Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

Judas Priest

Judas Priest - brytyjski heavy metalowy zespół muzyczny założony w 1969 roku w Birmingham.Początkowo występowali w nim K.K. Downing i jego bliski przyjaciel, basista Ian Hill. Skład uzupełnili Alan Atkins (wokal) i John Ellis (perkusja).
Nazwę Judas Priest zaczerpnięto z tytułu piosenki Boba Dylana "The Ballad Of Frankie Lee And Judas Priest". W 1971 roku do grupy dołączył nowy wokalista Rob Halford oraz perkusista John Hinch. Wkrótce zatrudniono drugiego gitarzystę, Glenna Tiptona (który początkowo grał również na instrumentach klawiszowych).

Wkrótce grupa nagrała pierwszy album "Rocka Rolla". Zespół stawał się coraz silniejszy a jego pozycję ugruntował znakomity krążek "British Steel", wprowadzający grupę w lata 80te. Koncerty, na których Halford często wjeżdżał na scenę Harleyem, oraz jego ubiór (głównie skóra i ćwieki), przeszły do historii heavy metalu.

Judas Priest w początkowej fazie swojej kariery mieli pewne problemy z perkusistami - zmieniali się praktycznie na każdym albumie. Dopiero Dave Holland, który dołączył do zespołu pod koniec lat siedemdziesiątych dłużej zagrzał miejsce za perkusją. Wkrótce, w połowie lat 80tych zespół ogarnął kryzys, związany z bardziej komercyjnym charakterem ówczesnej muzyki grupy. Dopiero płyty "Ram It Down" i przede wszystkim "Painkiller" pozwoliły wrócić im na sam szczyt. Na tym drugim albumie pojawił sie nowy członek Judas Priest, Scott Travis, genialny perkusista, grający wcześniej w zespole X-race. W 1992 roku Halford zdecydował się opuścić zespół i kontynuować kariere solową. Pozostali członkowie zwerbowali Tima Owensa na stanowisko wokalisty, ale wydane z nim albumy "Jugulator" i "Demolition" oraz koncertówka "Meltdown" nie odniosły większego sukcesu (aczkolwiek Owens zjednał sobie wielu fanów). Gitarzysta Glenn Tipton postanowił w międzyczasie wydać solowy album "Baptizm Of Fire", który nagrał z takimi sławami jak Cozy Powell czy John Enthwistle (oboje niestety już nie żyją). W 2002 roku do zespołu powrócił Halford, z którym w 2005 został wydany album "Angel Of Retribution". W 2008 roku według zapowiedzi Roba Halforda ma ukazać się kolejny album Judas Priest, zaytułowany "Nostradamus".

Skład:

Rob Halford - wokal
Glenn Tipton - gitara elektryczna
K.K. Downing - gitara elektryczna
Ian Hill - gitara basowa
Scott Travis - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Al Atkins - wokal
Timothy Owens "Ripper" - wokal (1997-2003)
Ernie Chataway - gitara elekryczna
John Perry - gitara elektryczna
Bruno Stapenhill - gitara basowa
John Ellis - perkusja
Alan "Skip" Moore - perkusja
Chris "Congo" Campbell - perkusja
John Hinch - perkusja
Simon Phillips - perkusja
Les Binks - perkusja
Dave Holland - perkusja
John Partridge - perkusja

Dyskografia:

01. Rocka Rolla (1974)
02. Sad Wings Of Destiny (1976)
03. Sin After Sin (1977)
04. Stained Class (1978)
05. Hell Bent For Leather (1978)
06. Unleashed In The East (1979)
07. British Steel (1980)
08. Point Of Entry (1981)
09. Screaming For Vengeance (1982)
10. Defenders Of The Faith (1984)
11. Turbo (1986)
12. Priest... Live! (1987)
13. Ram It Down (1988)
14. Painkiller (1990)
15. Metal Works: 73-93 (1993)
16. Jugulator (1997)
17. '98 Live Meltdown (1998)
18. Demolition (2001)
19. Live In London (2003)
20. Angel Of Retribution (2005)
21. Nostradamus (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.judaspriest.com
MySpace: www.myspace.com/judaspriest

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły