwerk by założyć zespół Neu!).

Skład, uważany przez fanów zespołu za klasyczny, ukształtował się podczas trasy koncertowej promującej album "Autobahn". Kraftwerk tworzyły wtedy cztery osoby, oprócz założycieli - Floriana Schneidera i Ralfa Hüttera, byli to: Wolfgang Flür i Karl Bartos. Ostatnim albumem Kraftwerk w latach 80. był "Electric Cafe" (1986). Po wydaniu tegoż, grupa zawiesiła swoją działalność, by wznawiać ją sporadycznie, aż do wydanego w 2003 roku "Tour de France Sondtracks".

W 2005 roku grupa wydała pierwszy w swojej dyskografii album live "Minimum-Maximum" wraz z towarzyszącym wydawnictwem DVD. Składa on się z utworów nagranych podczas trasy koncertowej z wiosny 2004 roku. Album był nominowany do nagrody Grammy.

W 2008 roku, Florian Schneider, współzałożyciel niemieckiego czynu Kraftwerk postanowił pożegnać się z zespołem. Zaprzeczono jakoby wpływ na decyzję 61-letniego Schneidera, miały sprawy zdrowotne. Był on jedynym muzykiem Kraftwerk, który nieprzerwanie od 38 lat istnienia grupy współtworzył skład elektronicznych pionerów z Kraftwerk.

Skład:

Ralf Hütter - wokal, instrumenty klawiszowe
Stefan Pfaffe - instrumenty klawiszowe (tylko na koncertach)
Fritz Hilpert - instrumenty klawiszowe
Henning Schmitz - instrumenty klawiszowe

Byli członkowie zespołu:

Florian Schneider - instrumenty klawiszowe
Klaus Röder - gitara, skrzypce
Karl Bartos - instrumenty perkusyjne
Wolfgang Flür - instrumenty perkusyjne

Dyskografia:

01. Tone Float (As Organisation) (1970)
02. Kraftwerk (1970)
03. Kraftwerk 2 (1971)
04. Ralf & Florian (1973)
05. Autobahn (1974)
06. Radio-Activity (1975)
07. Trans Europe Express (1977)
08. Die Mensch Maschine (1978)
09. The Man-Machine (1978)
10. Computer World (1981)
11. Computerwelt (1981)
12. Electric Cafe (1986)
13. The Mix (Compilation) (1991)
14. Collection (2002)
15. Tour de France Soundtrack (2003)
16. The Catalogue (Remastered Box Set Of Albums From 1974 To 2003) (2004)
17. Minimum Maximum (Live) (2006)

Oficjalna strona internetowa: www.kraftwerk.com
MySpace: www.myspace.com/kraftwerk
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły