Ohlsson
Zadra
Encyklopedia :

Clan Of Xymox

Clan Of Xymox - powstał w Nijmegen, w Holandii w 1983 roku. Nazwa zespołu, a zwłaszcza słowo Xymox jest neologizmem, które nic nie oznacza. Członkowie kapeli po prostu wymyślili je któregoś dnia i bardzo się im ono spodobało. W 1984 roku zespół wydał własnym nakładem mini-album "Subsequent Pleasures". Nagranie zostało zrealizowane w domu na prymitywnym, przenośnym czterośladzie i brzmi bardzo surowo. Od tego właśnie rozpoczęła się kariera zespołu.

Po promocji mini-albumu, zespół uczestniczył w trasie koncertowej po Anglii wraz z Dead Can Dance, a później podpisał kontrakt z 4AD. Jesienią 1984 do zespołu dołączył Peter Nooten.

Kolejne dwie płyty przyniosły zespołowi ogromną popularność. "Medusę" uznano za "najpiękniejsze dziecko" zespołu. Kapela obrała jednak kierunek pop'owy, co znacznie zaniżyło jej popularność. Zmienił się jej skład, a nazwę skrócono na Xymox.

Po kilku latach zespół powrócił jednak na poprzednią drogę i nagrał wreszcie płytę "Hidden Faces" - trafiającą do gotyckiej publiczności. Stary dobry Clan Of Xymox został wskrzeszony. Zespół powrócił na scenę oraz nagrywał płyty cieszące się coraz większym uznaniem. Poraz drugi zdobył fanów oraz ogromną popularność. Zagrał m.in. na polskim festiwalu Castle Party.

Choć muzyka Clan Of Xymox przechodziła wiele zmian, zawsze należał on do najważniejszych zespołów sceny niezależnej lat 80 i 90. Ostatni raz zespół gościł w Polsce podczas 13 edycji festiwalu Castle Party w Bolkowie w 2006 roku.

15 marca 2008 roku zespół wystąpił w klubie Dekompresja w Łodzi w celu promocji DVD "Visible".

Skład:

Ronny Moorings - wokal, gitara elektryczna
Denise Dijkstra - instrumenty klawiszowe
Mario Usai - gitara elektryczna
Mojca Zugna - gitara basowa, boczny wokal

Byli członkowie zespołu:

Agnes Jasper - instrumenty klawiszowe
Nina Simic - instrumenty klawiszowe
Sharon Soffner - instrumenty klawiszowe
Peter Nooten - instrumenty klawiszowe
Frank Weyzig - gitara elektryczna
Rob Vonk - gitara elektryczna
Anke Wolbert - gitara basowa, boczny wokal
Willem van Antwerpen - perkusja
Rui Ramos - perkusja

Dyskografia:

01. Clan Of Xymox (1985)
02. Medusa (1986)
03. Subsequent Pleasures (1994)
04. Out Of The Rain (1997)
05. Hidden Faces (1997)
06. This World (1998)
07. Creatures (1999)
08. Consolation (1999)
09. Live (2000)
10. Liberty (2000)
11. Notes From The Underground (2001)
12. Remixes From The Underground (2001)
13. There's No Tomorrow (Single) (2002)
14. Farewell (2003)
15. The Best Of (2004)
16. Breaking Point (2006)
17. Heroes (MCD) (2007)
18. Visible (DVD) (2008)
19. Emily (Single) (2009)
20. In Love We Trust (2009)

Oficjalna strona internetowa: www.clanofxymox.com
MySpace: www.myspace.com/clanofxymox

Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły