Zmierzch Bogów
Wracać wciąż do domu Le Guin

Chipmusic - muzyka z starych kompów. Strona: last

Chipmusic - muzyka z starych kompów Wysłany: 2007-12-09 16:00

AbrimaaL (Matuzalem)
AbrimaaL
Atro City Veschova

Kto z Was lubi i słucha muzyki z Commodore 64, Atari, Spectrum, Amiga, GBA itp?

Jacy są wasi ulubieni muzycy i utwory:
Moi favoryci to:

Tim Follin, Rob Hubbard, Hooy Program, Jeroen Tel (Maniacs of Noise), Martin Galway, Matt Gray, Jochen Hippel, Dave Rogers

A ulubionych mam setki, przytoczę kilka:
Cybernoid 1 i 2, Chronos, Agent X 2, Comic Bakery, Commando, Delta, Thundercats, Blood Brothers, Sailor Demo, Industrial Fucking, Fucking Army, Dan Dare 3...

Chosen by death don't disagree.

Wysłany: 2007-12-13 03:10

AbrimaaL (Matuzalem)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:12f0139705="RuczajDJ"]Zdecydowanie Rob Hubbard i jego popisy na kosciach SID. Hubbard do dzisiaj tworzy muzyke, a jego najwieksze przeboje doczekaly sie wersji symfonicznej.[/quote:12f0139705]

A gdzie można posłuchać/ściągnąć te symfoniczne versje? Ja mam tylko Commando w wykonaniu Larsec, ale nie wiem czy to gra orkiestra czy zrobione jest na komputerze. Ściągnęłem to z http://remix.kwed.org/. Utwór jest dość swobodnie zaaranżowany, wiele istotnych partii jest pominiętych.

[quote:12f0139705]Malo kto pamieta, ze stare kompy Commodore (C64, C128 i jeszcze inne) mialy swietne uklady muzyczne, znacznie wyprzedzajace swoje czasy, po prostu geniusz inzynierski :)
Ja bardzo lubie te muze, tak samo jak syntezatorowa z lat 80.[/quote:12f0139705]

SID jest najlepszy, dlatego że projektował go muzyk a nie informatyk. ZX Spectrum i Atari dopiero około 2000 roku udało się dzięki programowym sztuczkom osiągnąć brzmienia podobne do C64. Tutaj polecam stronę grupy Hooy Program http://hooyprogram.republika.pl/ Kolesie tworzą naprawdę niezłą muzę na Spectrum.

[quote:12f0139705]P.S W ankiecie zapomniales o Apple II, a wowczas mialo go pare osob w Polsce
Ja mialem kontakt ze wszystkimi wymienionymi w ankietce, poza PC ktorego nigdy nie mialem i miec nie zamierzam :)[/quote:12f0139705]

Było kilka kompów jak np BBC, Lisa 2, w Polsce, Czechach i Rosji produkowano mniej czy bardziej udane klony ZX Spectrum (Elwro 800 jr, Didaktik, Pentagon), ale żadne z nich nie zdobyły popularności w Polsce z powodu braku oprogramowania albo niezgodności z popularnym sprzętem, dlatego też dałem w ankiecie opcję "inny"

A teraz na czym piszesz - na Mac'u?

Wysłany: 2007-12-13 18:33

AbrimaaL (Matuzalem)
AbrimaaL
Atro City Veschova

Mo pierwszy też był Timex, kupiony w 1988 za niebotyczną cenę 140 tys. zł. Oczywiście do tego musiałem dokupić jeszcze monitor (zielony) i magnetofon mono. Później jeszcze dokupiłem układ dźwiękowy AY, ale jego brzmienie w porównaniu z C64 bardzo mnie rozczarowało. Pirackie gry były w powszechnym obiegu. Ja się pochwalę, że stworzyłem na nim kilka demos muzycznych, z muzą wyciągniętą z gier i jedną prościutką (graficznie ale trudną do przejścia) grę w basic + assembler, w której głównie skupiłem się na ciekawych efektach dźwiękowych na układ AY (synteza mowy itp). Później sprzedałem go wraz ze wszystkimi kasetami, nie przewidziałem że kiedykolwiek będą emulatory na PC i moje programy bezpowrotnie przepadły Sprzedałem go w połowie 90tych lat i planowałem kupić Amigę, ale już wtedy weszła ustawa o prawach autorskich, trudno było zdobyć oprogramowanie, więc sobie odpuściłem, dopiero w 2001 kupiłem PC, jedyne co mi zostało po Timexie to kilka kaset z muzyką z gier, które gdy zdobyłem emulatory i playery na PC też wyrzuciłem i nagrałem sobie na mp3.

Chris Hülsbeck nie zaprojektował SID-a, cytuję z jego strony: "At 14 he got his first computer, the legendary Commodore 64 and he also started programming", zaglądnij do Wikipedii "Został on zaprojektowany przez Bob'a Jannes'a na początku lat osiemdziesiątych" (http://pl.wikipedia.org/wiki/MOS_Technology_SID)

A w tym Midibox to SID gra basy a perkusja jest w Midi, tak?

Wysłany: 2007-12-13 21:51

AbrimaaL (Matuzalem)
AbrimaaL
Atro City Veschova

[quote:2eb7830bd4="RuczajDJ"]
Nie wiem jak jest w Midiboxie, ale raczej bity nie ida z Commodora tylko z jakiegos sekwencera w tle.[/quote:2eb7830bd4]

Tak, już mi odpowiedzieli, SID gra basy a bębny inny sprzęt.

A tak na marginesie przy okazji znalazłem śpiewany cover Comic Bakery, chociaż z tekstem niezbyt się wysilili, cały utwór wyszedł bardzo ciekawie.
http://www.youtube.com/watch?v=5ZoLphdE7l8

Login

Password

Załóż konto / Odzyskaj hasło