Ohlsson
Paradoks
Encyklopedia :

Deine Lakaien

Zespół Deine Lakaien tworzą kompozytor i producent Ernst Horn oraz Alexander Valjanov. Grupa powstała w 1985 roku w Niemczech. Deine Lakaien gra uroczystą, ale i głęboką muzykę, która nie raz zaprowadziła muzyków na szczyt list przebojów. Trudno scharakteryzować ich brzmienie - żadna etykieta nie pasuje na określenie impresjonistycznych obrazów muzycznych Horna i przenikliwego wokalu Veljanova.

Dzisiaj zespół pokazuje się wyłącznie w nienagannej, świetlistej bieli, co stanowi spory kontrast z ich mrocznymi, poetyckimi wizerunkami. Ale nawet jeżeli płycie znajdziemy więcej poczucia humoru i samoironii, jedna rzecz nadal charakteryzuje ten zespół - ciepłe wokale, świetliste melodie i przede wszystkim cień wątpliwości kryjący się za każdym wypowiedzianym zdaniem. Nie znajdziemy tu śladów radosnego, wesołego usposobienia - w zamian otrzymujemy melancholijne, wypełnione bólem osobiste wyznania, osaczone w świecie ekonomicznego kanibalizmu i politycznej arogancji. Wyznania wołające o zrozumienie - tak znajome wszystkim poetom. Ta forma komunikacji zjednała sobie grupie sporą grupę wielbicieli.

Drugie, co charakteryzuje zespół: nie ma tu pogrążenia w rezygnacji, a muzyka jest tym co wspomaga wewnętrzne kontemplacje, ułatwia podążanie przez świat z podniesioną głową i w konsekwencji - pozwala przenosić góry.W ciągu ich długoletniej kariery w Niemczech, zyskali status grupy kultowej.


Historia zespołu zaczyna się od artykułu w gazecie. "Szukam wokalisty który lubi eksperymentować" - to tekst, jaki do lokalnego dziennika wysłał Ernst Horn, muzyk z Monachium. Alexander Valjanov przyjechał do Monachium studiować sztukę filmową oraz teatrologię i odpowiedział na ogłoszenie. Deine Lakaien jest połączeniem muzycznego wizjonerstwa (Horn) i artystycznego idealizmu (Veljanov). Potwierdzeniem tej tezy jest fakt, iż album grupy: "Kasmodiah" zadebiutował na listach płytowych bestsellerów od razu na miejscu 4.

Album "White Lies" ukazał się dokładnie w trzy lata po premierze "Kasmodiah". Fani jak zwykle narzekali na długie przerwy pomiędzy płytami zespołu, ale: po pierwsze - praca nad dwiema ostatnimi trwała przynajmniej rok czasu, po drugie: muzycy pracują w odległości około 600 km od siebie (Veljanov w 1986 roku przeprowadził się do Berlina) i po trzecie: tyle samo pasji i siły wkładają również w działalność swoich projektów solowych. Ich kreatywność jest chwilami zaskakująca: w roku 2005 Veljanov wydał drugi solowy album "The Sweet Life", a równolegle z pierwszym singlem z "White Lies" - "Generation" - ukazał się autorski projekt Horna - stylizowany na średniowieczny Helium Vola.

"Wszystkie albumy Deine Lakaien to jakby poruszanie się po obszarze pełnym różnych gatunków, ale zbliżonych do siebie tematów" - mówi Horn. Przy pracy nad 'White Lies' zespół skupił się na pracy w ducie, okazjonalnie zapraszając tylko do współpracy wybranych muzyków - mistrza skrzypiec grającego na co dzień w monachijskiej Filharmonii, wiolonczelistę z Modern String Quartet, czy gitarzystę i muzyka grającego na instrumencie zwanym "hurdy-gurdy".

W roku 2007, zespół obchodził dwudziestolecie działalności. Niesamowite jest to, że od tak długiego czasu Ernstowi i Alexandrowi udało się zachować całkowicie różny wygląd, ale i pełną zgodność charakterów i pomysłów. Dla obu z nich ciągłym wyzwaniem pozostaje tworzenie muzyki, nie komercyjnej, ale takiej, która pomaga odnaleźć się i zrozumieć rzeczywistość.

Skład:

Alexander Veljanov - wokal
Ernst Horn - wszystkie instrumenty

Dyskografia:

01. Deine Lakaien (1986)
02. Dark Star (1991)
03. 2nd Star (1991)
04. Dark Star Tour Live (1992)
05. Forest Enter Exit (1993)
06. Mindmachine (1994)
07. Acoustic (1995)
08. Winter Fish Testosterone (1996)
09. Kasmodiah (1999)
10. Return (1999)
11. Generators (2001)
12. Where Are You (In The Chains Of): CD1 (2002)
13. Where Are You (In The Chains Of): CD2 (2002)
14. White Lies (2002)
15. Live In Concert (White Lies Tour) (DVD/VHS) (2003)
16. Live In Concert (White Lies Tour) (2CD/4LP) (2003)
17. 1987: The Early Works (2003)
18. Secret Hideaway (2005)
19. April Skies (2005)
20. Over And Done (2005)
21. The Concert That Never Happened Before (DVD) (2006)
22. 20 Years Of Electronic Avantgarde (2007)
23. Gone (Single) (2010)
24. Indicator (2010)

Oficjalna strona internetowa: www.deine-lakaien.com
MySpace: www.myspace.com/deinelakaien

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły