Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Castle Party 2010. Strona: 2

Wysłany: 2009-08-08 12:25

Szacun Pasek, szacun

Dance floor, dance whore 8)

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-08-08 12:58

[quote:2f93c83e3c="RuczajDJ"]Od pewnego momentu zespoly rocka gotyckiego zżerały własny ogon, byly nudne, nijakie, bez polotu. I tak sie gotyk gitarowy sam wykonczyl [/quote:2f93c83e3c]

Tak jak niedawno rozmawialiśmy. Gotyk doszedł do ściany nie nie miał już jak się rozwinąć. Każdy kolejny zespół był kserem już czegoś istniejącego....i się skończył. Miał w historii swoje 5 minut. Teraz czas zrobić miejsce komuś innemu. Za 10-20 lat trzeba będzie zrobić miejsce następnym itd.

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-08-08 14:08

Phantom napisał:
"Widzę, że czytanie ze zrozumiem przewyższa percepcję niektórych osób. Spłycę temat zatem. Nikt ci nie napisał, że gotyk to samo electro. Niech nas wszystko chroni od tego aby dark electro miało cokolwiek wspólnego gotykiem. Na szczęście do tej pory nie miało i nie ma. Nie lubię się powtarzać ale zrobię wyjątek. Napisałem, że w przyszłym roku dla zrównoważenia tegorocznego CP miło by było gdyby wystąpiły dobre projekty ze sceny dark electro. Wymieniłem przykłady w poprzednim poście. Zanim mi odpiszesz przeczytaj trzy razy, przemyśl sprawę, odpisz później. "

Kolego na wstępie proponuje odwalić się od mojej percepcji. Wcale nie twierdzę że gotyk to samo electro. Nie ma nic przeciwko temu aby takie projekty wystąpiły.(niech będą jak najlepsze,może mi się coś spodoba ;P)
Mi też chodzi o jakąś przyzwoitą równowagę. Znam bardzo dużo osób które po prostu przestały jeździć na ten festiwal z powodu zdecydowanej przewagi elektroniki.
Jedna prośba , może trochę więcej tolerancji dla innych gustów muzycznych?

"Wyrażać siebie i tylko siebie, własną unikalność, nie być baranem w stadzie szarości i schematów.."

Wysłany: 2009-08-08 15:16

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

[quote:a852c5ebf2="gerogoth"]pierwszy dzien elektro
drugi rock gotycki
trzeci itp :) i wszyscy byli by :D zadowoleni :)[/quote:a852c5ebf2]

nie, to byloby beznadziejne - zespoły i nurty należy mieszać - w ten sposób gdy na jednym występię część ludzi chlepiej piwo i zajada jajecznicę pod zamkiem, druga część pląsa pod sceną. w Niemczech na Amphi Festivalu obok siebie funkcjonowały dwie sceny z naprawdę pokaźnym rozstrzałem gatunkowym - od czystego FOLKU czy medieval po harsh electro, nie wspominająć już o gotyku np w wykonaniu Fieldsów - a więc MOŻNA to jakoś pogodzić, tylko wszystko trzeba umiejętnie zaplanować.

ja rowniez nie chcialabym jednego dnia od bileto poludnia po srodek nocy zamęczac sie pod sceną a drugiego wynudzac bo nic nie gra co mi sie podoba :roll:

w ogóle naród polski to jeszcze długo by trzeba uczyć tolerancji :roll:

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2009-08-08 15:46

Afterparty to jest zupełnie osobna sprawa.

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-08-08 16:14

Chodzi o jakość a nie ilość. I jak wspomniałem wcześniej nie mieszajmy w to afterów.

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-08-08 17:35

Dominacja muzyki elektronicznej na tego typu festiwalach to dobry wybór. Występy gothic rockowe (i im pochodne) najlepiej sprawdzają się w klubach i zamkniętych pomieszczeniach na koncertach im tylko poświęconym. Po pierwsze w takich miejscach jest lepsza okazja na wytworzenie odpowiedniej atmosfery towarzyszącej takim występom, po drugie wytwarza się pewna więź między widownią a zespołem a po trzecie na taki występ idą tylko Ci, którzy rzeczywiście chcą go zobaczyć.
Na festiwalu wystarczy jeden, najwyżej dwa takie występy. Ci, którzy smętów nie lubią mają wtedy okazję na "odpoczynek".

Wysłany: 2009-08-09 07:31

Coby rozładować napięcie - drugi potwierdzony zespół to Kirlian Camera.

Własne skrzydła pożerając oswojon zostałem...

Wysłany: 2009-08-19 09:55

[quote:efae02e188="fx"][quote:efae02e188="verdammt"] Ci, którzy smętów nie lubią mają wtedy okazję na "odpoczynek".[/quote:efae02e188]

Nie nazwałabym muzyki deathrockowej "smętami".[/quote:efae02e188]

A jednak

"Tonight's the night..."

Wysłany: 2009-08-19 14:12

A mi brakuje oldschoolowego ebm :D
I kazdy teraz bedzie tak marudzil i marudzil podtrzymujac odwieczna dyskusje ze zespol/plyta/itpitd A jest lepszy od B, a B jest za duza a C za malo i tak wkolko :)
Jak juz Minawi wspomniala o Amphi - wszystkie duze festiwale na zachodzie to zbieranka wszelkiego rodzaju niezaleznych rzeczy - i ktos tam narzeka?
To niestety taka polska checha - ponazekajmy to moze bedzie lepiej :D

i'm.the.bitch.you.hate

Wysłany: 2009-08-27 20:19

minawi (Moderator)
minawi
Poznań / Iława

Potwierdzone zespoly na CP 2010:

AND ONE (de)
ANNE CLARK & THE BAND (uk)
ALEC EMPIRE (de)
KIRLIAN CAMERA (it)
QNTAL (de)
THEATRES DES VAMPIRES (it)
WIEŻE FABRYK (pl)

Dla And One to się wybiorę :P

"Make Foch Not War" "Nic nie może się zmarnować"

Wysłany: 2009-08-28 09:23

Nenar (Primogen)
Nenar
Bielsko-Biała / Gliwice

And One cieszy mnie i to bardzo :D

Ja mam 20 lat, ty masz 20 lat ... i tak wszyscy umrzemy

Wysłany: 2009-08-28 09:42

CLAN OF XYMOX poprosze!!! Ostatnio byli w 2006! Wiem że ostatnio czesto przyjeżdzają do nas, byli w kwietniu w Warszawie, ale na CP też mogliby się zjawić.
PRIDE AND FALL poprosze!!! Jeden z najlepszych zespolów electro musi byc na CP 2010.
VNV NATION równiez poprosze!!! Pride and Fall i VNV Nation razem na CP 2010 - to byloby wydarzenie...
FIELDS OF THE NEPHILIM!!! Chyba da radę ich zaprosić?!
DEINE LAKAIEN ponownie!
HOCICO!!!
na razie tyle.

"Niech Mrok bedzie z Wami"

Wysłany: 2009-08-28 18:58

cholera, żeby tylko dojść na to And One :D

Wysłany: 2009-08-29 18:37

K_101 (Anciliae)
K_101
Warszawa/Chełm

Hehe, to może theatre of tragedy :D inne kapele z wymienianych tutaj nie maja problemu z zagraniem w Polsce samodzielnego koncertu a ToT odwolali...

<....>

CP 2010 Wysłany: 2009-08-30 14:04

Eldarion (Anciliae)
Eldarion
Poznań (no, pod Poznaniem ;) )

Castle Party to nie impreza dance, na którą przychodzi się poskakać do muzyki tanecznej. Mimo, że nie jest to już (niestety) festiwal gotycki, nadal jednak jest DARK independent. Paskievicz i Phantom - żal się człowiekowi robi, jak widzi waszą nietolerancję. Powiecie mi, że bronicie tylko muzyki elektronicznej, ale to nieprawda - najeżdżacie zwyczajnie na ludzi, którzy mają prawo żądać goth rocka, post punku czy nawet gothic metalu. To także muzyka, do której jak najbardziej pasuje określenie dark independent. Więcej - bez post punku, zespołów takich jak Joy Division czy Sisters of Mercy nie byłoby dzisiejszej "mrocznej elektroniki" (jak dla mnie od całych tych Combichristów i Noisuf X'ów bardziej mroczny jest np Aphex Twin ale ok). Może wybierzcie się na Sunrise czy inne the Gathering? Tam sobie pohasacie do woli przy skocznych dźwiękach dobywanych z wnętrza komputerów i syntezatorów i nikt nie będzie wam psuł zabawy żadnymi wymagającymi kompozycjami, mrocznym wokalem i gitarowymi akordami.

Co do proporcji - na takim WGT czy innych europejskich festiwalach panuje równowaga - po połowie brzmień okołorockowych i elektroniki. Na CP takie rozwiązanie byłoby jak najbardziej logiczne. Że teraz też przyjeżdżają tłumy? Zajrzyjcie na forum CP - duża część forumowiczów stwierdza wprost, że przyjeżdża już tylko dla klimatu bo za dużo tam elektro. Festiwal zapomina o korzeniach, jak niektórzy w tej dyskusji.

Poruszono tu też kwestię metalu na CP. Zespoły z tego nurtu także bywają mroczne. Dlaczego odmawiać im wstępu na CP? Raoul_Duke, wiesz, że w 2001 roku w Bolkowie grał Behemoth? Słuchałeś takich zespołów jak Egrimonia, Moonspell, Therion, Type O Negative? Czy one nie są mroczne, gotyckie? Odrobinę tolerancji. (Polecam tez dyskusję na forum CP: http://www.castleparty.com/forum/viewtopic.php?t=4862&start=0 )
Sam jestem fanem postpunku, rocka wszelakiego i metalu, a mimo to nie unikałem zespołów elektronicznych na tegorocznym (moim pierwszym) CP.

Ja w 2010 roku najchętniej zobaczyłbym Egrimonię i Moonspella. Ale panowie z Portugalii zapewne zostaną w sferze marzeń...

"Darkness inprisoning me, all I see, absolute horror!"

Wysłany: 2009-08-31 04:17

K_101 (Anciliae)
K_101
Warszawa/Chełm

[quote:27f7040ae6="RuczajDJ"][quote:27f7040ae6="Xymox"]
PRIDE AND FALL poprosze!!! Jeden z najlepszych zespolów electro musi byc na CP 2010.
[/quote:27f7040ae6]

Nie chce Ci lamac serca, ale PrideAndFall to nie electro ale klasyczny lajtowy synthpopik, i to w dodatku niedawno byli na CP.[/quote:27f7040ae6]

I wystarczy, słabo było.

<....>

Re: CP 2010 Wysłany: 2009-08-31 14:07

[quote:5cf31366ba="Eldarion"]
Może wybierzcie się na Sunrise czy inne the Gathering?[/quote:5cf31366ba]

Global Gathering :D
The Gathering gral w tym roku na Amphi i bylo git aczkolwiek to juz nie to samo co z Anneke :)

i'm.the.bitch.you.hate

Wysłany: 2009-09-06 13:35

K_101 (Anciliae)
K_101
Warszawa/Chełm

Signal Aout 42 wydają nową płytę pod koniec roku...fajnie by było na CP ich zobaczyć, belgijskie ścieżki (242) przetarte w końcu :wink:

<....>

Wysłany: 2009-10-05 00:13

Jak na razie te kilka zapowiedzianych zespołów bardzo mnie zachęca i już nie mogę się doczekać kolejnego CP:)

jeśli raz wejrzysz w Ciemność, nigdy nie uwolnisz się od Jej brzemienia. /blood luna.

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło