Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Icon Of Coil

Icon Of Coil - electro-industrialny zespół założony w 1998 roku przez Andy'ego LaPlegua jako projekt jednoosobowy. Andy, znany przede wszystkim z formacji Combichrist oraz Panzer AG, brał też udział w takich projektach jak: Melt, MRC, Lash Out, Helheim i Plastic Life.
W Icon Of Coil przez dwa lata występował z nim w czasie koncertów Sebastian Komor - kolega z zespołu Section 9 (Poźniejszy Monitor). W 1999 roku do zespołu dołączył na pół roku Jon Holm, także jako muzyk koncertowy (na jego miejsce wszedł potem Christian Lund z EnRoute). Sebastian Komor natomiast w 2000 roku stał się stałym członkiem zespołu.

Muzykę zespołu najłatwiej chyba porównać z Apoptygmą Berzerk w albumie "Welcome To Earth". Zespoł prezentuje EBM w bardzo dobrym wykonaniu, jednak o wiele ostrzejszym, niż w większości takich kapel, wchodząc w motywy bardzo industrialne. Pomimo dość ostrego grania jest to muzyka idealna na parkiet. Teksty są proste i łatwo wpadające w ucho. Tak samo jak charakterystyczne dla zespołu chóry.

Jak w innym projekcie Andy'ego, Panzer AG, króluje wojna - tutaj dominują tematy polityczne. Zespół osiągnął szczyt popularności w 2004 roku albumem "Machines Are Us", głównie dzięki emitowanym na wielu składankach słynnym utworom jak "Remove/Replace", "Consumer", "Existence In Progress" czy "Dead Enough For Life".

Skład:

Andy LaPlegua - wokal, programowanie
Sebastian Komor - instrumenty klawiszowe, progrmowanie
Christian Lund - instrumenty klawiszowe

Byli członkowie zespołu:

Jon Holm - instrumenty klawiszowe

Dyskografia:

01. Shallow Nation (MCD) (2000)
02. Serenity Is The Devil (2000)
03. Seren (EP) (2001)
04. Access And Amplify (MCD) (2002)
05. The Soul Is In The Software (2002)
06. Android (MCD) (2003)
07. Machines Are Us (2004)
08. Machines Are Us (2CD) (2004)
09. Uploaded & Remixed/Shelter (2CD) (2004)

Oficjalna strona internetowa: www.neverfuckingupdated.com
MySpace: www.myspace.com/officialiconofcoil
Komentarze
Foxy : A szkoda, bo mam parę kawałeczków Iconków, które wyrywają mn...
Alec-II-Pure : ja osobiscie wole Andy'ego pod szyldem CombiChrist, chociaz IOC tez bylo niezl...
Mereth : To ja najpierw się przywitam, bo po raz pierwszy się tu wpiszę 8)...
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły