Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Jaki sprzęt muzyczny polecacie?. Strona: 2

Wysłany: 2010-08-16 19:30

nie chcę zakładać nowego tematu, a widziałam że coś o odtwarzaczach mp3 się przewinęło.

mam pytanie, czy ktoś posiada lub posiadał odtwarzacz [color=RED:4fc206038b]pentagram[/color:4fc206038b] ?

Chodzi mi szczególnie o:
Pentagram Vanquish VOLT 8GB i
Pentagram Vanquish R SKIT 8GB.

Ktoś może coś napisać na ich temat ?

"Music is my power, Music is my life"

Wysłany: 2010-08-17 19:12

zupełnie nikt nic nie wie ?

"Music is my power, Music is my life"

Wysłany: 2012-04-15 18:59

[quote:fc2752df96="Ineskos"]nie chcę zakładać nowego tematu, a widziałam że coś o odtwarzaczach mp3 się przewinęło.

mam pytanie, czy ktoś posiada lub posiadał odtwarzacz [color=RED:fc2752df96]pentagram[/color:fc2752df96] ?

Chodzi mi szczególnie o:
Pentagram Vanquish VOLT 8GB i
Pentagram Vanquish R SKIT 8GB.

Ktoś może coś napisać na ich temat ?[/quote:fc2752df96]

Ja ostatnio zakupiłem odtwarzacz firmy Lark 4gb.
Może służyć jako dyktafon oraz pendrive więc uniwersalny sprzęt a do tego jest mały bo mp4 mnie nie interesowały zupełnie. Kosztował tylko 75zł. Słuchawek nie testowałem bo mam droższe niż sam odtwarzacz :) zresztą założyłem o tym osobny temat. Mój sprzęt mogę śmiało polecić choć ile pochodzi to nie wiadomo :) Grunt że jest standardowe 2lata gwarancji :)
Niestety z pentagram nie miałem styczności. Jedynie szmat czasu temu miałem mp3 creativa ale że było to 512mb to teraz to tylko pendrive.

\m/ STILL HARD \m/ STILL HEAVY \m/ METAL FOREVER! \m/

Wysłany: 2013-07-14 00:35

Kuboleo (Anciliae)
Kuboleo
Kędzierzyn-koźle

Od jakiegoś czasu poszukuję wieży, dużej nie mini. Fajnie by było gdyby była segmentowa i dawała czysty dźwięk. Cena do 2000. Może być używana.
Szukam też nowego gramofonu, ale do użytku domowego, a nie dla Dj'a.
Jakieś propozycje?

"Marność nad marnościami, powiada Kohelet, marność nad marnościami - wszystko marność." Koh 1,2

Wysłany: 2013-07-17 13:51

[quote:65e4297033="Kuboleo"]Od jakiegoś czasu poszukuję wieży, dużej nie mini. Fajnie by było gdyby była segmentowa i dawała czysty dźwięk. Cena do 2000. Może być używana.
Jakieś propozycje? [/quote:65e4297033]

A może pomyślałbyś nad mini. Ja mam już od dobrych kilku lat Yamahę Pianocrafta (model E810). Jak dla mnie gra pięknie, nie jestem jednak audiozboczeńcem, więc pewnie się nie znam (na forach internetowych - ludzie bardziej obcykani ode mnie w temacie - sobie ją chwalą).

Jakiś czas temu chciałem ją zmienić na coć większego, i to tylko dlatego żeby zmienić (bo większa ładnie wygląda etc.) Stwierdziłem jednak, że skoro jestem zadowolony z tego jak gra, to zmiana nie ma sensu. Zmieniłem za to miejsce zamieszkania, kupiłem ładne meble, w które ładnie ją wkomponowałem. I wszystko git :)

masz link z pierwszego lepszego eszopu do nowych Pianocraftów. Może coś Ci się przyda.

W kwestii słuchawek, ostatnio nabyłem Sennheisery HD 449. Mnie pasują. Chciałem kupić najpierw HD 280 pro, ale znalazłem opinie, że nie ma większej różnicy w tym jak grają (przy takim sprzęcie jak mój, to pewnie wszystkie i tak grałyby bardzo podobnie), a była za to znaczna w cenie - ok. 200 zł.

...a życie mnie już nauczyło nie trwonić bez sensu pieniędzy

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2013-08-19 21:46

Poleci mi ktoś mini wieżę o w miarę przyzwoitej jakości dźwięku ?

Suffer the pain of discipline or suffer the pain of regret!

Wysłany: 2013-08-20 13:38

Potrzebuję czegoś w miarę małego do wynajmowanego pokoju. Nie mam miejsca na duży zestaw.

Wysłany: 2013-08-24 16:47

Głośniki, wieża, czy co dokładnie tam ma być? I druga sprawa - za ile

Wysłany: 2013-08-26 21:18

Myślałem, o czym małym, co bez problemu przewiozę przy zmianie mieszkania. Cena - tu jestem elastyczny. Jestem w stanie wydać nieco więcej dla lepszej jakości dźwięku. Może być sprzęt używany.

Wysłany: 2013-08-27 08:48

Mówię Ci Chłopie, bierz "Pianocrafta". Ja na swoim jadę już dobrych kilka lat i jestem zadowolony. Zmienić zawsze możesz na lepszy. A jak uwijesz sobie gniazdo, to Yamaha wyląduje w pokoju dzieciaka, albo w sypialni :)

Wierzę w Boga, Ojca Wszechmogącego ...

Wysłany: 2013-08-27 14:55 Zmieniony: 2013-08-27 14:56

[quote:4907bb5267="Kuboleo"]Od jakiegoś czasu poszukuję wieży, dużej nie mini. Fajnie by było gdyby była segmentowa i dawała czysty dźwięk. Cena do 2000. Może być używana.
Jakieś propozycje? [/quote:4907bb5267]

Polecam Pro-Jecta. Wymiata :)
Co do wież nie wypowiadam się bo najlepszy zestaw to wzmacniacz stereo + gramofon + CD (w zasadzie sam gramofon wystarczy ;P).

jam cłek wolny lec ślebodny ;)

Wysłany: 2014-10-03 19:24

Pro - Jack super i cenowo także

Kropla drąży skałę

Wysłany: 2014-10-06 11:58

iosis (Bicz)
iosis
Gliwice/Warszawa

hmm witam. Jestem nowy ale postanowiłem, że jednak się wypowiem. Jeśli chodzi o sprzęt będzie zawsze będzie problem z poleceniem czegoś.
Mogę Ci śmiało zaproponować zestaw w stylu wzmacniacz - dac - transport. Jednak wszystko jest uwarunkowane jakimiś szczegółami.
Skąd masz źródło muzyki ( gramofon, źródło cyfrowe - macierz coś w podobie, komputer czy płyta CD/SACD)
Coś co u jednego będzie grało fantastycznie u drugiego po prostu nie będzie kompletnie zadowalające. Inne okablowanie, inna kubatura pomieszczenia, inna akustyka wnętrza itd.
Zmiennych jest bardzo dużo - więc przydało by się specyzować potrzeby + możliwości, finansowe również.
Można zrobić zestaw audio za 3K, można za 10K.
Jeśli finanse są na odpowiednim poziomie, osobiście wszedł bym w świat sprzętu audio zupełnie innego niż komercyjna yamaha, czy inni. Od razu uprzedzam nie jestem negatywnie nastawiony do tej marki, ale to nie ta sama klasa co kiedyś.
Prosty przykład - popularny JBL ( kolumny ) zdeklasowany przez firmę TAGA ( mniej znaną w świecie komercyjnym )
Masz ciut więcej kasy - MELODIKA - jeszcze więcej ESA.
Do tego dokładasz jakiś przetwornik DAC ( np AudioGD ) wzmacniacz - może być tej samej firmy z niezależnymi torami zasilania na każdy kanał audio ( rozwiązanie stricte prądowe !!! ) plus transport np: Cocktail Audio ( po co wywalać kasę na cambridge audio ) do tego dobre kabelki ( np Klotz, jeśli zaś lubisz coś delikatniejszego Melodika trochę ocieplające dźwięk ) oraz wtyki ( dla mnie Neutrik, lub Ryan - zależy od pieniędzy ) i masz super zestaw który Cię powali i wciśnie w fotel.
Jeśli słuchasz coś symfonicznego - klasycznego - kupuj lampy, na triodzie. Nie zawiedziesz się bez dwóch zdań !!!

