Nieznane połaczenia Wysłany: 2025-12-16 12:53 Zmieniony: 2025-12-16 12:53
Potrzebuję porady w temacie dziwnych połączeń telefonicznych. Od tygodnia mam sytuację taką, że codziennie rano dostaję telefon z innego numeru, za każdym razem odbierają ale nikt się nie odzywa, po prostu cisza i po chwili się rozłączają. Już mam tego dość i zastanawiam się co to może być. Może jakiś automat sprawdza czy ktoś odbiera telefon? Albo może to jacyś oszuści przygotowują grunt pod jakąś akcję? Nie wiem czy powinnam blokować te numery czy raczej zgłosić to gdzieś. Jak wy byście postąpili w takiej sytuacji?
połąćzenia Wysłany: 2025-12-16 13:58
To co opisujesz brzmi jak typowy spam albo automatyczne połączenia z call center. Często takie systemy wykręcają numery automatycznie i jak odbierzesz to albo czekają aż konsultant się zwolni albo po prostu sprawdzają czy numer jest aktywny. Zanim zaczniesz blokować numery na oślep, polecam sprawdzić każdy z tych numerów na stronie whoiscalling.pl - tam jest wyszukiwarka gdzie możesz wpisać numer i zobaczyć czy inni użytkownicy mieli z nim podobne doświadczenia. Często okazuje się że dziesiątki osób zgłaszały ten sam numer jako telemarketing, spam czy próbę oszustwa. Jak zobaczysz takie komentarze to będziesz wiedzieć na pewno że możesz spokojnie zablokować. Wejdź na https://whoiscalling.pl i sprawdź wszystkie te numery które do Ciebie dzwoniły.