Dodano: 2009-12-06 11:27
Ekranizacja Millennium rowniez bardzo mi sie podobalo-zwlaszcza glowna bohaterka, niesamowita osoba.Az wstyd ale wczesniej nie mialam do czynienia z Larssonem,dopiero teraz zaczynam jego trylogie.
Z nowszych polskich rzeczy polecam Rewers z rewelacyjna Janda i Buzek,czarna komedia z nutka kryminalna i watkiem milosnym, do tego osadzona w latach 50tych, czarno biala,plus kilka momentów wspolczesnych.
zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje rozpusta.
Dodano: 2009-12-06 14:56
| Suspiria napisał(a): |
| Az wstyd ale wczesniej nie mialam do czynienia z Larssonem,dopiero teraz zaczynam jego trylogie. |
Ja także ze wstydem powiem, że dopiero po filmie chcę sięgnąć po jego knizki... No ale wczesniej nie miałem pojęcia, że ktos takowy istniał :/
Poza tym niewiedza nie jest głupotą
Dodano: 2009-12-06 16:24
| janciovodnik napisał(a): |
Poza tym niewiedza nie jest głupotą ![]() |
Czasem bywa błogosławieństwem.
Prawda jest córą czasu poczętą w przypadkowym i krótkotrwałym romansie ze zbiegiem okoliczności.
Dodano: 2009-12-10 21:15
ostatnio przeczytałem cosik takiego...:arrow:
Powstanie siódma część "Gwiezdnych Wojen"?
Od 30 lat George Lucas kieruje jednym z najbardziej dochodowych przedsięwzięć rozrywkowych w historii – serią "Gwiezdne Wojny". Wszystko zaczęło się od "Nowej Nadziei", po której nastąpiło pięć kolejnych filmów fabularnych, kilka seriali, gry, serie książek i oczywiście miliony gadżetów. Teraz pojawiają się pierwsze sygnały, że poza szykowanym serialem aktorskim, czekać nas może kolejny film kinowy.
Sprawcą całego zamieszania jest Thomas Dolby, który na swoim blogu zamieścił taką oto notkę: Jestem w Tiburon, CA, zmęczony lotem ale wciąż całkiem obudzony o 5 rano. Jestem u mojego przyjaciela, z którym kiedyś współpracowałem, Paula Sebastiena, który na przestrzeni lat pracował dla Xbox, Playstation a teraz LucasArts. Ostaniej nocy opowiedział mi o nadchodzącym serialu, filmie i grze sieciowej związanej z Gwiezdnymi Wojnami.
Czyżby Lucas rzeczywiście przymierzał się do nakręcenia kolejnego filmu? A być może Sebastien miał na myśli nieuchronną konwersję serii na 3D? Niestety Dolby nic więcej na ten temat nie napisał.
tekst: www.filmweb.pl
Osobiście nie mam nic przeciwko 8) na kolejne spotkanie z Gwiezdnymi Wojnami na wielkim ekranie :wink:

Kochaj bliskich twemu sercu,tak szybko odchodzą...
Dodano: 2009-12-13 20:56
Ink(2009)" Opowiada o tajemniczych siłach toczących bój o nasze dusze podczas snu – jedne zsyłają na nas okropne koszmary a drugie oferują kojące marzenia senne. Pewnej nocy ośmioletnia Emma zostaje porwana i uwięziona w krainie Snu – od tego momentu rozpoczyna się walka o jej niewinną duszę."
Dla mnie 10/10- za oryginalnosc i odmiennosc od tego co ostatnio powstaje.I to ukazanie swiata, zla i dobra....
zwątpiwszy w miłość i cnotę, zostaje rozpusta.
Dodano: 2009-12-13 22:36
dopiero wczoraj :arrow:
Bękarty wojny / Inglourious Basterds (2009)
No cóż 8O jakoś szczególnie film mnie nie powalił :? jest jak dla mnie przereklamowany i to mocno
generalnie taki sobie :wink:

Dodano: 2009-12-13 22:41
Tez sie przymierzam.Miala jakas fatalna kopie wiec po 5 min wylaczylam
A ja osotanio Zombieland lyknelam-calkiem fajna komedyjka
"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "
Dodano: 2009-12-14 18:56
a u mnie ostatnio klasyk polskiej komedi :)
http://www.youtube.com/watch?v=lRFLzOTknv8
Dodano: 2009-12-28 21:23
"Avatar" oczywiście w wersji 3d, bardzo mi się podobał,niesamowite efekty wizualne, nawet fabuła była świetna, co rzadko się zdarza w tego rodzaju filmach, mam nadzieję,że będą kolejne części :)
Dodano: 2009-12-28 23:55
Tez sie czaje na "Avatara" poza tym ciekawi mnie "legion"
"..Przed nikim czoła nie chylę Odrzucam te chwile I wszystkie słowa, którymi Złamali, opętali Odrzucam boga, dogmaty, świętości, herezje Odrzucam pustą poezję "
Dodano: 2010-01-07 23:10
"LAS VEGAS PARANO" - za pierwszym podejściem nie dałam rady obejrzeć tego filmu, jednak ostatnio jestem w takim nastroju, że nawet się wkręciłam...
Tak na marginesie, to nie wiem czy ktoś kto nigdy nie był choć w podobnym stanie, jak bohaterowie filmu, zrozumie ten klimat...
Oczywiście nie twierdzę, że aby w pełni pojąć przesłanie należy się czymś nałupać przy oglądaniu, jednak zapewne byłoby to jakimś uproszczeniem...
Depp - jak zwykle genialny, ale czy on kiedyś zagrał źle? Z całą pewnością rola wymagała od niego ukazania jego niezwykłych zdolności przeobrażania się niczym kameleon. Nie tylko fizycznie.
Rzecz oczywista polecam ten film, choć może nie tym co nie lubią psychodelicznych klimatów lat siedemdziesiątych...
Dodano: 2010-01-22 11:12 Zmieniono: 2010-01-22 11:14
5th element a teraz 4th Kind. Kolejny paradokument i kolejny film o porwaniach przez obcych. Da sie to jakoś obejrzeć.
Czego obejrzec sie nie da to
Gdyby film nosil tytul "Matrix" to inna historia. Srednie kino akcji luzno nawiazujace do tworczosci Conan Doyle'a. Takie profanacje powinny byc karalne.
Natomiast miłośnicy porządnego angielskiego kina na pewno powinni zobaczyc 
Life is complex: it has both real and imaginary components
Dodano: 2010-01-22 11:46
Dzieci Ireny Sendlerowej / The Courageous Heart...
( Biograficzny, Dramat historyczny )
> Historia Ireny Sendler (Anna Paquin), która podczas II wojny światowej wraz z grupą współpracowników uratowała ponad 2.5 tysiąca żydowskich dzieci, wywożąc je z warszawskiego getta. Maluchy umieszczone zostały w polskich rodzinach, sierocińcach i klasztorach. Prawdziwa tożsamość uratowanych była przez Irenę systematycznie odnotowywana na maleńkich karteczkach ukrytych w słoiku zakopanym w ogrodzie. W 1943 roku bohaterka została aresztowana przez gestapo i skazana na śmierć, ale dzięki wysokiemu okupowi zapłaconemu przez "Żegotę" wyrok wykonano tylko na papierze.
Dodano: 2010-01-22 20:01
"Każdy sposób (jest) dobry " z Clintem Eastwoodem :) bardzo dobra komedia bodajże z 78 roku :)
Dodano: 2010-01-22 20:30
dusza - SOMEWHERE IN THE REALM OF IMAGINATION, cialo - LUND/SZWECJA
Wczoraj obejrzalam "The Road" /Droga/ - wstrzasajaca, post - apokaliptyczna wizja swiata w rezyserii Johna Hillcoata i z Viggo Mortensenem w roli glownej...goraco polecam (premiera kinowa w Polsce - 19 lutego)
All is only illusion...all except the music! "Music is a place to go to take refuge. It is a sanctuary from mediocrity and boredom. It is innocent and it is a place you can lose yourself in thoughts and memories and intricacies.”
Dodano: 2010-01-24 01:55 Zmieniono: 2010-01-24 01:58
Jakiś czas temu obejrzałem sobie The Rocky Horror Picture Show. Film ma ponad 30 lat, ale nadal świetnie się ogląda, zwłaszcza po paru piwach
Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!
Dodano: 2010-01-24 21:19 Zmieniono: 2010-01-24 21:20
Lubie ten typ poczucia humoru. Tu śmiejemy sie ze zjawisk paranormalnych i absurdów panujących w armi. No i do tego pierwszoligowa obsada. Godne polecenia.
Dodano: 2010-01-25 00:29 Zmieniono: 2010-01-25 00:31
Ja dziś filmowo 2 pozycje:
MOON
- strasznie jednak dołujący ten film...
oraz
MURDER BY NUMBERS
- sandre bullock mozna było sobie darowac za to plus za udzial michaela pitta, hehe
W czwartek natomiast obejrzałam "AVATAR" w real3D w Imaxie - niesamowita sprawa z tym trójwymiarem :)
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2010-01-26 23:51
Znowu George Clooney tym razem w "Up In The Airę. Prawie jak praca srepa tylko jezdzi sie i zwalnia ludzi. Miłe zajęcie
"The Lovely Bones". Zawsze mam problem z określeniem gatunku tego typu filmow. Dramat z elementami fantastyki, horroru, thrillera, kryminału. Dobrze zrobiony film - nic dziwnego ze ma wysokie notowania.
Dodano: 2010-01-27 13:13
Martwica mozgu, a teraz fabryka smierci i fabryka smierci krwotok. A kupoje ktos z was oryginaly? Jesli tak to gdzie?
Czasami warto uciec od zycia...
Dodano: 2010-01-27 19:43
No ja kupuję,nie od razu po ukazaniu czekam jakiś czas,potem łykam przeważnie za 19.99zł,ale nie mogę tak oficjalnie z oczywistych powodów napisać gdzie ;-D ,mogę napisać tylko,że to sieć > Nie Tylko Dla Idiotów

Dodano: 2010-02-01 13:15
BĘKARTY WOJNY - filmik całkiem, całkiem.
Tylko przeginka z tą "zemstą według Żyda". Tarantino daje upust swojej nienawiści do Adolfa w sposób, jak dla mnie zbyt osobisty. Obnaża swoją chorą psychikę, co podchodzi pod perwerę...
Ale to specyfika jego filmów. Można je tylko lubić, albo nie lubić.
WROGOWIE PUBLICZNI - wielkie rozczarowanie.
Po tym filmie spodziewałam się czegoś innego, tymczasem to film jakich było już wiele. Momentami nawet wiało nudą, ale może o to chodzi w filmach gangsterskich? Dużo strzelanek i ciągłe pościgi to główny element.
Jedynie trzeba przyznać - udźwiękowienie fantastyczne. No i scena, w której ginie główny bohater - jedyna godna zapamiętania. Patrząc na nią ma się wrażenie, że Depp umiera naprawdę. Jakby wiedział, jak to jest(?) Powinien za tą scenę dostać Oscara.
Dodano: 2010-02-01 13:38 Zmieniono: 2010-02-01 14:15
Jako że wczoraj była niedziela, to obejrzałam dwa filmy:
1) SILK (Jedwab) - melodramat jakich wiele, obejrzałam tylko ze względu na Michaela Pitta
[img]http://gfx.filmweb.pl/po/55/42/285542/7195338.3.jpg?l=1212155930000[/img]
2) SONNY - dramat w reżyserii Nicolasa Cage'a, nie taki zły choć zakończenie do przewidzenia...
[/img]http://gfx.filmweb.pl/po/56/37/35637/6921082.3.jpg?l=1238293281000[/img]
"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"
Dodano: 2010-02-01 15:26
Terminator: Salvation
Nie zawiodłem się. Nawet Arnold się na chwilkę pojawił ;D
Dodano: 2010-02-01 20:16
Aja w sobotę byłam na "parnasusie" i podobał mi się niezmiernie ten film byćmoże dla tego ze zobaczyłam w nim świat mojej własnej chorej wyobraźni:)