P.S a może słuchasz na na słuchawkach - ale jakich ? otwartych, zamknięty, pół otwartych - ortodynamicznych czy innych ???

Służę pomocą jak by co.

Pozdrawiam

Wysłany: 2014-10-06 14:03

Iosis, nie chcę brzmieć agresywnie ale... chętnie zobaczyłbym "ślepy test" kabli.
Wiem, że kabel ma charakterystykę przenoszenia, ale jakoś wierzyć mi się nie chce, że poniżej 10m usłyszeć można różnicę między dobrymi egzemplarzami.

Wysłany: 2014-10-06 15:08

iosis (Bicz)
iosis
Gliwice/Warszawa

Między dobrymi egzemplarzami myślę, że nie wychwycimy różnicy - stawiając na jednej szali np Klotz-a na drugiej Cordial-a, jednak stawiając coś lepszego kontra przeciętny kabel - różnica powala.
Aby było jednak jasne - osobiście wierzę w okablowanie, ale jestem ogromnym przeciwnikiem kabli voodoo za tryliardy zł :):):):)

Wysłany: 2014-10-06 18:25 Zmieniony: 2014-10-06 19:21

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Co do kabli to ja się nie znam na sprzęcie domowym, gdzie zazwyczaj połączenia są krótkie, 10m to już dużo.

A co do okablowania scenicznego, to tutaj zdarzają się setki metrów i w grę wchodzą różne poziomy sygnałów. Dla kabli głośnikowych najwięcej traci się na mocy, a dla mikrofonowych na charakterystyce przenoszenia - kabel to dwie lub trzy żyły, między którymi tworzą pojemności, których nie chcemy. A kondensator o długości kilkudziesięciu metrów przy niskim poziomie sygnału swoje robi, a konkretnie zawęża/zniekształca pasmo przenoszenia.

Tak czy inaczej zasada działania kabla, gdzie by nie był, jest taka sama. Jakbym miał dobierać kable to szukałbym granic, przy których dalsze zwiększanie ceny już nic nie daje. I wolę wykresy od "ślepych testów".

Aha, Klotze są chyba nieznacznie droższe od Cordiali, ale oba są bardziej elastyczne i znacznie łatwiej się je zwija od chińskich

Edit:
Aha 2: Jeszcze mi się przypomniało, że akurat w Operze w Wiedniu projektanci pozwolili sobie na 80-metrowe połączenia mikrofonowe, od sceny do FOHa (Front of House), to dużo, ale możliwe że inaczej się nie dało.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Wysłany: 2014-10-06 19:17

Yngwie, przy dużej impedancji źródła wyjściowej sygnału, a nie przy niskim poziomie [;

Wysłany: 2014-10-06 19:38

Yngwie (Anciliae)
Yngwie
Wrocław / Częstochowa

Akurat tu związek jest bezpośredni i odwrotnie proporcjonalny. Wszak dąży się do zmniejszania impedancji wyjściowej, żeby sygnał był mocniejszy, ale też bez przesady, można przez przypadek przenieść więcej szumów itp. Tutaj też kwestia doboru parametrów tak, żeby osiągnąć jak najlepszy rezultat - czyli optimum

Tak czy siak we wzorach masz i 'u' i R i 'omegaC', a jak 'omegaC' to i 'f' się można doszukać. No a żeby zbadać charakterystykę przenoszenia to najlepiej zmierzyć poziom sygnału w funkcji częstotliwości.

od czasu do czasu warto wrócić do źródła

Wysłany: 2014-10-07 09:14

iosis (Bicz)
iosis
Gliwice/Warszawa

Suma sumarum jednak zrobiliśmy trochę off topic :):)
Równie dobrze możemy wejść na temat sposobu zarobienia kabla, i co robi cyna z sygnałem ( bez względu na to ile maketingowo informuje producent iż ma srebra )
Specjalnie wybrałem Klotz i Cordial aby była podobna półka cenowa. :):)

Wysłany: 2014-10-07 10:38

wiec konkret co polecasz kwota do 12000zl
salon 24 m2
muzyka ciężki rock
obecnie mam harmam/kardon głośniki jbl
oczywiście tradycyjne stereo
z góry dzieki

Kropla drąży skałę

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło