Castle Party 2020
Wracać wciąż do domu Le Guin
Encyklopedia :

After Forever

After Forever - założony w 1995 roku holenderski zespół grający początkowo death metal, a od 1997 roku kiedy to dołączyła do niego wokalistka Floor Jansen zmierzający w kierunku gotyckiego doom metalu i metalu klimatycznego. Początkowo zespół nazywał się Apocalypse. W roku 1999 roku już pod nazwą After Forever zespół wydał 2 dema: "Ephemeral" i "Wings Of Illusion".
Zaraz po nich wydano singiel "Follow In The Cry", promujący pierwszy pełnometrażowy album "Prison Of Desire". Na płycie gościnnie wystąpiła Sharon den Adel z zespołu Within Temptation. Debiut okazał się jak najbardziej udany. Zachęceni reakcją fanów i krytyków, muzycy nagrali dużo lżejszego Deciphera. W kwietniu 2002 roku od grupy odszedł jeden z założycieli grupy - Mark Jansen. Na jego miejsce wszedł Bas Maas. Odejście Marka nie zniechęciło reszty. W październiku 2003 roku After Forever wydało EPkę "Exordium". Ukazał się na niej m.in. cover Iron Maiden - "The Evil That Men Do".

Niedługo potem od zespołu odszedł również klawiszowiec Lando van Gils zastąpiony potem przez Joosta van der Broeka. Następnym i niewątpliwie najgłośniejszym wydawnictwem było "Invisible Circles". Album charakteryzują progresywne brzmienie gitar oraz konceptowość. Invisible Circles opowiada o życiu dziewczynki dorastającej w trudnych okolicznościach. Płyta zyskała wielkie uznanie m.in. w Holandii, gdzie zajęła 26 miejsce spośród stu najlepszych albumów roku 2004.

Następnie zespół zapowiedział wydanie kolejnego albumu - "Remagine" na luty 2005 roku. W tym samym czasie grupa dowiedziała się o tym, że perkusista André Borgman ma raka. Na szczęście nowotwór został usunięty. W wyniku tego premierę "Remagine" przesunięto na wrzesień 2005 roku.

Skład:

Floor Jansen - wokal
Joost van den Broek - instrumenty klawiszowe
Sander Gommans - gitara elektryczna, wokal
Bas Maas - gitara elektryczna
Luuk van Gerven - gitara basowa
André Borgman - perkusja, gitara akustyczna

Byli członkowie zespołu:

Jack Driessen - instrumenty klawiszowe
Lando van Gils - instrumenty klawiszowe
Mark Jansen - gitara elektryczna
Joep Beckers - perkusja

Dyskografia:

01. Ephemeral (Demo) (1999)
02. Wings Of Illusion (Demo) (1999)
03. Prison Of Desire (2000)
04. Decipher (2001)
05. Exordium (EP) (2003)
06. Invisible Circles (2004)
07. Remagine (2005)
08. Mea Culpa: Retrospective (Compilation) (2006)
09. After Forever (2007)

Oficjalna strona internetowa: www.afterforever.com
MySpace: www.myspace.com/afterforever

Źródło: Wikipedia
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły