Wracać wciąż do domu Le Guin
Castle Party 2020
Encyklopedia :

Absurd

Absurd - niemiecki zespół black metalowy. Grupa stworzona została w 1992 roku przez trzech (wtedy) małolatów: Wolfa (lidera i menedżera grupy), Sebastiana "DMD" S. i Hendrika "JFN" M. Do dzisiaj nie wiadomo skąd pomysł na nazwę , muzycy w ogóle nie przykładali do niej wagi.
Swoje pierwsze promo nagrali w czerwcu 1992 roku w miejscowym domu kultury. Później, na skutek braku tolerancji do satanistycznego image zespołu, byli zmuszeni przenieść się gdzieś indziej. Zakotwiczyli się w małym domku w pobliskim lesie. Tam, pod koniec 1992 roku doszlifowali materiał i nagrali swoje demo. Z czasem zespół stopniał do składu dwuosobowego, gdzie zabrakło Wolfa. W tym składzie, w marcu 1993 roku nagrali demo składające się z dwóch utworów bez wokalu. Kwiecień był miesiącem burzy. W wyniku kłótni Sebastiana z uczniem, obaj muzycy Absurd zamordowali chłopaka. Trafili do więzienia na 8 lat. Przez burzliwy okres i dokonania zespołu, uważa się go, za najbardziej kontrowersyjny niemiecki zespół sceny black metalowej.

Skład:

Ronald Möbus "Wolf" - wokal
Unhold - perkusja

Byli członkowie zespołu:

Sebastian Schauseil "Dark Mark Doom" - wokal
Udo H. "Damien Thorn" - gitara elektryczna
Tormentor - gitara elektryczna
Andreas Kirchner "Chuck Daniels" - gitara basowa
Hendrik Möbus "Randall Flagg" - perkusja

Dyskografia:

01. God's Death (Demo) (1992)
02. Death From The Forest (Demo) (1993)
03. Sadness (Demo) (1993)
04. God's Death/Sadness (Compilation) (1994)
05. Out Of The Dungeon (Demo) (1994)
06. Ubungsraum (Demo) (1994)
07. Thuringian Pagan Madness (Demo) (1995)
08. Facta Loquuntur (1996)
09. Totenburg/Die Eiche (Split) (1997)
10. Asgardsrei (EP) (1999)
11. Sonnenritter (Demo) (1999)
12. Werwolfthron (2001)
13. Wolfskrieger/Galdur Vikodlaks (Split) (2002)
14. Totenlieder (2003)
15. Raubritter (EP) (2004)
16. Blutgericht (2005)
17. Grimmige Volksmusik (EP) (2005)
18. Raubritter/Grimmige Volksmusik (Compilation) (2007)
19. Der Fünfzehnjährige Krieg (2008)
20. Weltenfeind (Split) (2008)

Oficjalna strona internetowa: www.hordeabsurd.com
Komentarz
Średnia ocena: 0
Oceny: 0
starstarstarstarstar

Podobne artykuły