Ohlsson
Castle Party 2018
Encyklopedia :

Current 93

Current 93 - zespół grający neofolk, industrial oraz muzykę eksperymentalną. Jest brytyjską formacją, którą założył w 1982 roku David Tibet po opuszczeniu Psychic TV. Muzycznie Current 93 oscyluje pomiędzy nastrojowym neofolkiem a muzyką industrialną i noise.
Tibet jest jedynym "stałym" członkiem formacji, lecz Steve Stapleton'e (z Nurse With Wound) pojawia się niemal na każdej jego płycie. Kolejnym częstym kolaboratorem jest Michael Cashmore. Douglas P. (Death In June) jest kolejnym "bywalcem" Tibeta - gościł na dwunastu płytach Current'a 93. Steve Ignorant Pf Crass (używający pseudonimu "Stephen Intelligent"), Boyd Rice, Freya Aeswynn, Nick Cave, Rose McDowall, Tiny Tim i Ian Read Of Fire + Ice także użyczali swoich talentów na płytach Currenta.

Do ciekawych wycieczek muzycznych Current 93 można zaliczyć liczne nagrania, w których występował Hilmar Örn Hilmarsson. Na Island usłyszeć można również Björk (śpiewy wybrzmiewające w tle utworu "Falling"). W 1990 roku ukazała się płyta nazwana "Current 93 Present Sveinbjörn Beinteinsson" zawierającą cztery islandzkie poematy i pieśni, które skomponował i odśpiewał Sveinbjörn Beinteinsson.

Nazwa grupy odnosi się do pism Aleistera Crowleya - liczba 93 jest jedną z najważniejszych liczb występujących w Thelemie. Mistycyzm i okultyzm pełnią istotną rolę w większości tekstów pisanych przez Tibeta. Sięga on często do wątków buddyjskich i konfucjańskich jak również do wątków chrześcijańskiego, część tekstów ma charakter wizyjny.

Skład:

David Michael Bounting - wokal, wszystkie instrumenty

Dyskografia:

01. Mi-Mort (1983)02. LAShTAL (1984)
03. Nature Unveiled (1984)
04. No Hiding From The Blackbird (1984)
05. Dogs Blood Rising (1984)
06. Nylon Coverin' Body Smotherin' (1984)
07. Live At Bar Maldoror (1985)
08. Nightmare Culture (EP) (1985)
09. NL Centrum-Amsterdam (1986)
10. In Menstrual Night (1986)
11. Happy Birthday (1987)
12. Dawn (1987)
13. Imperium (1987)
14. Crowleymass (1987)
15. The Red Face Of God (1988)
16. Christ And the Pale Queens Mighty In Sorrow (1988)
17. Swastikas For Noddy (1988)
18. Faith's Favourites (EP) (1988)
19. Time Stands Still (1988)
20. Earth Covers Earth 1988)21. Rome/Hourglass For Diana/Fields Of Rape 1989)
22. She Is Dead And All Fall Down (1989)
23. ????! (EP) (1989)
24. Crooked Crosses For The Nodding God (1989)
25. 1888 (EP) (1990)
26. Looney Runes (1990)
27. Horse (1990)
28. The Summer Of Love (1990)
29. Current 93 Presents Sveinbjörn Edda (1990)
30. Broken Birds (1991)
31. As the World Disappears... (1991)
32. Island (1991)33. Thunder Perfect Mind 1992)
34. Current 93/Death In June/Sol Invictus (1992)
35. Hitler As Kalki (1993)
36. Emblems (1993)37. Of Ruine Or Some Blazing Starre (1993)
38. Lucifer Over London (1994)
39. The Fire Of The Mind (1994)
40. Tamlin (1994)
41. Since Yesterday: A Peek Into The Pit (1995)
42. Where The Long Shadows Fall (Beforetheinmostlight) (1995)
43. All The Pretty Little Horses (The Inmost Light) (1996)
44. When The May Rain Comes (1996)
45. The Starres Are Marching Sadly Home (Theinmostlightthirdandfinal) (1996)
46. Untitled 1996)
47. In A Foreign Town, In A Foreign Land (1997)
48. Dogs Blood Order (1997)49. A Gothic Love Song (1998)
50. Soft Black Stars (1998)
51. Calling For Vanished Faces (1999)
52. Current 93/Michael Cashmore/Christoph Heemann (1999)
53. Misery Farm (1998)
54. All Dolled Up Like Christ (1999)
55. I Have A Special Plan For This World (2000)
56. Immortal Bird (2000)
57. Sleep Has His House (2000)
58. Faust (2000)
59. The Great In The Small (2001)
60. Cats Drunk On Copper (2001)
61. Who Is The Sufferer? (2001)
62. Bright Yellow Moon (2001)
63. Purtle (2001)
64. This Degenerate Little Town (2001)
65. Hot Buttered Xhol (2001)
66. Some Soft Black Stars Seen Over London (2001)
67. Music For The Horse Hospital (2002)
68. Maldoror Is Dead (2002)
69. The Seahorse Rears To Oblivion (2002)
70. Current 93/Antony And The Johnsons (2003)
71. Live At St Olave's Church, London (2003)
72. A Little Menstrual Night Music (2003)

Oficjalna strona internetowa: www.durtro.com
MySpace: www.myspace.com/current93

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły